שתף קטע נבחר

 

סכנה בשוק ההון? דימוי שלילי מופרז

אחרי שבועות של טלטלה בשוקי ההון, ולמרות הרושם השלילי - נוצרו לא מעט הזדמנויות. צריך לזכור שההפסדים הגדולים נגרמו למי שחשב שהוא יודע לתזמן את יציאתו ברווח. יש סיבה לאופטימיות

החודשים האחרונים היו מהדרמטיים והסוערים שידעו השווקים הגלובליים בשנים האחרונות. עד כדי כך דרמטיים, שכבר נשמעים קולות שמשווים בין המשבר העולמי של 2008 למשבר הנוכחי. ואולם, ההשוואה למשבר הקודם נראית מוגזמת ומנותקת ממה שהמספרים הנוכחיים מלמדים אותנו.

 

 

את המספרים עצמם צריך לקחת בפרופורציות הנכונות. אחרי צניחה במדדי המניות ב 2008, התיקון החד ב 2009 , התזזיתיות של 2010 והירידות החדות שאנו חווים ב 2011, אנחנו נמצאים בטריטוריות מאוד דומות לאלו שהיו בשוק בסוף שנת 2009, שנת התיקון הגדולה, ואחוזים בודדים ביחס לאלו שהיו ערב גל הירידות האחרון, לפני קצת פחות מחודש.

 

מי יודע לתזמן את השוק?

קיימות עשרות טעויות נפוצות של משקיעים, שנובעות מסיבות רבות ומגוונות, וכולן מובילות לאותה התוצאה - הפסדים כבדים בתיק ההשקעות ובחיסכון לגיל פרישה. בין טעויות אלה ניתן למצוא השקעות לטווח קצר מידי, פיזור לא מספיק רחב בתיק, "התאהבות" במניות, בדיקת תיק ההשקעות על בסיס יומיומי, פעילות שמונעת מאמוציות ולא על בסיס הפרמטרים הכלכליים, והגדולה מכולן - זיגזוג ודינמיות יתר.

 

אף אחד לא יודע לתזמן שוק ודגש על אף אחד. זה אומר שכשהתיקון יגיע, ואין ספק שהוא יגיע, רק מי שנמצא בתוך הפוזיציה, ומצויד בניירות הנכונים, יהנה מהעליות. אפילו המשבר ב 2008, שנחשב לגדול והמשמעותי ביותר מאז המשבר הכלכלי הגדול ב 1929 לא שינה את הסטטיסטיקה בכל הנוגע לתזמון שוק. מי שחיכה בסבלנות הרוויח ובגדול. זה נכון לגבי כל ספקטרום המוצרים הפיננסיים שלנו ובראשם תיקי השקעות, קרנות השתלמות, קופות גמל, וקרנות הפנסיה.

 

יש הזדמנויות - שווה לנצל אותן

המשבר הנוכחי, כמו רבים לפניו, יצר הזדמנויות השקעה ומחירים שכנראה נתגעגע אליהם כבר בעתיד הנראה לעין, כשתחלוף אווירת הנכאים והרצון להרוויח יחזור להניע את גלגלי הקפיטליזם. השאלה באיזה שוק להשקיע את כספינו ואיזה מניות לבחור הן דיון בפני עצמו. מה שבטוח הוא שהמניות זולות.

 

לפני כשבועיים הסתיימה עונת דו"חות טובה מאוד שגילתה כי שיעורי הרווחיות של החברות ורמות הנזילות שלהן אינה עולה בקנה אחד עם המשבר הנוכחי. חברות ענק כמו אפל, גוגל, מייקרוסופט, וול מארט, אי ביי, וג'יי פי מורגן פרסמו דו"חות מצוינים וממשיכים ליהנות מרווחיות מרשימה, למרות האקלים הפיננסי העגום לכאורה.

 

תמחור נוח, עיוותים והזדמנויות השקעה נוצרו לא רק בשוקי המניות אלא גם בשוק האג"ח הקונצרני. לאחר הורדת הדירוג של ארה"ב ע"י סוכנות דירוג S&P בתחילת אוגוסט, ראינו בשוק המקומי עליה במרווחים של התל בונד מרמות של כ 1.3% לקרוב ל 4%. מאז הספיקו המרווחים לרדת לאזור ה 2.4%. טוב עשו הגופים שניצלו את הירידה שעיקרה נבע ממכירה ללא אבחנה של ניירות, וקנו סחורה בירידות עבור לקוחותיהם.

 

מילת המפתח: סלקטיביות

ובכל זאת, ולמרות ההזדמנויות הנדירות , לא כדאי למהר לחזור ולהגדיל חשיפה בבת אחת, אלא לפעול במתינות ובשיקול דעת תוך שמירה על רמת נזילות סבירה.

 

בניגוד לשנים קודמות, בהן המדדים עלו בחדות, ובאופן גורף, אנו נמצאים בתקופה בה יש משמעות אקוטית לבחירת הניירות. בתקופות מסוג זה, הסלקטיביות יכולה להתבטא בעשרות אחוזים בתיק המניות של כל אחד מאיתנו.

 

אין ספק שישנם לא מעט נתונים מטרידים ושהבסיס לדאגות אינו תלוש מהמציאות. המצב באירופה אינו מזהיר וגם ארה"ב, מי שנחשבת לקטר של הכלכלה העולמית, ידעה ימים יפים יותר. ובכל זאת- הצמיחה, גם אם נמוכה מהצפוי, עדיין חיובית והמצב אינו מזכיר קצבים של מיתון והאטה כלכלית כלל עולמית. הפאניקה היא שצובעת את השווקים באדום ולא הפרמטרים העיקריים שנותנים את הטון לטווח ארוך, כמו צמיחה, פעילות כלכלית ורווחיות החברות. בנוסף, לבנק המרכזי האמריקאי קיימים לא מעט כלים להגברת הנזילות בשווקים, המרצת הצמיחה וחיזוק שוק העבודה בארה"ב.

 

הכותב הוא סמנכ"ל מכירות ב"תמיר פישמן"

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הבורסה -עליות ומורדות, גלגל מסתובב
צילום: EPA
מומלצים