שתף קטע נבחר
 

קרב סקרים בין קבלנים לאוצר: המחירים יירדו?

בעקבות דיווחי האוצר על קיפאון בשוק הדיור, החליטו הקבלנים להשיב בדיווחים משלהם. "לא מדברים על מה שקורה בחודשיים האחרונים", אמר מנכ"ל התאחדות הקבלנים. "הקבלנים והשיכון מדווחים על עלייה בביקושים". האם הקבלנים מנסים לשכנע את הציבור לקנות? האם יש להם גם מטרות אחרות?

האם הקבלנים בישראל לחוצים מהקיפאון בענף ומנסים לשכנע את הרוכשים "לרדת מהגדר", או שמא הם מנסים ללחוץ על המדינה לתת להם יותר הקלות באשראי בנקאי והבאת עובדים זרים? לאחר שחשף אתמול ynet את דו"ח מינהל הכנסות המדינה, לפיו שוק הדיור בקיפאון עמוק וצפויה ירידת מחירים בשנה הקרובה, החליטו הקבלנים להשיב בדיווחים משלהם, המציגים תמונת מצב שונה בתכלית.

 

  • מי בכלל יודע מה קורה למחירי הדירות?

 

בהתאחדות הקבלנים נתלו בדו"ח של משרד השיכון, המציג את מספר הדירות שנמכרו בבנייה ציבורית בחודשים אוקטובר-נובמבר, וטוענים כי נתוני האוצר בנוגע לחודשים יולי-ספטמבר כבר אינם רלוונטים, שכן בחודשיים האחרונים המגמה התהפכה וחלה עלייה במכירות.

 

על פי הדו"ח - שמתייחס כאמור רק לבנייה על קרקע ציבורית ולא על כלל השוק, כמו הדו"ח של מינהל הכנסות המדינה - נמכרו בחודש נובמבר 341 דירות חדשות לעומת 135 דירות חדשות באוקטובר, עלייה של יותר מ-200%. בחודשים ספטמבר ואוגוסט (באוקטובר חלו החגים שעשויים להסביר את העלייה במכירות כמגמה עונתית ולא מייצגת) נמכרו 175 דירות בלבד ובחודש אוגוסט 196 דירות.

 

בהתאחדות מאשימים את משרד האוצר בניסיון לצנן את השוק על ידי פרסום נתונים לא עדכניים ולא מייצגים. "הם לא מדברים על מה שקורה בחודשיים האחרונים", אמר ל-ynet מנכ"ל התאחדות הקבלנים, מוטי כידור. "חברי ההתאחדות מדווחים כי חלה עלייה בביקושים, כאשר ניכרת העדפה לרכישת דירות 4 ו-5 חדרים בפריפריה סביב אזור המרכז, שמחירן עד 1.5 מיליון שקל".

 

הקבלנים טוענים גם כי הניסיון של האוצר להשוות בין נתוני מכירת הדירות ב-2011 לנתונים מ-2010 מהווה הטעיה של הציבור, שכן שנת 2010 הייתה שנת שיא בקנה מידה היסטורי ואף קבלן לא מצפה כי בשנת 2011 יקנו דירות באותה כמות.

 

גם חברות הבנייה הגדולות נזעקו לפרסם נתונים המציגים תמונה של חזרה לשוק לאחר קיץ של מחאה וקיפאון. "אפריקה ישראל מגורים" ושותפתה "אלעד ישראל מגורים" דיווחו על מכירה של 13 דירות בפרוייקט לב הסביונים בפתח תקווה וסמנכ"ל השיווק והמכירות של אפריקה ישראל מגורים, אייל חכם, אמר כי "לאחרונה עדה החברה להתעוררות גוברת בקרב רוכשים פוטנציאלים המרבים לפקוד את משרדי המכירות בפרויקטים השונים ברחבי הארץ תוך שהם מגלים עניין רב ברכישת דירה".  

 

גם הבעלים של חברות הנדל"ן "אביב" ו"גינדי" התראיינו הבוקר לעיתון "כלכליסט" וטענו כי הם אינם מוטרדים מהקיפאון המכירות וכי מחירי הדירות לא יירדו.

 

המוכרים נגד הקונים: מי ימצמץ ראשון?

הצהרות הקבלנים וחברות הבנייה הגדולות באות לאחר 3 חודשים של קיפאון עמוק בשוק הדיור, שוק שנהנה בשלוש השנים האחרונות מהתנפלות היסטרית של הקונים, תוך כניעה להתייקרויות של עשרות אחוזים מחשש שמגמת ההתייקרות לא יכולה להיעצר.

 

מאז תחילת 2011, בעקבות צעדים שנקטה הממשלה לצינון השוק וביתר שאת מאז פרוץ מחאת האוהלים, חלה מידי חודש ירידה עקבית בהיקף מכירת הדירות. ירידה זו לא באה לידי ביטוי בירידת מחירים משמעותית, על כל פנים לא משמעותית דיו בהתחשב בהתייקרויות של השנים האחרונות.

 

התמונה שמצטיירת בעקבות הקיץ האחרון, היא של שוק שבו הרוכשים, אזרחי ישראל, יושבים על הגדר ומחכים לירידות מחירים בעקבות צעדי הממשלה בעוד שהמוכרים, הקבלנים והיזמים, ממתינים מבלי להוריד מחירים, בתקווה שהקונים ימצמצו ראשונים.

 

על רקע מלחמת העצבים שמנהלים הקבלנים מול הרוכשים, קל להבין מדוע הם ששים לדווח על כל עלייה במכירות. "אנחנו מזהים כעת חזרה של הרוכשים אל השוק", אומר כידור. "כל מיני חברי כנסת הבטיחו להם ירידה של 40% במחירים אבל הם מתחילים להבין שזה לא הולך לקרות. גם הדיווחים של משרדי הממשלה על ירידה במחירים או במכירות הם לא רציניים. אי אפשר לבדוק חודשיים אחורה, זה לא מתאים לשוק הדיור, צריך להסתכל על הטווח הארוך. אנחנו אמרנו בעבר ועדיין אומרים שמחירי הדירות יעלו ב-2012 ב-11%".

 

האם אינכם חוששים שבשלב כלשהו ייגמר לאנשים הכסף? האם אין גבול להתייקרויות בענף?

 

"אנשים מגייסים. הרי הם צריכים לגור איפשהו. אז לוקחים מפה ולוקחים משם".

 

האם הרוכשים באמת חוזרים אל השוק, או שמא הקבלנים והיזמים מנסים לשכנע את הציבור שלא כדאי לחכות חודש ועוד חודש כי המחירים לא הולכים לרדת עוד? כידוע, מרכיב מרכזי בהתנפלות על הדירות בשנתיים האחרונות היה התחושה שהמחירים יכולים רק לעלות וכל חודש של השתהות יעלה לרוכש כסף רב.

 

רק זמן יגלה לאן נושבת הרוח בשוק הדיור, אך בינתיים ברור כי לקבלנים וליזמים יש מטרות מוצהרות מעבר להפחדת הרוכשים. מזה שנה, רואה הממשלה בבעיית הדיור איום מוחשי על יציבותה ופועלת בחזיתות רבות כדי להוריד את מחירי הדירות. הקבלנים מעוניינים שכמה מהפעולות הללו יטיבו גם עימם.

 

"פעולות הממשלה נותנות רק מענה חלקי לצורך בדירות", אומר כידור. "יש חוסר של 100 אלף דירות בשוק והוד"לים לא מוסיפים דירה אחת לשוק. צריך להחיל את הרפורמות בתכנון על כל הקרקעות, לא רק על קרקעות מדינה ולנקוט בצעדים שישפיעו בטווח הזמן המיידי".

 

אילו צעדים?

 

"אם היו נותנים הקלות נוספות בהבאת פועלים זרים לענף הבנייה זה היה נותן מענה. מעבר לכך ישנה הבעיה של האשראי הבנקאי".

 

בתקופה האחרונה נודע כי הבנקים כמעט מיצו את מכסת האשראי שמקצה להם המפקח על הבנקים בבנק ישראל עבור הלוואות לענף הבנייה (20% מכלל האשראי). הקבלנים מעוניינים באשראי נוסף ולאחרונה אף פנה שר השיכון, אריאל אטיאס, לנגיד בנק ישראל בבקשה שיגמיש את המגבלה על הבנקים.

 

הנגיד סירב וכעת מנסים הקבלנים לקדם שני צעדים חלופיים: האחד, שהמדינה תעמיד ערבות להלוואות בתחום התשתיות וכך תאפשר להוציאן מסעיף ענף הבנייה כדי לפנות עוד מקום לאשראי לבנייה. השני, שהערבות הבנקאית שמעמידים הקבלנים לרוכשים במסגרת חוק המכר תחול על עלות הדירה ללא המע"מ. כידור טוען כי צעד זה לבדו עשוי לפנות לקבלנים את האשראי הדרוש כדי לבנות על הקרקעות שמשרד השיכון משווק במרץ בחודשים האחרונים, בניסיון לגשר על הפער ארוך השנים בהיצע.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הקבלנים: מלחמת סקרים מול האוצר, מלחמת עצבים מול הקונים
צילום: shutterstock
רוצים פועלים זרים ואשראי. מוטי כידור
צילום: רועי קמיאל
מומלצים