שתף קטע נבחר

 

מעורב קיבוצי: שכונת דתיים-חילונים אחרת

הקיבוץ החילוני רשפים והקיבוץ הדתי שלוחות בונים יחד את שכונת "שלפים", שתושביה יוכלו לבחור האם ללכת בשבת לבית הכנסת או לבריכה. רוצים להצטרף? ועדת הקבלה תוודא שאין לכם סלידה ממצוות או מחילול שבת

כשמגיע אורח חשוב לעמק בית שאן, לוקחים אותו המארחים לראות את השטח שבין הקיבוץ הדתי שלוחות לקיבוץ החילוני רשפים. זה לא שיש שם תופעת טבע יוצאת דופן, אלא שבקיץ הקרוב תיבנה במקום שכונה ייחודית המשותפת לשני הקיבוצים, ושתושביה יוכלו לבחור היכן יוכלו לקבל את השירותים הנחוצים להם. 

 

עוד בערוץ היהדות  - קראו:

 

קיבוץ שלוחות מציע חינוך דתי, בית כנסת ואוכל כשר, ורשפים מעניק חינוך ממלכתי, בריכה וערבי תרבות ליברלים יותר באופיים. אמנם יש לא-מעט יישובים מעורבים בארץ, אבל זו הפעם הראשונה שיישוב דתי וחילוני משתפים פעולה ופורשים יחד את חסותם על השכונה החדשה. זה כמעט חזון אחרית הימים של "צו פיוס".

 

בשבוע שעבר החזון החל לקרום עור וגידים כשהוועדה המחוזית צפון אישרה הקמת 190 יחידות דיור שיהיו התחלה של שכונת המגורים, שתיקרא "שלפים". בינתיים, דיירי השכונה יכולים לבחור במגורים זמניים בשלוחות או ברשפים.

 

השכונה הזמנית בשלפים (צילום: אבי לוי) (צילום: אבי לוי)
השכונה הזמנית בשלפים(צילום: אבי לוי)

 

"בשנים 2000-2005 הייתה בעמק המעיינות הגירה שלילית של זוגות צעירים", מספר גדעון ישראלי, מתאם הפעולות של השכונה החדשה מטעם המועצה האזורית. "היה כאן גרעין של משפחות צעירות בני העמק שחיפשו יישוב מעורב. הם הסתובבו בכל מיני מקומות בארץ, אבל בסוף חזרו לכאן וביקשו מאיתנו שנמצא להם פתרון, וזה התחבר לנו עם הרצון להשאיר את הצעירים כאן".

 

ישראלי מסביר כי לצורך הקמת השכונה ויתר כל אחד מהקיבוץ על חלקים משטחו. מבחינה מוניציפלית, קיבוץ רשפים לקח עליהם אחריות. אולם בכל מה שקשור לתשתיות לוגיסטיות, ישתמשו בני השכונה בשירותים הקיימים בשני הקיבוצים.

 

"כל אחד מחליט אילו שירותים מתאימים לו, ואיפה הוא רוצה לקבל אותם", הוא ממשיך. "אדם יכול לקום בשבת בבוקר וללכת לבית כנסת בקיבוץ שלוחות, והשכן שלו יילך לבריכה ברשפים. שכן שלישי יילך לבית הכנסת ואז לבריכה. הורים יוכלו לבחור בין בית הספר הדתי לבין בית הספר הממלכתי. אבל מאחר שלבני השכונה חשוב להיות מאוחדים, הם החליטו להקים תנועת נוער משותפת לדתיים וחילונים כדי שהילדים שלהם יוכלו להתחבר בשעות אחר-הצהריים באמצעות פעילות בתחום של החינוך הלא פורמלי". 

 

אז התקבלתי?

כמו כל פרויקט לא שגרתי, גם הפרויקט הזה לא התחיל בקלות. ברשפים חששו שהשכונה החדשה תמשוך בעיקר דתיים או מסורתיים, ובקיבוץ שלוחות חששו שהצעירים שלהם יעדיפו לגור בשלפים במקום בקיבוץ עצמו.

 

אחת הדרכים למנוע את הבעיות שמהן חששו בקיבוצים היא ועדת הקליטה שהוקמה לצורך בחירת המשתכנים. בוועדה חברים, בין היתר, נציגים

של שני הקיבוצים שמשתדלים לשמור על קהילה מאוזנת.

 

"הסוגיה של ועדת קבלה היא סוגיה קשה", מודה ישראלי, "האג'נדה של השכונה היא שיתופיות בין דתיים לחילונים, כך שהכלי הראשון לבחינת אדם שמתאים היא האם הוא רואה חשיבות ואתגר בהתיישבות משותפת שכזו. זה לא מתאים לכל אדם דתי, ובטח שלא לכל אדם חילוני. המציאות הזו מורכבת כי אחד רוצה מנגל ביום כיפור והשני רוצה שקט דממה בשבת. אבל יש אנשים שבוחרים מתוך אידיאולוגיה לחיות ביחד וליצור מערכת משותפת שמתחשבת בכל אחד מהצדדים.

 

"המטרה שלנו היא לא רק למצוא אנשים שחיים יחד בשלום, אלא  שחיים יחד בכיף. זה לא כמו בניין של עשר קומות בתל אביב, ששכן אחד מכבד את השני, הרעיון הוא לבנות אורח חיים פעיל של שיתוף בין כל השכנים. בליל הושענא רבא, כשיש ערב לימוד תורה, הרעיון הוא שכולם באים להשתתף בו, וכשיש תפילת הגשם - כולם באים. מאחר שמצופה גם מתושב חילוני שישתתף בפעילויות עם אוריינטציה דתית, ברור שמי שבוחר לגור בשכונה כזו הוא לא 'חילוני רגיל'. היו גם חבר'ה שהתבקשו להגדיר את עצמם מבחינה דתית בראיון וסירבו לעשות זאת, בטענה שהם לא מתאימים לשום הגדרה מקובלת".

 

החופש לחיות

טלי ושחר גניאל, מיוזמי השכונה, מהווים בחייהם דוגמית לחיים מעורבים. שחר הוא חילוני וטלי דתיה.

 

"המשמעות של קהילה מעורבת היא שאנחנו יכולים לחיות בצורה חופשית", מסביר שחר, "אף אחד מאיתנו לא צריך להתחפש. בקהילה חילונית לטלי לא היה יכול להיות ונח עם האופי של השבתות, והילדים היו הולכים לתנועת נוער שמטיילת בשבת. בקהילה דתית אני הייתי צריך ללכת עם כיפה ולבית כנסת. אבל בקהילה שאנחנו יוצרים אנחנו יכולים לחנך את הילדים שלנו בדרך שזהה למה שהם רואים בבית.

 

"הקהילה החדשה היא קהילה פלורליסטית שמקבלת את כולם כמו שהם, מבלי לסמן מי דתי ומי חילוני, והחברים בה מוכנים לעשות ויתורים מתוך בחירה - כמו שמירה על אופי השבת למען חיים משותפים. אני רואה בזה ערך לאומי כי יש היום לדעתי תהום בין דתיים לחילונים. יש לי חברים עם בת זוג דתיה שמתלבטים אם להתחתן אחד עם השני. זה נראה לי אבסורד שגבר ואישה יהודים שאוהבים זה את זה לא מתחתנים

בגלל שמירת שבת, אלה פרטים טכנים. חיים משותפים פעילים של דתיים וחילונים זה משהו אפשרי - והקהילה שלנו היא הוכחה לכך".

 

"השכונה הזו היא אידיאולוגיה אמיתית", אומר מזכיר קיבוץ שלוחות, חיים פרלשטיין. "זה כיף לראות את השילוב שהשכונה הזו מייצרת. יש חילונים גמורים שמגיעים לתפילות בשבת  ושבוחרים לשלוח את הילדים שלהם ללמוד בבית הספר הדתי. מי שלא מכיר באופן אישי את האנשים, לא תמיד יודע מי דתי ומי חילוני, כי שני הצדדים פועלים מתוך כבוד מלא לשכנים שלהם ומתוך שיתוף מלא".

 

ראש המועצה האזורית עמק המעיינות, יורם קרין, מוסיף: "השכונה הזו תיצור רצף יישובי של דתי-מעורב-חילוני, וזה מאוד מושך הרבה מאוד משפחות. עוד לפני שהתחלנו בשיווק קיבלנו המון פניות, שכן  מדובר בקהילה מאוד אטרקטיבית שלדעתי אף מהווה בשורה לא רק לאזור שלנו, אלא לכל הארץ".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אבי לוי
השכונה שנבנית בשלפים
צילום: אבי לוי
מומלצים