ההנחות בארנונה: לסטודנטים ולהורים לפעוטות
שר הפנים הציג במסיבת עיתונאים את טבלת ההנחות החדשה, שנקבעה על פי מסקנות ועדה ציבורית. בין ההמלצות: שכר הלימוד של סטודנטים יקוזז מההכנסה הקובעת לצורך קביעת זכאות, וכך גם גמול המילואים. ילדים מתחת לגיל 5 ייחשבו כשתי נפשות. המלצה נוספת: הקלות בהליך הזכאות לעמותות
שר הפנים, אלי ישי, הציג הבוקר (ג') במסיבת עיתונאים בירושלים את העדכונים בטבלת ההנחות בארנונה. ההנחות נקבעו בהתאם למסקנות דו"ח הוועדה הציבורית שהקים השר בנושא, בראשות מנכ"ל משרד הפנים לשעבר, דב קהת. בין המגזרים שייהנו מהגדלת ההנחות: הורים לילדים עד גיל חמש, סטודנטים, חיילי מילואים ועמותות.
- שר הפנים יפעל למתן הנחה בארנונה לסטודנטים
- באר שבע: הקלה בארנונה לפאבים ולמוזיאונים
- ביהמ"ש ביטל ייקור ארנונה ב-800% בחולון
- השר סידר: ישי העניק פטור מארנונה ל-50 ישיבות
עקרי המלצות ועדת קהת שהוצגו במסיבת העיתונאים הן:
משפחות וזוגות צעירים:
- יועלו מבחני ההכנסה, כך שסף ההכנסה למשפחה הזכאית להנחה יועלה בכ-25%.
כך למשל, על פי המצב כיום מי שמשתכר עד 2,040 שקלים בחודש (מספר נפשות במשפחה -1) זוכה לעד 80% הנחה בארנונה. בהתאם להמלצות החדשות - מי שמרוויח עד 2,550 שקלים בחודש יזכה ל-80% הנחה.
בקרב משפחות בעלות 8 נפשות - על פי המצב כיום מי שמרוויח עד 7,520 שקלים בחודש זוכה לעד 90% הנחה. על פי ההמלצות החדשות, מי שמרוויח עד 9,401 שקלים בחודש יזכה לעד 90% הנחה.
- משפחות לילדים קטנים: ילד במשפחה עד גיל 5 יחשב כשתי נפשות.
סטודנטים:
- סטודנטים שגרים במעונות יזכו ל-66% הנחה.
- שכר הלימוד לסטודנטים ינוכה מההכנסה השנתית לצורך חישוב הזכאות להנחה.
- מלגות פטורות ממס לא ייכללו בהכנסות לחישוב הזכאות.
- סטודנטים העובדים בעבודה עונתית יוכלו לבקש שהשכר הקובע לזכאות להנחה לא יחושב לפי 3 החודשים האחרונים של השנה, בו עשויים להיכלל מרכיבים שונים, אלא על פי חישוב שנתי.
חיילי מילואים:
- תיושם החלטת ממשלה להנחה בשיעור של 5% למשרתים מילואים
- תמלוגי המילואים ינוכו מההכנסה השנתית לצורך חישוב הזכאות.
נכים:
- הנחה למשפחות בהם נכה במשפחה בהתאם למספר הנפשות במשפחה.
- נכה 90% יהיה זכאי להנחה בשיעור של 50% מארנונה.
עמותות:
- עמותות שהוכרו לפי סעיף 46 ובעלי אישור ניהול תקין יזכו בהנחה של 66%.
הליכי קבלת ההנחות:
- תינתן אפשרות למתן הנחה רטרואקטיבית 3 שנים אחורה.
- יוקמו מנגנוני תיאום ובקרה בין הרשויות השונות (רשות המיסים, ביטוח לאומי, ועדת ההנחות) על מנת להקל על הליך קבלת ההנחות והבטחת אמינות המידע אודות הכנסות המבקשים.
שר הפנים, ישי, אמר במסיבת העיתונאים: "לא ניתן להתעלם מהמחאה החברתית בישראל. מטרת מימוש המלצות הדו"ח להקל על השכבות החלשות, הסטודנטים, זוגות הצעירים וחיילי המילואים".
הוועדה הציבורית הוקמה לפני מספר חודשים, לאחר שבתקופה האחרונה התקבלו בלשכת שר הפנים תלונות רבות בנושא. ממשרד הפנים נמסר, כי הוועדה מצאה שלאחר עשור בו לא עודכנו טבלאות ההנחות, יש לשנותן ולהתאימן למצב בישראל כיום. ההנחות עליהן המליצה הוועדה נקבעו על סמך קריטריונים סוציו אקונומיים שונים, ולא על פי חלוקה ליישובים.
בפני ועדת קהת הופיעו נציגי התאחדות הסטודנטים, יו"ר איגוד המג"דים, ראשי רשויות מקומיות, חברי כנסת, נציגי עמותות ילדים בסיכון, נציגי עמותות לקשישים, ואישי ציבור.
על פי המלצות הוועדה, מימון ההנחות יעשה על ידי העלאה מזערית של ארנונה בשכונות יוקרה וכן הקצאה מכספי טרכטנברג כלומר תקבולים חדשים שיתקבלו בעקבות יישום הדו"ח. לבסוף משרד הפנים מתכנן להקצות תקציב יעודי לשיפוי עיריות חלשות שיפגעו כתוצאה מאימוץ המסקנות.
בהכנת הידיעה השתתף תומר אביטל, כתב "כלכליסט"