בגלל מזג האוויר העגבניות מתייקרות
מחיר ק"ג עגבנייה בשוק הסיטונאי הגיע ל-6.35 שקלים, והמחיר לצרכן בשווקים עלה מ-4 שקלים בממוצע, ל-11-9 שקל לק"ג. גם המלפפונים מתייקרים. "הקור בנובמבר גרם להאטה בהבשלה ויש מחסור, אך לא מדובר בנזק בלתי הפיך"
זוכרים איך באוקטובר בשנה שעברה מחיר ק"ג עגבניות זינק לגבהים של 23 שקל לק"ג ? הימים הקיצוניים ההם ככל הנראה לא ישובו בקרוב, אבל נכונה לנו עליית מחירים לעומת המחירים הנמוכים בחג השנה: הבוקר (ד') המחיר הסיטונאי הממוצע של עגבניית חממה קפץ ל-6.35 שקלים, כלומר המחיר לצרכן יעמוד על 11-9 שקל לצרכן. גם מחירו של רכיב קריטי אחר בסלט הישראלי, מלפפון, עלה לאחרונה. האשם: מזג האוויר.
- ירקות קפואים - מחירים חמים
- מחקר ישראלי: גן שמגדיל את מתיקות העגבנייה
- צפו: הגשם הציף את קניון עזריאלי במודיעין
בשווקים, שם מתקבלת סחורה טריה מדי יום, כבר החלו למכור היום ק"ג עגבנייה ב-9-8 שקלים, ובחנויות ירקות מסוימות אף נצפה מחיר של 11.50 שקל לקילו. רשתות השיווק עדיין מוכרות כרגע עגבניות במחירים נמוכים יחסית, ככל הנראה בגלל מלאים קודמים או בשל מחירים שנקבעו בראשית השבוע.
ברשת שיווק נוספת אמרו ל-ynet ששקלו לייבא עגבניות מירדן, שם המחיר לק"ג עומד כרגע על 4.20 שקל, אבל הסחורה, אמרו ל-ynet, "לא כל כך יפה".
אז מה קורה לעגבנייה? עד אמצע אוקטובר, מחירי העגבניות היו ברצפה. המחיר הסיטונאי ירד ל-2 שקלים לק"ג בסוכות. ברשתות מכרו עגבניות ב-5-3 שקלים ולעיתים, הפליאו במבצעים: עד לפני חודשיים מכרו ברשתות שונות קילו עגבניות במבצעים של "קנו ב-70 שקלים קבלו ק"ג עגבניות ב-90-80 אגורות".
בסוף אוקטובר, המחיר הסיטונאי החל לטפס ל-2.60 שקלים ובתחילת נובמבר עלה ל-4.5 שקלים. המחיר לצרכן ברשתות היה בין 50% ל-150% גבוה יותר. היום, המחיר הסיטונאי של העגבנייה זינק כאמור ל-6.35 שקלים, והממוצע השבועי עומד סביב 5.80 שקל לסיטונאים ו-6 שקל לצרכן. גם המחיר של המלפפון גבוה – מחירו כרגע כפול לעומת התקופה המקבילה אשתקד.
יש האטה בהבשלה אבל אין נזק בלתי הפיך
"זה באשמת מזג האוויר הקר בנובמבר", אמר ל-ynet מנהל ענף ירקות במועצת הצמחים, אברהם (נונה) ארליך, "בשנה שעברה, נובמבר היה חם מאוד, והגידולים הושפעו מאוגוסט שהיה חם במיוחד. השנה, נובמבר קר מהרגיל לכן יש האטה בהבשלה. החקלאים גידלו אותן כמויות כמו בשנה שעברה, אך היבולים נמוכים יותר לעומת אשתקד. התוצאה היא שכרגע יש פחות עגבניות, אבל אין פה נזק בלתי הפיך, לא איבדנו עגבניות. ההבשלה תגיע, רק מאוחר יותר.
"כיוון שהביקוש לעגבניות קשיח ולא גמיש כמו ברוקולי למשל, מחירן עולה. הישראלים לא יוותרו על עגבניות למרות שיש פחות מהן כרגע, לכן כוחות השוק מביאים לעליית מחירים, לא החקלאים. החקלאים לא מעלים מחירים".
ארליך מסביר כי יש להבין בין עגבניות סוג א' לסוגים נחותים יותר. לעיתים קרובות המחיר של העגבניות נקבע לפי הסוג המובחר למרות שאין לכך הצדקה. בכל מקרה, הוא אומר, המחיר לצרכן הוא שיקלול של כל הסוגים. המחיר הזה, לטענתו, היה נמוך מאוד בחודשים האחרונים.
"מינואר 2010 ועד לפני חודש וחצי, מכרנו עגבניות במחירים מגוחכים, ולראייה, המחאה הצרכנית דילגה על נושא הירקות, כי לא היה מה להגיד, הצרכנים קיבלו ירקות כמעט בחינם. נוסיף לזה את מבצעי המכירות של הרשתות - גם זה תרם לירידה משמעותית במחירם לצרכן.
"בחורף של 2010-2011 המחירים ירדו מאוד ל-4-3.5 שקלים מחיר סיטונאי, ובקיץ המחירים של החקלאים ירדו גם מתחת ל-2 שקלים, כך שהמחיר לצרכן עמד על 4 שקלים. זו היתה שנה קשה לחקלאים. לייצר ק"ג עגבנייה עולה 2 שקלים, ואם הם מוכרים ק"ג בפחות מ-2 שקלים כל החורף, זה אומר שהחקלאים סיבסדו את הייצור של הגידול. אי אפשר להרוויח מזה".
המחיר ימשיך לעלות או שירד שוב בקרוב?
"בתקופה הקרובה מחירי העגבניות ישארו סביב 6 שקלים, אך ככל שניכנס יותר לחורף, ולא יהיו נזקים בלתי הפיכים אני מאמין שיגיעו כמויות כי השטחים קיימים".
גם המלפפונים מתייקרים
במלפפונים יש עליית מחיר זוחלת. מחירם כפול לעומת התקופה המקבילה בשנה שעברה: 4.65 שקלים מחיר סיטונאי היום, לעומת 2.20 שקלים בשנה שעברה. לצרכן, המחיר האמיר היום ל-8.15 שקלים לפי אתר משרד החקלאות. המחירים ברשתות עדיין עומדים על כ-4.5 שקלים.
"רוב השנה המחירים של המלפפון נעו בין 1.90 ל-2.5 שקלים", מסביר ארליך. "המחירים עולים עכשיו כי נורא קר, אך במהלך כל האביב והקיץ מלפפונים נמכרו הרבה מתחת להוצאות הייצור שלהם. לייצר ולשנע מלפפון עולה 1.50 שקל. גם פה המגדלים עברו עונה מאוד מאוד קשה. אבל אל דאגה, מחירי המלפפון משתנים במהירות: התנודתיות במחירי המלפפון גדולה יותר לעומת עגבנייה, לכן התיקון במחיר יקרה מהר מאוד".
יש טענה שסל הירקות בישראל יקר.
"עד לפני חודש, סל ירקות נמכר לצרכן במחירים נומינליים של לפני 5 או 6 שנים. וזה למרות שההוצאות לצרכן ולחקלאי גדלו ב-30% -40%. עכשיו המחירים עולים מעט אך בקרוב הם יתייצבו. מוצרי המאסות כמו גזר, בצל, תפו"א ופלפל נמכרים במחירים טובים. הצרכן הישראלי קיבל ומקבל סל מוזל מאוד, אולי באיכות הכי טובה שיכולה להיות. ואנחנו מבקשים שימשיכו לספק לנו מים, לא בחים, אלא במחיר עלות, ועובדים זרים".
ומה לגבי פערי התיווך בין מחירי החקלאי למחירי הרשתות?
"חשוב שיטפלו בפערי התיווך. אך אני לא רואה איך אפשר להחזיר לפיקוח את המחירים. אני מקווה שימצא פיתרון להגבלת הפערים".