שתף קטע נבחר

 

בקרוב: משפחת מלבסקי - הדור הבא

הרבה לפני ההתחרד"לות והדחת הצוערים שסירבו להקשיב לשירת נשים - הפליאו בני ובנות מלבסקי לשיר חזנות ביחד ולחוד, ולהישאר אורתודוכסים. שישים שנים אחרי, הצאצאים ירשו את הכישרון והם בוחנים אפשרות של איחוד מחודש

הרבה לפני התבורי'ס, במרחק שנות אור מאתי וזהבה בן, נחשבו המלבסקים למשפחה המזמרת המוכרת ביותר בעולם היהודי. הרבה לפני ההתחרד"לות, ובמרחק שנות אור משערוריית הדחת הצוערים, הטביעה גולדל'ה מלבסקי את חותמה על הימים הנוראים, עם הסולו שלה ל"בן יקיר לי".

 

עוד בערוץ יהדות - קראו:

 

עוד שירת נשים:

 

משפחת מלבסקי – ארבע בנות ושני בנים, אבא חזן ואמא שהיא הציפי-רפאלי של דורה – פעלה משך עשרות שנים בעיקר בארצות הברית, מבלי שהגדרתה האורתודוכסית תופרע או תשתנה, והייתה ברבות השנים לאגדת חזנות שלא הצליחה לחזור על עצמה.  

 

משפחת מלבסקי שרים "כבקרת רועה עדרו", מתוך "ונתנה תוקף"

 

לא הצליחה - עד לאחרונה. החזן והמנצח ד"ר מרדכי סובול חושף כי בחודשים הקרובים יתקבצו צאצאי המלבסקים, במטרה להביא לאיחוד מחודש של ההרכב הייחודי.

 

דברים שאפשר בארצות הברית

מסתבר כי השנים והדורות שחלפו הולידו כ-30 נכדים ונינים שירשו את הגן המוזיקלי ואת השאיפה לשיר יחדיו. ד"ר סובול מספר כי בדור ההמשך ניתן למצוא גם כמה רבנים, ואותה נחישות אמונית המצליחה לשמר את המסורת היהודית לצד סובלנות הלכתית – שילוב שמתקיים, כך נראה, בקלות רבה יותר בארצות הברית.

 

משפחת מלבסקי - חזנים וחזניות ()
משפחת מלבסקי - חזנים וחזניות

 

הערב יעלה על במת בית אבי חי בירושלים המופע "שרים מלבסקי - מחווה לגדול החזנים", בהשתתפות החזנים ישראל רנד ואריק וולהיים, הזמרת והחזנית עדי ארד, ההרכב הקאמרי של תזמורת הסמפונייטה הישראלית באר שבע, ומקהלת "שרים מלבסקי" בניצוחו ובניהולו המוזיקלי של ד"ר מרדכי סובול – אייקון חזנות בפני עצמו.

 

"הרעיון הוא להחיות את כל שירי מלבסקי", סובול אומר. "חשבתי שחבל שחומר כזה יישאר רק במסגרת תקליטים ולא יעלה שוב לאוויר. אני רוצה שהמוזיקה תחדור גם לקהל הצעיר אשר לא ידע את מלבסקי".

 

הפסנתרנית והחזן שהקימו משפחה

מלבד השירים הנוגעים גם לעצם הימים הנוראים שבפתח, יספר סובול את סיפורה של המשפחה, שתחילתה בבחור צעיר, שמואל מלבסקי, שחבר באופן מקרי לחלוטין לחזן האגדי יוסל'ה רוזנבלט, אי שם בראשית המאה שעברה. האחרון לקח אותו תחת חסותו, והשניים יצאו לדרך ארוכה ומשותפת.

 

עדי ארד מבצעת את "שים שלום" של מלבסקי

 

"רוזנבלט היה מי שדחף את מלבסקי לחזנות, והוא אף זה ששידך לו את אשתו, הרייט אלטע", מספר סובול. "בתחילת דרכו הופיע מלבסקי עם רוזנבלט בניו-הייבן. היה זה יום גשום במיוחד, והפסנתרן הקבוע של המופע, הרמן וול, נתקע בניו-יורק. רוזנבלט רב התושייה התקשר לרב מקומי שהכיר, ושאל אותו אם יש מישהו שיכול למלא את מקומו. הרב השיב שיש לו אחיינית, מורה למוזיקה.

 

"עם תום הקונצרט שאל אותה רוזנבלט אם היא נשואה, ומשענתה בשלילה, אמר לה: 'את יודעת – גם החזן ששר איתי הערב עדיין רווק, והאמת היא שהוא צריך מורה טובה שתכין אותו לקונצרטים. מה דעתך?' בלי להתבלבל ענתה לו הרייט: 'אני מוכנה להיות לא רק הפסנתרנית של בחור כשרוני כמו זה ששר איתך'. בחתונה היו רוזנבלט ואשתו השושבינים הראשיים".

 

הבנות - בקריירת סולו

מסיפוריו של סובול עולה כי השידוך עם הרייט הפּוּשרית הוליד שישה ילדים - וגם הרכב מוזיקלי. "הרייט מלבסקי אמנם לא שרה, אך דחפה כל הזמן את ההרכב מבחינה מוזיקלית ורעיונית", הוא אומר. "בשבת היו בני המשפחה שרים זמירות ביחד, והשכנים היו מקשיבים למטה ומוחאים כפיים. אז הרייט אמרה: 'למה שלא נעשה עם זה משהו קבוע? למה רק בבית?' וכך קמה 'משפחת מלבסקי', שהכירה לעולם עשרות יצירות כגון 'יוסף ה' עליכם', 'הבן יקיר לי' ו'כבודו מלא עולם'. רבות מהמנגינות המוכרות לנו היום הגיעו מהם".

 

זה היה בשנות ה-40, כשהבנות היו כבר בגיל העשרה. לשיא הצלחתה הגיעה המשפחה בשנות ה-50 וה-60, כשהמוזיקה שלהם חדרה לכל בית בישראל ובעולם. שמואל מלבסקי התבטא, לא פעם, שכמות התקליטים שמכרה המשפחה שלו, שווה לכמות התקליטים שנמכרו בכול עולם החזנות.

 

הצלחתה של המשפחה – ובפרט של גולדה וגיטה – הולידה ניסיונות לקריירות סולו של הבנות, וכן את צמד "האחיות מרלין" ששרו שירים ממחזות זמר. "לא רבים יודעים שגולדל'ה מלבסקי הוחתמה להיות 'גולדע' בהפקת 'כנר על הגג' המקורית", מגלה סובול. "החוזה עימה בוטל לאחר שהיא סירבה להופיע בשבת. זה הגיע לבית משפט, ונפסק שהיא זכאית לכול הפיצויים. ואגב, הקטע 'אבינו מלכנו' ששידכתי לברברה סטרייסנד, נכתב במקור עבור גיטה".

 

המלבסקים ישירו מלבסקי

אף שהמלבסקים חיו ויצרו בארצות הברית, היה להם קשר הדוק עם מדינת ישראל. את ההכנסות מסדרת

הקונצרטים שערכו בארץ בשנת 1952, הם תרמו לביטחון ישראל. "לפני כחודשיים בערך, ערכתי הופעה בהיכל התרבות בתל אביב. רגע לפני המופע ניגשת אלי בחורה בשנות ה-40 לחייה, ושואלת באנגלית האם היא יכולה לקבל 5 דקות מזמני. היא הציגה עצמה כבת של גולדל'ה מלבסקי. היא עצמה עלתה לישראל".

 

מרבית המשפחה עודה חיה בארצות הברית, וזו אולי הסיבה לכך שעל אף שמדובר במשפחה אורתודוכסית בהגדרה, הם לא רואים בעיה לאחד את חבריה - גברים כנשים - לכלל הרכב מוזיקלי. "בשנים האחרונות הייתי בקשר הדוק מאוד עם צאצאיו של מלבסקי", כך סובול. "הם משהו כמו 30, וכולם שרים. לפני החגים אני אמור להיפגש עמם בארצות הברית, ובהמשך ייערך כינוס בישראל לקראת המופע 'המלבסקים שרים מלבסקי'".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הקול הנשי בחזנות. עדי ארד
צילום: דור מלכה
ד"ר מרדכי סובול
מומלצים