עם הפנים מזרחה: האוצר מחזק הקשרים עם סין
שר האוצר נפגש עם מקבילו הסיני ודן עמו באפשרויות להידוק היחסים הכלכליים בין המדינות. לאחר ששטייניץ התגאה בפניו בהעלאת הדירוג ע"י S&P, הציע לשר הסיני, סורן, שירכוש אג"ח של ממשלת ישראל. סורן מצידו העלה את האפשרות לחתום עמנו על הסכם לאזור סחר חופשי. האם זה כדאי לנו?
ההנהגה הכלכלית ממשיכה במאמציה להסיט את מרכז הכובד של הייצוא הישראלי מאירופה וצפון אמריקה אל עבר הכלכלות המתעוררות של המזרח הרחוק ואמריקה הלטינית. ביום חמישי שעבר נפגש שר האוצר, ד"ר יובל שטייניץ, עם מקבילו הסיני סי סורן (Xie Xoren) ודן עמו באפשרויות להידוק היחסים הכלכליים בין ישראל לסין.
- ישראל והודו יחתמו על הסכם סחר חופשי
- שלוש הנשים העשירות בעולם - סיניות
- בכירים בארה"ב לשטייניץ: לא נפגע בסיוע לישראל
במהלך הפגישה, הציע שטייניץ לסורן כי ממשלת סין תרכוש אג"ח של ממשלת ישראל, בעקבות העלאת הדירוג של סוכנות האשראי S&P. סורן מצידו העלה את האפשרות כי ישראל וסין יחתמו על הסכם לאזור סחר חופשי – שיאפשר העברת סחורות בין המדינות ללא מכס. שני הבכירים התחייבו להמשיך ולקדם את שיתוף הפעולה הכלכלי, בעיקר בתחום הטכנולוגיה הירוקה והחקלאות, ונשקלה אף האפשרות שבנק השקעות סיני יפתח סניף בישראל.
זוהי פגישה שנייה של שר האוצר עם מקבילו הסיני בשנה וחצי האחרונות. הפגישה ביום חמישי האחרון התקיימה במסגרת הכנס השנתי של קרן המטבע הבינלאומית, שבו לוקחים חלק כל שרי האוצר של מדינות העולם.
העלאת הדירוג תורמת לשיווק האג"ח הממשלתיות
במהלך הפגישה ניסה שטייניץ לפדות את ההישג החשוב ביותר של הכלכלה הישראלית בתקופה האחרונה – העלאת דירוג האשראי מצד סוכנות S&P לרמה של A+. העלאת הדירוג הופכת את אגרות החוב של ממשלת ישראל לאטרקטיביות יותר עבור משקיעים ולכן ניסה שטייניץ לעניין את סורן ברכישת אג"ח ישראלי.סין הינה מחזיקת האג"ח הגדולה ביותר בעולם הפיננסי, והיא גם בעלת החוב הגדולה ביותר של ארה"ב. הסכמה של ממשלתה לרכוש אג"ח ישראלי תקל על מאמצי הממשלה בישראל לגייס הון למימון הגירעון השנתי בתקציב המדינה.
הצעד החשוב השני שנידון בפגישה הוא חתימה על הסכם סחר חופשי עם סין. לישראל יש הסכמים דומים עם מדינות רבות: ארה"ב, קנדה, מקסיקו, 27 מדינות גוש האירו, 4 מדינות אירופאיות שאינן באיחוד (איסלנד, נורבגיה, שוויץ וליכטנשטיין), עם מדינות דרום אמריקה – ברזיל, אורוגוואי, פאראגוואי וארגנטינה וכמו כן, קיימים הסכמים מוגבלים עם ירדן ומצרים.
כל הסכם כזה מעניק לחברות ישראליות את הזכות להכניס מוצרים למדינה שעימה נחתם ההסכם ללא תשלום מכס. מנגד, ישראל מתחייבת לאפשר ייבוא פטור ממכס של מוצרים מאותה מדינה. ההסכמים מתייחסים לכל המוצרים למעט אותם מוצרים שהמדינה מגינה על הייצור המקומי שלהם, בעיקר מוצרי מזון בסיסיים (חלב, לחם, ביצים).
בממשלת ישראל מעוניינים מזה מספר שנים לקדם הסכמי סחר חופשי עם מדינות כמו סין והודו. חתימה על הסכמים כאלה משתלבת במדיניות הכללית שמהותה היא להטות את הייצוא הישראלי ממדינות אירופה וצפון אמריקה לעבר המזרח הרחוק ואמריקה הלטינית.
באופן מסורתי, המשק הישראלי מייצא בעיקר לאירופה וצפון אמריקה, בשל הרקע התרבותי המשותף שמקל על יצירת קשרים עסקיים והיחסים הדיפלומטיים הדוקים עם ממשלת ארה"ב וממשלות אירופה.
"השיווק לסין כרוך בגיהנום של רגולציה"
בשנים האחרונות, מאז המשבר הפיננסי הגדול, החלה לחלחל אל מסדרונות השלטון ההכרה כי יש צורך בשינוי של מפת הייצוא הישראלי. כלכלות ארה"ב ואירופה הפכו לשבריריות, הן אינן מצליחות להתאושש מהמשבר הגדול שפקד אותן וכעת נדמה כי הן עומדות בפני גל שני שלו, על רקע החוב שצברו הממשלות.
בינתיים, הכלכלות המתעוררות חוות גאות וצמיחה. עם הצמיחה, גדל גם הביקוש למוצרי תעשייה וצריכה פרטית באותן מדינות, בו בזמן שהוא יורד באירופה ובצפון אמריקה. החשיפה הגבוהה של המשק הישראלי לאירופה וארה"ב הפכה לעקב אכילס של הכלכלה הישראלית, כאשר הירידה בביקושים למוצרים ישראליים במדינות הללו מיתרגמת במהרה לירידה בצמיחה של המשק הישראלי, לפיטורים ולמיתון, כפי שקרה ב-2001 וב-2009.
בשנה האחרונה פועלת הממשלה במספר ערוצים על מנת לקדם את הייצוא למזרח הרחוק, כאשר הערוץ הדיפלומטי מול משרד האוצר הסיני הוא רק אחד מהם. עם זאת, גורמים בתעשייה הישראלית סקפטים במעט לגבי ההשפעה שתהיה להסכמי סחר חופשי על הייצוא הישראלי.
תעשיין עימו שוחחנו ציין כי במשק הישראלי יקדמו בוודאי בברכה הסכם סחר שכזה, אך ספק אם הקושי שבחדירה לשוק הסיני נובע מהמכסים על יבוא במדינה. לדבריו, השיווק לסין כרוך ב"גיהנום של רגולציה" וברוב המקרים לא המכס הוא המכשול.
עם זאת, ציין אותו תעשיין, ישנם גורמים בתעשייה המייחלים להסכם סחר עם סין, דווקא על רקע המסקנות המסתמנות של ועדת טרכטנברג, לפיהן יבוטלו המכסים על יבוא לישראל. ביטול המכסים יותיר את היצרנים הישראליים ללא יתרון יחסי על המתחרים מחו"ל ובמצב כזה, מוטב כבר כי ייחתמו כמה שיותר הסכמי סחר, על מנת שגם היצרנים הישראלים יוכלו לייצא לכמה שיותר מדינות מבלי שיוטל מכס על מוצריהם.
יו"ר מכון הייצוא לשעבר: "הסכם מהפכני"
"אם ייחתם, מדובר בהסכם מהפכני", אמר יו"ר מכון הייצוא לשעבר, דוד ארצי, שתומך בהסכם סחר חופשי עם סין משיקול אחר לגמרי. לדבריו, בהיעדר הסכם סחר חופשי, היחסים הכלכליים בין המדינות מתנהלים ללא שקיפות וסדר, ובמצב כזה הסינים נוקטים במדיניות ממשלתית של הצפת השוק הישראלי במוצריהם, גם במחיר הפסד, על מנת להרוס את המתחרים הישראלים.
התוצאה, לדברי ארצי, היא חיסול שיטתי של ענפים ישראלים שמפנים את מקומם לטובת מוצרים סיניים. כל ניסיון למנוע זאת על ידי הטלת מכס מגן נתקל בסבסוד של הממשלה הסינית ולבסוף, כאשר התחרות המקומית נעלמת, יכולות החברות מסין לוותר על הסבסוד ולהעלות מחירים כאוות נפשן.
"רק הסכם דו צדדי יכול למנוע את המציאות המסוכנת שמתרחשת היום, כאשר הממשלה הסינית נותנת ליצואנים שלה סבסוד ותמריצים שהורגים את המתחרים הישראליים ומאיימים למוטט את התעשייה הישראלית כולה", אומר ארצי.