לפצח את הקשיו: מתכונים צמחונים בטעם אגוזים
נעמי אופנהיימר ויוליה סוקולוב רוצות שתוציאו את הקשיו מקערת הפיצוחים ותעבירו אותו לתבשילים. 5 מתכונים צמחוניים וטעימים לסלט, תבשיל, רביולי ואפילו פאי ריקוטה וקשיו
כולם אוהבים לאכול קשיו סתם כך כנשנוש בין הארוחות, אבל כמה מאיתנו משתמשים בקשיו בבישול באופן קבוע? מסתבר שקשיו וחמאת קשיו ביתית נוטים להשביח כמעט כל מאכל שהם נוספים אליו. כדאי להשתמש באגוזי קשיו טחונים במקום שמנת או גבינה צהובה: זה בריא יותר ומוסיף מרקם וטעם עשיר ומיוחד לתבשילים. הקשיו - טבעי או קלוי -נפלא גם בשלמותו כתוספת לסלטים ו"מוקפצים" לשדרוג כל ארוחה כמעט.
עוד בערוץ האוכל:
- פאסט-פוד בריא, יש דבר כזה
הקשיו אמנם עשיר בשומנים (44%) אבל היחס בין שומן רווי ללא רווי נמוך בו (75% אינו רווי) ולכן הוא נחשב שומן "טוב". יש בו אחוז גבוה של חלבונים (18%) והוא עשיר גם בברזל, מנגן, מגנזיום, נחושת, סידן וויטמין B ולכן מכונה לעיתים כדור הוויטמינים של הטבע. הוא טוב ללב, ללחץ הדם ועשיר באנטיאוקסידנטים. נזהיר רק שלא כדאי להשאיר את הקשיו זמין ליד הטבחים במהלך הבישול. הוא נוטה להיעלם במהירות.
סלט טופו, קשיו וקארי
על פי מתכון של הבודהה בורגר'ס
המרכיבים:
500 גרם טופו
אגוזי קשיו - באותו נפח של הטופו, כ-70 גרם
4 כפות שמן קנולה
8 כפות חלב סויה (כפול מהשמן)
2 כפות לימון
2 כפות חרדל דיזיון
2 גבעולי בצל ירוק
2 גבעולי סלרי
1/2 כפית מלח
1/4 כפית פלפל
1 כף קארי
1/2 כף כורכום
אופן ההכנה:
- מערבבים במעבד מזון 160 גרם טופו ואת יתר המרכיבים, וטועמים- הטעם אמור להיות יחסית חזק.
- לעיסה המתקבלת מוסיפים את יתר הטופו כשהוא חתוך לקוביות קטנות.
תבשיל עדשים, בטטה וקשיו
המרכיבים:
180 גרם עדשים אדומות
3 כוסות (650 מ"ל) מים
1 בטטה גדולה
100 גרם קשיו
1/2 כפית קינמון
1/2 כפית הל
1/4 כפית כמון
קמצוץ אגוז מוסקט
1-2 כפות שמן
מלח ופלפל, לפי הטעם
אופן ההכנה:
- חותכים את הבטטה לחתיכות בגודל 1-2 ס"מ.
- מרתיחים את המים בסיר, מוסיפים את העדשים והבטטה ומערבבים מדי פעם במהלך הבישול במשך 10-15 דקות.
- כשהבטטה והעדשים ספגו, כמעט לחלוטין, ת כל המים, מוסיפים את השמן, הקינמון, ההל והכמון ובוזקים אגוז מוסקט. מערבבים היטב.
- מוסיפים את אגוזי הקשיו, מערבבים ומסירים מהאש.
תפוח אדמה עם רוטב פטריות וקשיו מוקרם
המרכיבים:
2 סלסלות פטריות
150 גרם קשיו
4 בצלים קטנים
1/2 כוס חלב קוקוס
1/4 1 כוסות מים
3 שיני שום
1 כף סוכר
1/2 כפית פלפל
קמצוץ אגוז מוסקט
5 תפוחי אדמה גדולים
אופן ההכנה:
- קוצצים את הבצלים ומטגנים עד להזהבה.
- מכניסים את תפוחי האדמה למיקרוגל למשך 10 דקות, הופכים וממשיכים בבישול במיקרוגל 10 דקות נוספות.
- טוחנים מחצית מכמות הקשיו, ואת המחצית השניה שוברים בצורה גסה בעזרת פטיש שניצלים או מחבת, אפשר גם לקצוץ גס בעזרת סכין.
- מוסיפים לבצל המטוגן 3 שיני שום, כף סוכר ואת הקשיו, ומטגנים 2 דקות נוספות.
- מטגנים את הפטריות בנפרד.
- מאחדים את הבצל והקשיו עם הפטריות ומוסיפים את המים וחלב קוקוס ומבשלים לעוד כ10 דקות.
- חוצים את תפוחי האדמה באמצע ל-2 חלקים, מוציאים מעט מהתוכן וממלאים ברוטב, עוטפים בנייר אלומניום ומחממים בתנור על גריל בעוצמה בינונית למשך 15 דקות.
רביולי ברוטב יוגורט קשיו
יוגורט הקשיו קל מאוד להכנה, הרביולי לעומת זאת לוקחים זמן רב. לעצלנים ולחסרי הזמן מומלץ להגיש את הרוטב יוגורט עם פסטה או ניוקי קנויים או עם תפוח אדמה אפוי.
המרכיבים:
לרוטב יוגורט קשיו:
2 כוסות קשיו
1/2 לימון
כוס מים
כפית אבקת אפייה
1/2 כפית פלפל
שן שום
מלח לפי הטעם
למלית:
3 בצלים קצוצים
תפוח אדמה גדול
בטטה
1/2 כפית מלח
שן שום
1/4 כפית פלפל
1/2 1 כוסות קשיו מרוסק
1/4 כוס מים
לבצק:
1/2 1 כוסות קמח רגיל
1/2 1 כוסות קמח סמולינה
6 כפות שמן זית
2 שיני שום
כפית מלח
1/2 כפית פלפל
5-6 כפות מים
אופן ההכנה:
- מכינים את היוגורט: מכינים את יוגורט הקשיו לפחות 24 שעות קודם: טוחנים את הקשיו עם חצי כוס מים ולימון ושמים בחוץ (בטמפרטורת החדר) כשהקערה מכוסה במגבת, משאירים ליממה ולאחר מכן ניתן לשמור במקרר.
- מכינים את הרוטב: מוסיפים ליוגורט 1/2 כוס מים נוספת ואת שאר הרכיבים, מבשלים למשך 5-10 דקות.
- מכינים את המלית: מטגנים את הבצל עד להזהבה.
- שמים את תפוח האדמה ואת הבטטה במיקרוגל למשך 8 דקות, הופכים ומחממים ל-8 דקות נוספות.
- מקררים מעט, מקלפים את תפוח האדמה ואת הבטטה ומועכים, מערבבים עם שאר הרכיבים.
- מכינים את הרביולי: מערבבים את הקמח הרגיל ואת קמח הסמולינה (נהוג להשתמש בקמח סמולינה מכיוון שהוא שומר על יציבות הבצק) עם התבלינים, מוסיפים את השמן ומערבבים, מוסיפים לאט את המים ומערבבים עד שנוצרת תערובת אחידה שלא נדבקת לידיים, אם העיסה רטובה או יבשה מדי להוסיף מים או קמח בהתאם. ללוש היטב עד שהבצק אחיד.
- בינתיים מרתיחים סיר עם מים ושתי כפיות מלח.
- מקמחים משטח עבודה ומשטחים את הבצק עד לעובי של מילימטר או שניים. נוח לעבוד עם שליש או חצי מכמות הבצק ולהפוך מדי פעם את הבצק תוך קימוח מחדש (של המשטח, של הבצק ושל המערוך).
- חותכים את שולי הבצק כך שתהיה לו צורה מלבנית. חותכים את הבצק למלבנים בגודל של 5X10 ס"מ רבועים. שמים במרכז המלבן כפית גדושה של מילוי ומקפלים לשניים. מהדקים היטב את הדפנות עם האצבעות ולאחר מכן עוברים על השוליים פעם נוספת עם מזלג. חשוב שלא יהיו חורים בבצק אחרת המילוי יצא בזמן הבישול.
- מבשלים רביולי אחד לניסיון ומוודאים שלא ידבק לתחתית הסיר. הרביולי מוכן כמה דקות לאחר שהתחיל לצוף על פני המים. אם הרביולי לא התפרק ניתן להכניס את כל השאר בזהירות תוך וידוא שלא נדבקו לתחתית או אחד לשני.
פאי ריקוטת קשיו
המרכיבים:
200 גרם קשיו
80 גרם שקדים
8 תמרים
3 כפות סירופ מייפל או סילאן
1 כף מים
פירות העונה, כגון: אגסים, שזיפים וכדומה
4 כפיות ריבה מכל סוג
קמצוץ מלח
1/2 כפית לימון
קינמון
אופן ההכנה:
- משרים את הקשיו בקערה עם מים ואת השקדים בכוס מים למשך כמה שעות.
- טוחנים את השקדים, אחרי שהם מפוררים, מוסיפים 5 תמרים קטנים או 4 גדולים ואת הקינמון ומערבבים הכל יחד.
- משטחים את התערובת בתבנית פאי לעובי של חצי ס"מ וחותכים את הדפנות עם סכין.
- מוסיפים לקשיו את הלימון, סירופ המייפל, קמצוץ מלח וכף מים וטוחנים בבלנדר.
- מורחים את מחית הקשיו מעל לפאי.
- חותכים את הפירות לפרוסות דקות ומניחים על מחית הקשיו, מורחים מעל 4 כפיות ריבה.
- בשיתוף אתר הצמחונות הישראלי
- לכל המתכונים של שני צמחוני