שתף קטע נבחר
 

ביהמ"ש ביטל ייקור ארנונה ב-800% בחולון

לפני כשנה החליטה עיריית חולון לשנות ללא הודעה מוקדמת סיווג נכס לחברה הפועלת באזור התעשייה בעיר. כתוצאה מכך, נדרשה החברה לשלם ארנונה שנתית בסך 960 אלף שקל, לאחר ששילמה עד אז רק 120 אלף שקל. השבוע קבע בית המשפט המחוזי: "השינוי נעשה שלא כדין והוא בטל"

עיריית חולון ייקרה ארנונה ב-800% שלא כדין - כך עולה מפסק דין תקדימי שהתקבל השבוע בבית המשפט המחוזי בפתח תקווה. פסק הדין התקבל לאור עתירה שהוגשה על ידי חברת "מרכז מכרזים" - המספקת שירותי כלי רכב לחברות גדולות במשק - נגד עיריית חולון, בגין העלאת הארנונה לחברה הממוקמת באזור התעשייה בעיר ב-800% עקב שינוי סיווג הנכס.

 

 

"אני קובע כי שינוי סיווג הנכס נעשה שלא כדין והוא בטל. המשיבה תישא בהוצאות העותרת ובשכר טרחה עורך דינה בסכום כולל של 30 אלף שקל", הכריע השופט, אברהם יעקב.

 

העירייה העלתה את סכום הארנונה לחברה עקב שינוי סיווג הנכס מ"קרקע תפוסה" ל"משרדים שירותים ומסחר" ללא הודעה מוקדמת וללא אישורי משרדי הפנים והאוצר כמחויב בחוק.

 

כפי שפורסם ב-ynet בשנה שעברה, נדרשה החברה לשלם 960 אלף שקל דמי ארנונה שנתיים, לאחר ששילמה עד אז 120 אלף שקל בשנה בלבד. כמו כן, טענה העותרת כי שינוי סיווג כולל בוצע לכל 15 בעלי הנכסים המחזיקים במגרשים למכירת ואחסנת כלי רכב בתחומי העיר חולון.

 

"עיריית חולון לא פנתה אל השרים הממונים ואפילו לא ביקשה לאשר את ההעלאה, ולכן מדובר בהליך שבטל מאחר שהינו בניגוד לחוק", הסביר אז ל-ynet עו"ד נועם לאור, המייצג את העותרת. בפסק הדין שניתן השבוע צוין כי "לטענת העותרת, שינוי סיווג דורש את שינוי צו הארנונה, דבר שגם הוא לא נעשה על ידי העירייה ששינתה את הסיווג באמצע שנת המס, ללא קיום הליך נאות".

 

עוד נכתב בפסק הדין כי "העירייה טוענת שיש לה סמכות לשנות סיווג ואין כל מניעה על פי התקנות שרשות מקומית תתקן סיווג של נכס וכי שינוי הסיווג של הנכס נעשה בהתאם לפסיקה שבה נקבע שהסיווג של 'משרדים שירותים ומסחר' ו'מחצבות' יכול לכלול הן מבנים, הן קרקעות שנחשבות ל'קרקע תפוסה' וכל עוד מתקיים בהן השימוש העיקרי בנכס. שטח הקרקע הקיים בנכסים, המשמשים למכירה/ליסינג של מכוניות, משמש לתצוגת כלי הרכב ומהווה חלק בלתי נפרד מהפעילות המסחרית המבוצעת בהם ולכן יש לסווגו גם כן כ'משרדים שירותים ומסחר'".

 

עו"ד לאור מציין בפני ynet כי עיריית חולון טענה בפניו שלא פנתה לשרי הפנים והאוצר בנוגע לשינוי סיווג הנכס. אולם, התברר כי העירייה אכן פנתה לשרים בינואר 2010 וקיבלה את תשובתם כחודשיים אחרי שהגיש לאור את העתירה לבית המשפט. בפסק הדין נכתב "ביום 23.12.2010, לאחר מועד הגשת העתירה ולפני מועד הדיון בה, התקבלה תשובת השרים שלפיה נדחתה בקשת העירייה לשינוי הסיווג. העותרים טוענים כי העירייה בחרה שלא לעדכן את בית המשפט בדבר החלטת השרים. החלטת העירייה נעשתה באופן לקוי, לא סביר, המעיד על התנהלות המנוגדת לתקנות ולחוק ולמעשה גם להחלטת השרים".

 

"בכובעה הנטען כרשות מבצעת ברשות המקומית", כתב השופט יעקב, "החליטה העירייה על שינוי סיווג נכס ושינוי תעריף הארנונה לנוכח פסיקה חדשה הנוגעת לסוגיית שינוי סיווג נכסים ושינוי תעריף הארנונה. פסיקה שהיא שנויה במחלוקת, אינה חד משמעית ואין הלכה ברורה בנושא. שינוי סוג הנכסים באופן גורף בשטח השיפוט של העירייה מהווה שינוי רוחבי המהווה שינוי מדיניות, מעין חקיקתי בכל הנוגע להגדרת כלל הנכסים והעסקים העושים שימוש זהה לשימוש שנעשה בנכס העותרת. שינוי זה יש לעשות באישור השרים בהתאם לתקנות".

 

לאחר נתינת פסק הדין אמר עו"ד לאור ל-ynet: "מדובר בפסק דין חשוב ביותר אשר מעקר את ניסיונות עיריית חולון להעלות את הארנונה, בניגוד גמור לחוק וכל אימת שחשקה בכך נפשה. בית המשפט קבע כי התנהלות העירייה היא בניגוד לדין ולמעשה ביטל את החלטת העירייה למפרע.

 

"אנו מעריכים כי לפסק הדין יהיו השלכות רבות גם על תיקים נוספים המתנהלים במשרדנו כנגד רשויות מקומיות ועיריות נוספות, אשר מחפשות כל דרך להעלות את הארנונה על חשבון האזרחים והעסקים, תוך רמיסת חוקי הארנונה והתעלמות מכך שבהחלטותיהן הפסולות הן גם גוזרות את דינם של עסקים רבים. ראוי היה כי ברוח התקופה העיריות יגלו יותר רגישות לצרכי האזרחים והעסקים חלף ניסיונות בלתי פוסקים להעלאת מיסוי תוך רמיסת חוקי הארנונה ביד גסה".

 

מעיריית חולון נמסר בתגובה: "פסק הדין טרם התקבל במשרדי העירייה, לכשיתקבל ילמדו פרטיו והעירייה תחליט לגבי המשך צעדיה". 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
עיריית חולון
צילום: קובי קואנקס
מ"קרקע תפוסה" ל"משרדים שירותים ומסחר"
צילום: הרצל יוסף
עו"ד לאור. "רמיסת חוקי הארנונה ביד גסה"
מומלצים