שתף קטע נבחר

 

הלכות חזרה בתשובה למטקבק

גולש שכתב טוקבקים פוגעניים כלפי רבנים פנה לרב יובל שרלו כדי לדעת כיצד יוכל לכפר על כך. שלושה שלבים לתשובה

באתרי האינטרנט הישראלים משתרכים מתחת לכתבות עשרות-מאות-ואלפי טוקבקים מאת גולשים שמבקשים להתייחס לכתבה עצמה (במקרה הטוב), או לכותב שלה ולמגיבים אחרים (במקרים פחות טובים, לרוב). לעתים, הטוקבקים נושאים אופי פוגעני, גם אם לא בעייתי מבחינת החוק, ולאחר פרסומם - כבר לא יכול הכותב לחזור בו ולמוחקם.

 

עוד בערוץ יהדות - קראו:

 

כך קרה לגולש, שהתחרט על טוקבק ששיגר לאחד האתרים, ופנה לראש ישיבת ההסדר בפתח תקווה, הרב יובל שרלו, כדי לקבל ממנו עצה: "שלום כבוד הרב. נפלתי באינטרנט בביזוי כבוד תלמידי חכמים על-ידי כתיבת תגובות שאינן הולמות. כיצד יש לשוב על כך? האם צריך להתקשר עמם ולבקש מחילה במפורש, או שלא?"

 

להלן תשובת הרב:

 

"קשה מאוד לתקן דברים שנכתבים ברשת האינטרנט. הסיבה לכך היא העובדה שהם לא נמחקים, והם עולים שוב ושוב במנועי חיפוש למיניהם. בשל כך, מוטלת על כל אחד הכותב ברשת האינטרנט אחריות גדולה עד מאוד.

 

"יש לזכור כי בהלכות ערב יום הכיפורים המופיעים בשולחן ערוך, נאמר ברמ"א כי 'ואם הוציא עליו שם רע, אינו צריך למחול לו', לאמור: אדם אינו חייב למחול על לשון הרע שנאמר נגדו, והמ"ב מבאר כי לשון הרע צף ועולה גם לאחר בקשת הסליחה, והסליחה אינה פוטרת את הבעיה. זהו חלק מ'ארור מכה רעהו בשקר', ועל כן צריך להיזהר מזה מאוד מאוד.

 

מה אפוא כן עושים כדי לתקן? ישנם שלושה שלבים בתיקון זה (ומדובר בפגיעה בכל אדם, ולאו דווקא בתלמידי חכמים):

 

א. ככל שניתן, מתקשרים ומבקשים סליחה. צריך לשקול כל מקרה לגופו, כי לעתים זו תביעה עצומה מהמבקש סליחה ואולי יש בזה סוג של "תקנת השבין"; לעתים זה לעורר דובים ישנים מרבצם; אולם בעיקרון, זה הדבר שיש לעשות. הוא חשוב גם למי שמבקשים ממנו סליחה, אם הוא נותר פגוע וכואב, וגם למבקש הסליחה כחלק מ"תיקוני הכפרה" של הבושה.

 

ב. צריך לנסות לתקן את הנזק. אי-אפשר למחוק את מה שנכתב, אולם אפשר לכתוב טוקבקים אחרים (כמובן רק אם באמת סוברים כך, ולא דברי שקר) המציינים

דווקא את הדבר הטוב שיש במי שפגענו בו. גם כאן צריך לשקול כל מקרה לגופו, כי לעתים זה עצמו אבק לשון הרע, שכן זה יכול לעורר דברים קשים נגד אותו אדם, אולם יש לעשות כל דבר שניתן לעשות כדי להשיב לאדם הנפגע את שמו הטוב.

 

ג. להפוך את הנפילה לתיקון, ולהכרעה פנימית עמוקה כי לא שבים לחטא זה של כתיבת דברים מכוערים ברבים על אדם אחר. זוהי התשובה מאהבה, המהפכת זדונות לזכויות.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הרב יובל שרלו
צילום: גבי ניומן
יש תקנה למטקבק?
מומלצים