החג של החגים: מדריך לארועים בחיפה
פעם בשנה נפגשים חגיהן של שלוש דתות ב"חג של החגים" בחיפה. הנה מיטב הארועים - ציור, מוסיקה, מוזיאונים ועוד - כדי שלא תחמיצו. פורסם במוסף "מסלול" של "ידיעות אחרונות"
שימור ומחאה
פסטיבל "החג של החגים" הוא זירה שוקקת לאמנים צעירים וותיקים, ולקהל שוחר אמנות שמוזמן לתערוכות ולאירועים שייערכו ברחבי חיפה. ב1- בדצמבר נפתחת התערוכה המרכזית של הפסטיבל, "נאמן למקור." התערוכה עוסקת בשימור ובמסורת ובניסיון להבין אילו ערכים נבחרים לעבור שימור וכיצד ניתן להעניק להם ייצוג במרחב החדש.
עוד על חיפה בערוץ התיירות:
- חופשה בחיפה: היסטוריה, בירה, מדע ופינוקים
התערוכה, שנערכת בארבעה מוקדים בוואדי ניסנס, מטפלת בנושא באמצעות אוספים שלוקטו בוואדי (כמו אוספי אריחים וסורגים,( תמונות של הוואדי ותושביו וסיפורים עממיים מהווי השכונה. "נושא התערוכה רלוונטי למקום," מסבירה יעלה חזות, שאוצרת את "נאמן למקור" יחד עם פריד אבו-שקרה. "שימור מורשת הבנייה והתשתיות הרעועות בשכונות הערביות של חיפה תופסים מקום מרכזי בתערוכה32 ." אמנים יהודים וערבים משתתפים ב"נאמן למקור," ובהם בני אפרת, אורית סימן-טוב, עאמר יונס, פאטמה שנאן, לאה אביטל, מנאל מחמיד, רונה שטרן, תמיר שפר, גיא רז ועוד.
לאן ללכת?
תערוכת "נאמן למקור" בגלריה של בית הגפן (רחוב הגפן ,(2 בתיאטרון בית הגפן (הגפן , (33 בבית עיתון "אל-איתיחאד" (רחוב אל-חרירי,( בחנות הנעליים שברחוב הוואדי ,12 במקלט המרכז לקליטת עלייה (רחוב מדרגות אשקלון) ובחוצות ואדי ניסנס. יום הפתיחה: .1.12 ימי הנעילה: 18.12 (בבית הגפן24.12 ,( (בוואדי ניסנס.(
במהלך דצמבר ובתחילת ינואר תהיה פתוחה תערוכה נוספת, "פופוגנדה" שמה. באמצעות מסכי פלזמה המקרינים פרסומות ונאומים, מבקשת תערוכת המחאה להציב מול המבקרים תמונת דיוקן עגומה של חברה צרכנית, חובבת בילויים ושעשועים. "המרחב שלנו מופקר, מופקע ומופרע לטובת סמלילים מסחריים וסמלי לאום," מסביר האוצר הלוחמני, יניב יהודה אייגר. "גורמים פוליטיים ומסחריים, שחותרים ללא לאות ללוש את ההכרה שלנו בכל האמצעים, מפגיזים אותנו בסיסמאות צעקניות, בסלוגנים פתייניים ובמטח מסרים בלתי פוסק." בין המציגים ב"פופוגנדה:" אבי פיטשון, אריק וייס, הדס רשף, יוסי למל ומיקי קרצמן, יצחק לייש ועירית גרטי, מעין וענבל שטראוס, נגה דוידסון, נמרוד גרשוני ועוד.
לאן ללכת?
תערוכת "פופוגנדה:" הגלריות במרכז האקדמי לעיצוב ולחינוך ויצו חיפה, רחוב הגנים ,21 המושבה הגרמנית, בין התאריכים ,9.1-1.12 שעות הפעילות: א-'ד' ,18:00-10:00 ה' ,21:00-10:00 שישי ושבת .16:00-10:00
כנסיות המוזיקה
ואדי ניסנס גדוש בכנסיות רבות שאליהן נוהרים מאמינים רבים מהזרמים השונים של הנצרות: כנסיית יוחנן הקדוש האנגליקנית וכנסיית מר אליאס הקתולית, כנסיית סנט ג'והן וכנסיית יוחנן המטביל המשמשת את היוונים-אורתודוקסים.
כל הכנסיות בחיפה יהיו פתוחות לקהל במהלך החגים, אולם חלקן יהפכו עד אמצע ינואר לאולמות קונצרטים: יותר מ20- קונצרטים של מוזיקה ליתורגית (דתית-כנסייתית) ושל מוזיקה קאמרית ייערכו בכנסיות שבחיפה, תחת ניהולו של פרופ' עמוס לניר. חלק מהקונצרטים ינוגנו לראשונה, חלקם הושמעו בעבר בפסטיבל אבו-גוש. קונצרטים נוספים ממתינים לקהל שוחרי המוזיקה הקלאסית גם באודיטוריום חיפה, במוזיאון טיקוטין, במוזיאון הכט ובבית הגפן.
כך, למשל, באולם רפפורט שבמרכז הכרמל תוכלו להאזין לאופרה "כך עושות כולן" של מוצרט, עם תזמורת הקאמרטה ירושלים ;(30.11) בבית הגפן יופיע אנסמבל קולות נשים של מקהלת נעמה, עם יצירות של ליסט ורחמנינוב ;(3.12) בכנסיית סנט ג'והן יושמעו יצירות שנכתבו בימי הביניים לצד יצירותיו הנצחיות של חג'ידקיס היווני ;(9.12) ובכנסייה הקתולית תושמע אורטוריית חג המולד של באך .(10.12)
השחקנית ניצה שאול תנחה קונצרט לילדים ולכל המשפחה מיצירותיו של רוסיני ,(14.1) ולמי שמעדיף מוזיקת עולם, כדאי להגיע ב3.12- לכנסייה הקתולית כדי לשמוע את "מיסה זפוטק:" יצירה מפעימה שכתבו בני השבט האינדיאני זפוטק במאה ה,17- בביצוע הנהדר של אנסמבל הפניקס, מקהלת קולגיום וסולנים.
כרטיסים בבקשה:
קונצרטים בכנסיות ובאולמות ברחבי חיפה, מחירי הכרטיסים: 130-60 שקל, הנחה למי שירכשו ארבעה כרטיסים לארבעה מופעים שונים. מכירת כרטיסים: משרדי גרבר ובחוג למוזיקה קאמרית בחיפה. לפרטים: .www.hchamber.co.il
עתיקות מהבית
בבית הגפן ייערך כמו בכל שנה בפסטיבל "החג של החגים" היריד הארצי לעתיקות. זהו מפגש בלתי אמצעי של סוחרים ואספנים שעוסקים כל השנה בחיפוש, באיסוף, במיון ובתיקון פורצלנים, קריסטלים, פריטי ריהוט, כלי כסף, יודאיקה, תכשיטים, תמונות, שטיחים וגופי תאורה. השנה שם היריד דגש על חפצי וינטג' מהמאה הקודמת, שלאט-לאט נעלמים מחיינו.
בין השאר יציג "המרכז לתאורה עתיקה" גופי תאורה המעוצבים בסגנון שהיה פופולרי בסוף המאה ה19- ובתחילת המאה ה.20- אנשי "מצה עתיקות" יציגו ריהוט סלוני בתוספת פריטי ריהוט קטנים לאירוח. אספן כלי העבודה יעקב רוזנטל יחשוף אוסף גדול ומרשים של חפצי מתכת, ובעמדת התצוגה של אתי טיבי יוצגו רהיטי יוקרה. תצוגה מיוחדת תהיה גם באגף הווילונות, שזכה בשנים האחרונות להתעניינות רבה.
וזה לא הכל: מה שיפה ביריד הוא שכל אחד יכול להביא את חפציו הישנים ולקבל על המקום הערכה חינם של מומחים לגבי שוויים. תהיה לכם שנה שלמה לחשוב אם כדאי למכור אותם ביריד הבא.
לאן ללכת?
יריד עתיקות בתיאטרון בית הגפן, הגפן ,33 כל סוף שבוע בדצמבר. שעות הפעילות: שישי ,16:00-10:00 שבת .19:00 -10:00
מוזיאון ב- 5 שקלים
מוזיאוני חיפה אינם רוצים שידלגו עליהם בימי הפסטיבל, ולכן נקטו יוזמה אטרקטיבית: בכל אחד מסופי השבוע של דצמבר תוכלו להיכנס לכל מוזיאון שתבחרו במחיר כניסה סמלי - חמישה שקלים בסך הכל. יש כל כך הרבה מה לראות במוזיאונים של חיפה, שלא בטוח שסוף שבוע אחד יספיק.
לחובבי יודאיקה: במוזיאון מאנה כץ (רח' יפה נוף (89 תוצג תערוכה מיוחדת של מנורות חנוכה שנוצרו במזרח אירופה. בין השאר תראו בתצוגה מנורות ברונזה כבדות, שהיו פופולריות ביותר במזרח אירופה החל מהמאה ה.17- את המנורות הללו נהגו לתלות על קיר הבית בכל ימות השנה כקישוט, ואילו בימי החנוכה הסירו אותן מהקיר והדליקו בהן נרות.
לחובבי קולנוע: במוזיאון העיר חיפה (שד' בן-גוריון ,11 המושבה הגרמנית) מוצגות שתי תערוכות על בתי הקולנוע החיפאיים של פעם
ושל היום. במהלך דצמבר יוקרנו מדי שבת סרטים שהוצגו ברחבי חיפה בתקופת הזוהר של בתי הקולנוע, ותוצע לקהל הדרכה בתערוכות ללא תשלום. בין הסרטים: "בן חור," "בעבור חופן דולרים," "הקוסם מארץ עוץ" ואפילו "צ'רלי וחצי."
לחובבי היסטוריה: במוזיאון הימי (שד' אלנבי (198 יתקיימו הדרכות וסדנאות ברוח העת העתיקה, תרבות יוון ותקופת החשמונאים.
ולחובבי אמנות: מוזיאון חיפה (שבתאי לוי (26 ממשיך בשתי תערוכות מעניינות: "קו שנוצר על ידי הליכה" ו"מה לעשות עם ציור במאה ה."21- לצד התערוכות יתקיימו גם מפגשים עם אמנים וסיורים מודרכים עם האוצרת רותי דירקטור. במרכז האמנויות הסמוך למוזיאון חיפה יתקיימו במהלך "החג של החגים" וחופשת החנוכה סדנאות איור מיוחדות עבור ילדים במסגרת התערוכה "לאה גולדברג, המשוררת שאהבה לצייר." בימי שישי ושבת יוקרן שם הסרט התיעודי "לאה גולדברג בחמישה בתים."
פרטים מלאים על התערוכות והפעילויות באתר המוזיאונים: www.hms.org.il