מכוערים לתפארת: ככה אנחנו נראים בעולם
התרמילאים ששיגעו את משטרת ניו זילנד, המוצ'ילרוס שמטילים אימה בדר' אמריקה והגרפיטי שמטנף את העולם. בעקבות שריפת הענק בצ'ילה, אספנו סיפורי אימה על ישראלים שעושים לנו בושות בחו"ל. פורסם ב"24 שעות" של "ידיעות אחרונות"
רותם זינגר לא תיכנן שכך ייראה טיול השחרור הגדול שלו. בסוף השבוע האחרון הוא נעצר בחשד שגרם לשריפת הענק בפארק טורס דל פיינה בצ'ילה, ואף שעדיין לא ברור מה בדיוק קרה שם, נדמה שהאוכלוסייה המקומית כבר הכריעה את דינו: בדרך לבית המשפט ובחזרה, סיפר הצעיר הישראלי השבוע, הטרידו אותו אזרחים ברחוב. "עוברי אורח קיללו אותי וממש פחדתי שיפגעו בי," אמר.
עוד בערוץ התיירות:
- "ואיפה המגבת?" כל הסיפורים על התייר הישראלי
- סקי בפוקושימה: מדרונות לבנים, ומונה גייגר
- עולם אכזר: מוקדי התיירות שניזוקו ב-2011
דרך נוף יער בית קשת: טיול בכל הצבעים
בין אם זינגר אכן אשם בשריפה או, כפי שהוא טוען, הפילו עליו תיק, אין ספק שבשנים האחרונות הצליחו לא מעט מטיילים ישראלים בחו"ל להוציא לנו שם רע. הישראלי המכוער מגיע לכל מקום ומצליח לשבור שיאים של מבוכה ובושה, כשעל הדרך הוא מצליח, למרבה הצער, ללכלך מדינה שלמה שלא בצדק.
ולא, לא מדובר רק בגרפיטי בעברית שמטנפים כמה מהמקומות הכי יפים בעולם, לא בישראליאנה שכבשה את הודו בשנים האחרונות, עד שאפילו להודים נמאס מהרעש ומהשלטים בעברית, וגם לא בחבורות הצעירים שמגיעים לאיי יוון לפני גיוס ומתנהגים בצורה מחפירה, כולל הרס חדרי המלון, פגיעה ברכוש, צעקות וקללות וכמובן, שתייה מופרזת, התנהגות שגרמה לכמה בתי מלון להודיע כי לא יקבלו עוד ישראלים. יצאנו ללקט כמה מהסיפורים המבישים האלה. התוצאות, באופן לא מפתיע, רחוקות מלעורר גאווה.
יד ישראלית בדבר? השריפה בפארק בצ'ילה (צילום: AFP)
הישראלי הסביר: זה היה בסך הכל "מעשה קונדס"
בחודשים האחרונים, למשל, יצא שם רע למטיילים הישראלים דווקא בניו זילנד הירוקה והשלווה. הסיבה: שני תיירים ישראלים העמידו על הרגליים את משטרת וואנקה באי הדרומי של המדינה כשניסו לחצות נהר סוער, ונקלעו לסופת גשמים שהעלתה את גובה מפלס המים ומנעה מהם לחזור אחורה. למזלם של הלכודים, תיירים אחרים הזעיקו את פקחי השמורה והמשטרה המקומית, שהעבירו אליהם אוהל, מזון וציוד כדי לעבור את הלילה עד לרדת מפלס המים. למחרת המשיכו השניים בדרכם, לא לפני שהוזהרו שלא לעשות זאת שוב.
כלי תקשורת ניו זילנדיים דיווחו כי משטרת ניו זילנד ביקרה את "התנהגותם חסרת האחריות של תיירים ישראלים בטבע הניו זילנדי הפראי."
"אנחנו מעמידים לתיירים חוברות הדרכה לפני היציאה לטרקים באזור," אמר סמל ארון ניקולסון ממשטרת וואנקה. "הזרם הסיבירי יכול להפוך לנהר סוער מאוד ומסוכן שניות אחרי שמתחיל גשם כבד, והתחזיות אכן דיברו על גשם כבד אבל הישראלים לא טרחו לבדוק אותן. אני בטוח שאם הייתי יוצא לטרקים במזרח התיכון, הייתי מחפש עצות של הרשויות המקומיות על הסיכונים שכרוכים בטיול וכיצד להימנע מהם."
אם זה לא מספיק, באחרונה הסתבך גם איש עסקים ישראלי בתקרית מביכה בניו זילנד, לאחר שקנה יאכטה מעודפי משמר החופים הניו זילנדי, כולל מערכת הכריזה והאורות המהבהבים המקורית, ויצא עם אשתו לשיט במפרץ וולינגטון. בשלב מסוים הוא החליט להפחיד יאכטה שנסעה לידו וקרא לה לעצור בצד, חוש הומור שכזה, וכשהיאכטה עצרה הישראלי העדיף להמשיך את הבדיחה הגרועה ועלה על סיפונה כדי לבצע "חיפוש משטרתי." האזרח הניו זילנדי ההמום, שקלט שמשהו כאן לא מסתדר, דרש לראות תעודת שוטר, וכשנתקל בסירוב הזעיק את המשטרה.
לסיור משמר החופים הניו זילנדי שעצר אותו הסביר הבחור הישראלי שזה היה בסך הכל "מעשה קונדס." הוא התנצל בפני השוטרים והבטיח שלא יעשה זאת שוב. המשטרה המקומית, בתמורה, הטילה עליו קנס ונזפה בו על התנהגותו.
לישראלים יצא שם רע דווקא בשקט של ניו זילנד (צילום: אורנה בן חיים)
ביקור לילה באושוויץ
גם הנטייה הישראלית להידחף בתור לא מוצאת חן בעיני כולם. לפני שנה וחצי גורש ישראלי מברזיל לאחר שעקף את התור בביקורת הגבולות בשדה התעופה, החל לצעוק על השוטרים הברזילאים ואף התפרץ לעבר אזרחית מקומית ש"הלשינה" עליו. השוטרים לא התרגשו: הוא נעצר וגורש מהמדינה בשל "התנהגות בלתי הולמת," לא לפני שהתייבש כמה שעות בשדה התעופה בהמתנה לטיסה יוצאת.
גם במחנות ההשמדה בפולין הישראלי המכוער לא מתבייש לעשות בושות: ב2007- נעצרו 34 צעירים ישראלים במחנה מיידאנק, שאליו התפרצו לאחר הסגירה תוך שהם עוקרים את אחד השערים, ושוחררו בהתערבות אישית של שגריר ישראל בפולין דאז דוד פלג. הפרשה המביכה יצרה מתיחות ביחסי ישראל-פולין וגררה התערבות אישית מצד נשיא פולין ושרת החוץ הפולנית.
בבריטניה מצאו פתרון:
הרסת חדר במלון בריטי? אתה ב"רשימה השחורה"
במקביל התלונן מנהל מוזיאון אושוויץ בשגרירות ישראל כי 60 צעירים התפרצו מאוחר בלילה למחנה ההשמדה, אף שהובהר להם כי המקום סגור, ועזבו רק כעבור כשש שעות, לפנות בוקר, שכן השומרים העדיפו שלא להיכנס איתם לעימות. "זוהי התנהגות לא הולמת," כתב מנהל המוזיאון לשגריר הישראלי, שאמר כי הוא רואה את שני המקרים בחומרה רבה.
כמה חודשים קודם לכן התלונן גם מנהל המוזיאון כי ישראלים המבקרים במקום משתמשים ברמקולים, מדברים בטלפון הסלולרי ומדליקים נרות שעלולים להצית שריפה בביתני העץ.
גם במחנות השמדה עושים בושות. אוושויץ (צילום אילוסטרציה: AP)
מוציאים לנו שם נוראי
אבל ההתנהגות הזו לא מפתיעה רק את המקומיים. ליטל לשם, בת 25 מרעות, שחזרה לפני חמישה חודשים מטיול ארוך בדרום אמריקה, מספרת כי חשה לא פעם את תוצאות ההתנהגות הזו על בשרה. "נתקלתי לא מעט ב'חמולות ישראלים,"' היא אומרת. "לעתים קרובות הרגשתי נבוכה וחסרת יכולת להסביר את ההתנהגות שלהם, לא רציתי להיות חלק מהם."
יש מקרה מיוחד שאת זוכרת?
"פעם לקחתי אוטובוס לילה ארוך, אחרי שיט של כמעט עשר שעות. המטרה הייתה ברורה: זה אוטובוס עם מיטות שנועד לשינה ובאמת, כל המטיילים ישנו, למעט ארבעה ישראלים מסוממים לגמרי שישבו וצרחו בקולי קולות, כולל קללות, וזרקו דברים אחד על השני. בשלב מסוים אחד מהם קם, דפק על החלון וצעק: 'כל היהודים, תשומת לב אליי, בואו נברך את ברכת הדרך,' ואז חבר שלו התחיל ללכת איתו מכות. זוג צרפתי שישב מאחוריי שאל אותי מאיפה האנשים האלה וממש בלעתי את הלשון. לא ידעתי מה להגיד."
המקרה הזה, אומרת לשם, הוא דוגמה קיצונית להתנהגות מוכרת. "נתקלתי בהתנהגות ממש מחפירה ובזיונית של ישראלים. צרחות כשהם חוזרים להוסטל לפנות בוקר, דופקים על הדלתות ומשתלטים על המחשבים, דיבור מגעיל אל המקומיים, מוזיקה רועשת באמצע הלילה."
לא מעירים להם?
"אף פעם לא מתווכחים עם הישראלים באזורים האלה בדרום אמריקה כי יודעים שאנחנו יותר חזקים. תמיד ייתנו לנו את המחיר הכי נמוך כדי לא להתעמת איתנו. אותי זה בייש והביך."
'מאיפה האנשים האלה?' ישראלים בנתב"ג (צילום אילוסטרציה: יריב כץ)
"יש כאלה שפשוט מוציאים לנו שם נוראי"
גם שני שופט, בת 22 ממודיעין, נתקלה בישראלי המכוער בחו"ל. "יש כאלה שפשוט מוציאים לנו שם נוראי," היא אומרת. "באחד הימים הגענו לאזור קמפינג בחושך, רצינו לישון. כשקיבלנו את טופסי ההרשמה וכתבנו שאנחנו ישראלים, האחראית לקחה אותם מיד בחזרה והודיעה שלא נוכל להיכנס. שאלנו למה, והיא סיפרה ששבוע קודם הגיעה חמולה של ישראלים שהרסה את המקום, עשתה בלגן ומאז החליטו שאין כניסה לישראלים. וזה לא היה מקרה יחיד - בלא מעט מקומות עיקמו את האף כששמעו מאיפה אנחנו."
"תופעת הישראלי המכוער אכן קיימת, אבל זה לא אומר שאין לנו ישראלים אדיבים וטובים שיוצאים לחו"ל ומתנהגים היטב," אומר בתגובה לדברים ראש האגף הקונסולרי במשרד החוץ, יגאל צרפתי. "חשוב שישראלים יתנהלו בצורה מסודרת, חוקית ונכונה לא רק כדי להבטיח את שלומם, אלא כדי לא לפגוע בתדמית המדינה והמטיילים הישראלים האחרים, שעלולים לשלם את המחיר על ההתנהגות של חבריהם."