חוסכי הפנסיה: להגביר הלחץ על הלווים מהציבור
משתתפי כנס שארגנו ראשי הוועדים הגדולים במשק, על רקע הסדרי החוב והמשבר בשוק ההון, קראו לגופים המוסדיים המשקיעים את כספי החוסכים לנהוג בשקיפות כלפי הציבור שכספו מושקע בחברות השונות. "כך יגדל הלחץ על בעלי ההון לשלם את החובות שלהם"
כיצד ניתן להבטיח את כספי החסכונות של הציבור לאורך זמן? על רקע הטלטלה בשווקים והפגיעה החדה בתשואות בחודש אוגוסט בשוק החיסכון הפנסיוני, קיימו היום (ב') ועדי העובדים הגדולים, כנס חירום לבחינת מצבם של החסכונות הפנסיוניים.
טלטלה בשווקים: האם החיסכון שלי בסכנה?
חוסכים וחוששים: האם קופות הגמל ישחזרו המחדלים?
תחליף לאשראי: הלוואה מקופת הגמל
המשתתפים דנו בבעייתיות של הסדרי החוב במדינת ישראל והחשש לכספי החוסכים. ח"כ שלי יחימוביץ (עבודה), שהשתתפה בכינוס, ציינה כי אין מנוס מלהטיל סנקציה על כל מי שמגייס כספים מהציבור ומבצע "תספורת". "צריך לחוקק הגבלה לפיה הוא לא יוכל לגייס עוד פעם כסף מהציבור, נניח במשך 5 שנים", אמרה יחימוביץ.
עו"ד עמירם גיל - ראש הקליניקה לאינטרס הציבור בשוק ההון במרכז האקדמי למשפט ולעסקים, ציין כי אין כיום תמריץ בשוק ההון לדרוש בטחונות ממי שלווה את הכספים מהציבור. "משיכת דיבידנדים רק על מנת להחזיר לרוכש את ההשקעה הכרוכה ברכישת השליטה בחברה – פוגעת בהון העצמי של החברה ומשנה בצורה דרמטית את מצבה של החברה", אמר גיל. "יש לקדם תיקון לחוק החברות באשר לאפשרות למשוך דיבידנדים, כגון דוגמת בזק שמשיכת הדיבידנד על ידי המשקיע בה החלישה אותה באופן ממשי".
קחו דוגמה מקרן הפנסיה של קליפורניה
גיל קרא לקרנות הפנסיה ולגופים המוסדיים בכלל, לנהוג בשקיפות כלפי הציבור ולנהל את המשא ומתן עם הלווים, אותן החברות בהם הגופים המוסדיים השקיעו את כספי הציבור עבור החוסכים – בצורה גלויה, מעל גלי האתר, בתקשורת, כך יגדל הלחץ על בעלי ההון לשלם את החובות שלהם. "דוגמה טובה לכך היא קרן הפנסיה של מדינת קליפורניה, קרן הפנסיה הגדולה בעולם, שמפרסמת "רשימה שחורה" של כל החברות אשר בהן לא כדאי להשקיע ויש להיזהר מהן זוהי קרן פנסיה הפועלת בצורה השקופה ביותר כלפי הציבור".
יהודה בן אסאייג, מנכ"ל קרן הפנסיה מנורה מבטחים, הדגיש את הבעייתיות הקיימת היום בקרנות הפנסיה החדשות מול תוחלת החיים ההולכת ועולה. "אנחנו יודעים איך אדם פורש כשהוא בפנסיה תקציבית, אנחנו יודעים איך הוא פורש כשהוא חבר בקרן פנסיה ותיקה, אנחנו לא ממש יודעים איך אדם יפרוש מקרן פנסיה צוברת, קרן פנסיה חדשה, איך ייראה עתידו בתקופת הפרישה.
"הפנסיה הולכת לכיוון הרבה הרבה יותר מסוכן בצורתה החדשה לעומת עולם הפנסיה הישן. תוך 5 שנים עד 10 שנים מהיום - לא יהיה מנוס מהעלאת גיל הפרישה וזאת על מנת להתמודד עם העליה המתמדת שחלה בתוחלת החיים".
לדברי יעקב אלוש, מנכ"ל חברת ועדים, שיזם ואירגן את הכנס בשיתוף פורום ועדי העובדים ומנהלי משאבי האנוש במשק, נכחו בכנס, שהנחה רו"ח אמיר גבאי, כ- 350 ראשי ועדי עובדים מכל המגזרים במשק, מנהלי כח אדם ומעסיקים.