צאו מהסוכה: אתרי המורשת פתוחים בחול המועד
להריח את הפרדסים ליד רחובות, להמתין לרכבת העמק בכפר יהושע, לקרוא משירי רחל בחצר כנרת או להתרשם ממחנה המעפילים בעתלית. שלל אתרי מורשת בחול המועד
>>>> כל המסלולים והאטרקציות בסוכות
לישון ולאכול בסוכה הם מנהגים הקשורים במורשת העתיקה של רובנו. מי שמבקשים בחול המועד לגעת מעט בהיסטוריה הקרובה יותר מוזמנים לאתרי המורשת השונים ברחבי הארץ. הנה כמה מאותם אתרים שישמחו לארח אתכם.
עוד בערוץ התיירות:
- יוצאים לקמפינג בסוכות? הנה כל ההמלצות
- מסיק ביער לביא: הזיתים מחכים שתחבטו בהם
- מערת דודים בנחל דוד: מקום מסתור למלכים
צפון
חצר כנרת
החצר הוקמה ב-1908 על אדמות דלייקה ואום-ג'וני, במטרה להכשיר בה פועלים חקלאיים יהודים להתיישבות קבע. חצר כנרת הייתה מעין מעבדה, כור היתוך שבו התגבשו הניצנים הראשונים של רעיונות חברתיים, הקבוצה והמושב. כאן חיו ופעלו אישיים מרכזיים בתולדות היישוב בארץ: א.ד. גורדון, רחל המשוררת, האגרונומית חנה מייזל, ברל כצנלסון, זלמן שז"ר ועוד. במקום פועל מרכז הדרכה ומבקרים למורשת העלייה השנייה וההתיישבות בעמק הירדן. עוד תמצאו כאן את מבני החצר, חדר האוכל, האסם, חוות העלמות, החאן העתיק וסרטון על רחל המשוררת.
בחול המועד סוכות החצר פותחת את שעריה למבקרים, ומציעה סיורים בעקבות חלוצים, סיפור הגעת התמר לארץ ישראל, פעילות לילדים, צילום בבגדי חלוצים, ועוד.
מחיר: 15 ש"ח לילד, 20 ש"ח למבוגר.
שעות פעילות 9:00-17:00.
לפרטים נוספים 04-6709117.
- המלצה למסלול באזור: טבריה - ה"ריביירה" של ישראל?
משטרת טיגארט בנהלל
משטרת נהלל הוקמה ב-1936, ובשנות הארבעים היתה נקודת סיוע מרכזית למערך הביטחון והמודיעין של היישוב. במלחמת העצמאות שימשה למעצר שבויים, ולאחר המלחמה הושבה לתפקידה המקורי. הבניין ננטש בשנות השישים ועמד בפני הרס מוחלט. ביוזמת המועצה לשימור אתרי מורשת שוקמה התחנה והוקם בה מרכז מבקרים למורשת השוטר והנוטר העברי בארץ-ישראל. ניתן למצוא במקום את חדר היומנאי, עם פריטים אותנטיים ששימשו את שוטרי התחנה, תעודות ומסמכים מימיו הראשונים של המקום, תמונות היסטוריות ועוד. בקרוב יתווסף לתצוגה גם סרט על תולדות הנוטרות והשוטרות בארץ.
בחול המועד סוכות ייערכו במקום טיולים למשפחות וסיורים מיוחדים במרכז המבקרים, בסליק בנהלל, בבית הקברות בתל שימרון ובמשטרת נהלל.
מחיר הסיורים: 55 ש' לאדם (בקבוצה של 10 איש ומעלה).
לפרטים והרשמה: ענת 052-7271058, לוטם 052-6514235.
- מושב נהלל חוגג 90 שנה בתמונות - היכנסו לראות
תחנת כפר יהושע – אתר רכבת העמק
תחנת כפר יהושע הינה אחת התחנות הגדולות והמרשימות בתוואי רכבת העמק. באתר שבעה מבני אבן מרשימים בסגנון טמפלרי, שלושה מתוכם שוקמו ושומרו על ידי המועצה לשימור אתרים. מלבד המבנים ששומרו ישנם באתר עוד ארבעה מבנים שונים,
ביניהם: מגדל המים, מבנה שירותים, חצר פחם וכן באר מים. בשטח האתר שני קרונות של רכבת ישראל משנות החמישים, שרידי קרון משא אותנטי של רכבת העמק ושני שרידי קרונות עגלה מרכבת העמק. אלה עתידים להיות משופצים בעתיד.
בנוסף לכל אלה תמצאו כאן תצוגה מרהיבה המספרת את סיפורה של רכבת העמק ותחנותיה העיקריות, ואת ההווי שאספה סביבה עם השנים.
בחול המועד ייערכו כאן משחקי שולחן, סדנאות יצירה, וסיור בכפר יהושע על עגלה עם טרקטור.
שעות פעילות: ראשון- שלישי, 16-18/10/2011, החל מהשעה 10:00 בבוקר ועד 14:00.
לפרטים נוספים: 04-9866196 .
מחנה המעפילים בעתלית
האתר הלאומי משמש כמרכז חינוכי ללימוד תולדות ההעפלה לארץ ישראל ולהנצחת גבורת הלוחמים. במקום תוכלו להתרשם בסיור בדגם אניית המעפילים "גלינה", הכולל חזיון אור קולי; משחקי מחשב ומולטימדיה, ביקור בצריפים של מחנה המעצר, וספרייה חינוכית היסטורית. כמו כן, פועל במקום מאגר מידע ממוחשב "בנתיבי ההעפלה", הכולל עדויות מעפילים ופעילי העפלה, וכן פרטים אודות אוניות המעפילים ומחנות המעצר.
בחול המועד ייערכו כאן סיורים מודרכים.
שעות פעילות: 9:00-16:00 . המקום סגור בסופי שבוע.
לפרטים והרשמה: 04-9842913.
- עוד באזור: יער עופר - לגלוש בנוף במורד הכרמל
ירושלים והמרכז
בית ילין במוצא
בית ילין הוא ביתו של יהושע ילין ( 1843-1924) בנו של דוד טביא, מאנשי הישוב הישן הפרושים, שהגיע לירושלים בתחילת המאה התשע עשרה והשתקע בה. יהושע ילין היה בין יוזמי הקמת המושבה מוצא ב- 1894 והיה בין הראשונים, אם לא הראשון ממש, שיזם, תכנן ובצע מהלך של "יציאה מן החומה ". ביתו נבנה במוצא ב- 1890 והוא התגורר בו עם אשתו עד שלהי מלחמת העולם הראשונה.
בחול המועד סוכות ייערכו כאן סיורים לקבוצות בנות 15 איש. הסיורים יתקיימו ב16-17 באוקטובר בשעות 10:00-16:00.
בכל יום ב-11:00 ייערך סיור ארוך יותר, הכולל גם את המושבה מוצא.
מחיר: 15 ש"ח לאדם.
לפרטים נוספים – 052-4257345
- עוד באזור: רכיבה והליכה בפארק סובב ירושלים
אתר הפרדסנות ע"ש מינקוב ברחובות.
בשנת 1904 פרדס מינקוב היה הפרדס הראשון ברחובות, ולימים, זה שיניע את האזור להפוך למרכז פרדסנות שימשוך אליו אנשים כמו רחל המשוררת, א. ד. גורדון וחברי קבוצת כנרת. חלק מפרדס מינקוב הפך לאתר מורשת ומרכז מבקרים הפתוח לציבור הרחב. במקום תוכלו לערוך היכרות עם כל זני פרי ההדר באמצעות פעילות חינוכית וחוויתית.
בחול המועד ייערכו סיורים מודרכים בפרדס, בהם תשמעו סיפורים על שימור ושיחזור השער ההיסטורי של המקום, לצפות בבית האריזה המשוחזר, בבאר המים ובריכת האגירה. עוד יהיו כאן פינות יצירה מיוחדות לילדים מחומרים ממוחזרים, יצירת דגלים לשמחת תורה, הכנת מקלות גשם, אפיית פיתות על הסאג' ועוד.
מתי: ראשון- שלישי, 16-18/10/2011, החל מ-10:00 עד 15:00.
הסיורים המודרכים יחלו בכל שעה עגולה (סיור אחרון מתחיל בשעה 14:00).
עלות הכניסה להפנינג: 30 ₪ לילד ו- 15 ₪ למלווה מבוגר.
לפרטים ולהזמנת כרטיסים: 08-9469197 או pardes@shimur.org.il.
- הצעה לטיול באזור: אל הבתים הישנים של רחובות
בית הספר החקלאי מקווה ישראל
מקווה ישראל הוא בית הספר החקלאי הראשון בארץ ישראל. בית הספר הוקם על ידי קרל נטר בשנת 1870, ממזרח ליפו, דרומית לדרך יפו-ירושלים. המוסד חולש על שטח של כ-3,000 דונם, וכיום לומדים בו 1,500 תלמידים.
מרכז המבקרים במקווה ישראל מציע מסלול סיור באתר הכולל את בית הכנסת - מהראשונים שנבנו בארץ בסוף המאה ה- 19; בית נטר - המבנה הראשון במקום; מרתפי היקב - החצובים בסלע הכורכר; בית המורים-המשמש כמודל לשחזור מבנים היסטוריים; 'מכניקה' – המסגרייה' בה תוקנו ושופצו כלי העבודה ובה יוצרו כלי נשק; הפיקוס הבנגלי - עץ נדיר בארץ ישראל; הגן הבוטני; קברו של קרל נטר.
בחול המועד סוכות ייערכו כאן סיורים במרתפי היקב, שעת סיפור תחת העץ הבנגלי,
ביקור בשדרת הדקלים, תאור המכניקה בה יצרו כלים חקלאיים, יצירת כובעי טמבל ועוד. המקום יהיה פתוח בימים שני-שלישי 17-18/10/11.
מחיר: 30-35 ש'.
לפרטים נוספים: 03-5030489.
במועצה לשימור אתרים אמרו כי המקומות שייפתחו לקהל טומנים בהם חשיבות מיוחדת. "מדובר ביותר מהדרך לשמר ולתחזק אתר כזה או אחר, מדובר בעצם בדרך שבה אנו מתייחסים למבנים שתפסו – כל אחד בדרכו - חלק מרכזי מהסחפור שלנו", אמר עמרי שלמון, מנכ"ל המועצה. "מצפון ועד דרום נמצאים 140 אתרי מורשת שמחכים לצחוקם של ילדים ולביקור של משפחות וזוגות".