שתף קטע נבחר
 

שוד חייתי: גנב עם זנב התגלה בהרי טג'יקיסטן

חוקרים שהציבו מצלמות מעקב על פסגות הרי המדינה, במטרה לגלות מי הן חיות בר המצויות באזור, נדהמו לגלות כי מצלמה אחת נעלמה באופן מסתורי. "חיפשנו אותה במשך שעות בשטח", אומרים החוקרים ל-ynet. למזלם, אחת המצלמות תיעדה את העבריין בפעולה

משלחת מדענים מארגוני טבע בינלאומיים ("Fauna & Flora International" ו-"Panthera") הגיעה לפני מספר חודשים אל שמורת טבע גדולה ופראית בטג'יקיסטן, סמוך לגבול עם אפגניסטן.

 

עוד בערוץ בעלי חיים ב-ynet:

 

המטרה: לגלות את מיני בעלי החיים המצויים באזור הנידח. הסקר המיוחד הגיע לאחר שהתגלו עדויות ראשונות לקיומם של נמרי שלג נדירים, טורפים המצויים בסכנת הכחדה עולמית באזור.

 

החוקרים החליטו להציב בהרי וואקאן, סביב שמורת הטבע זורקאל, 11 מצלמות מעקב משוכללות המופעלות בעזרת חיישני תנועה. לאחר שנבחרו שבעה אתרים על פסגות ההרים, הוצבו בכל אחד מהם שתי מצלמות.

 


צילום: Panthera/FFI

נמר שלג מרחרח את המצלמה (צילום: Panthera / FFI) להגדלה  

 

תעלומה: מי גנב את מצלמת המעקב?

במשך שלושה חודשים צילמו המצלמות אלפי תמונות בשעות היום והלילה, בתנאי מזג אוויר קשים. בתום התקופה, הגיעו החוקרים לאסוף את המצלמות מהשטח, במטרה לגלות את מגוון החיות שחלפו מול המצלמה.

 

אך למרבה ההפתעה, מצלמה אחת נעלמה מהשטח באופן מסתורי. העובדה שהן מוסוות ומוסלקות היטב בין הסלעים, מקשה על איתורן. רק לאחר שהחוקרים בדקו את המצלמה השנייה בשטח, התבררה זהותם של הגנבים.  

 

מסתבר כי למקום הגיעה משפחה של נמרי שלג, ביניהם שני גורים. אחד מהם התגנב ועקר את המצלמה ממקומה. הוא תועד מתרחק מהמקום כשאחד מהכבלים שחיברו אותה לאדמה, משתלשל מפיו. 

 


צילום: Panthera/FFI

נתפס על חם. אחד גונב, השני משגיח (צילום:Panthera / FFI) להגדלה

 

החוקרים ל-ynet: חיפשנו את המצלמה הגנובה במשך שעות

הפושע שגנב את המצלמה, ככל הנראה לא יועמד לדין משפטי בגין העבירה. אך האם נותר סיכוי להשיב את הציוד היקר שנגנב מהחוקרים?

 

"למצוא את המצלמה? ובכן, חיפשנו אותה במשך שעות על גבי שעות", אומר ל-ynet בראיון מבריטניה, ד"ר אלכס דימנט מארגון "Fauna & Flora International" שהוביל את המחקר יחד עם ארגון "Panthera".

"השטח שם הוא קשה ביותר למעבר ובגובה כה רב, שזה מצריך מאמץ גדול רק לזוז ממקום למקום".

 

דימנט מציין כי הנמרים שתועדו הם גורים בוגרים למדי ומינם אינו ידוע. המצלמות תיעדו חמישה נמרי שלג באזור, ביניהם משפחה עם שני גורים ושני נמרים נוספים. אחד מהם, זכר גדול תועד חולף מול המצלמה. החוקרים זיהו את מינו תודות לאשכיו שהתגלו בתמונות.

 


צילום: Panthera/FFI

זכר בוגר חולף מול המצלמה (צילום:Panthera / FFI) להגדלה  

 

220 נמרים נותרו בטג'יקיסטן מתוך 7,500 בעולם

השמורה הגדולה בסמוך לגבול עם אפגניסטן, נחשבת לאחד האזורים החשובים בעולם לנדידת ציפורים. אגם גדול ואזורי ביצות מהווים תחנת עצירה והתרעננות חשובה לציפורים נודדות.

 

השימוש במצלמות מעקב המופעלות ללא מגע יד אדם, מסייע לחוקרים גם לזהות ולהבדיל בין הנמרים, תודות לדפוס החברבורות הייחודי לכל נמר וגם נוכח האפשרות שבמקום אחד מותקנות שתי מצלמות המתעדות את הנמר משני צידיו.

 

נמרי השלג נפוצים במדבריות מרכז אסיה ובמישורי היבשת, ונוהגים לשהות באזורים הרריים שגובהם עולה על 5,500 מטר. לפי ההערכות, מספרם של נמרי השלג בטבע עומד על 4,500 עד 7,500 פרטים בלבד ואוכלוסייתם מפוזרת בשטחיהן של 12 מדינות. כיום בטג'יקיסטאן מוערכת אוכלוסיית נמרי השלג ב-180 עד 220 פרטים לכל היותר.

 


צילום: Panthera/FFI

(צילום:Panthera / FFI) להגדלה  

 

ניצודים בעבור פרוותם, גורים מוברחים חיים לסין

הנמרים מצויים כיום בסכנת הכחדה חמורה ואחת הסיבות לכך היא סחר בעורות ובפרוות הנמרים שנמכרים בשוק השחור בעשרות אלפי דולרים. איום נוסף על עתידם של הנמרים הוא רועי צאן שהורגים אותם, לאחר שהחיות תוקפות את עדריהם וגורמים להם לנזקים כלכליים כבדים.

 

הנמרים בטג'יקיסטן טורפים בדרך כלל יעלי הרים וכבשי ממין מרקו פולו. כשהם מתקשים לאתר טרף טבעי, הם מוצאים תחליף וטורפים צאן או בקר השייכים לתושבי הכפרים וכך מתרבים הקונפליקטים בין בני האדם לטורפים.

 

"סקרים אחרונים מצביעים על כך כי מדי שנה נורים למוות 8 עד עשרה נמרים, בעיקר בשביל שימוש בפרווה שלהם שנמכרת תמורת אלף דולר", מגלה דימנט.

 

לדבריו, "ישנן גם עדויות המצביעות על כך שציידים לוכדים את נמרי שלג, בדרך כלל גורים, כדי להבריחם מחוץ למדינה - בעיקר לסין". בשנים האחרונות חלה עליה בכמות הנמרים שנלכדו בחיים במטרה למכור אותם כחיות מחמד.  

 

צילום: Panthera/FFI

 

 

קליק בהרים: יעלים, תרנגולי שלג ואפילו סמור נדיר

אך לא רק נמרים עלו בעדשות המצלמה. יעלי הרים, כבשי מרקו פולו, הנחשבות לכבשי הבר הגדולות בעולם, תרנגולי שלג טיבטיים ותרנגולי שלג הימלאיה, ואפילו נצפו גם סמורי הרים, ציפורים, חרקים וצמחים נדירים.

 

החוקרים סבורים כי התמונות מעידות על כך שיש אוכלוסיה בריאה ומרבה של נמרי שלג באזור.  לדברי ד"ר טום מק'רתי, מנהל תוכנית שימור נמרי השלג בארגון "Panthera", האזור נחשב למסדרון אקולוגי חשוב, המקשר בין אוכלוסיות הצפוניות והדרומיות של נמרי השלג. נוכח המציאות בשטח בה מספר הנמרים ירד ב-20 אחוז במהלך 16 השנים האחרונות, ציין מק'רתי כי "ההגנה על האזור, תבטיח את עושר המגוון הגנטי בין המינים. תוצאות הסקר מעניקות לנו תקווה כי יש עדיין סיכוי לנמרי השלג המצויים בסכנת הכחדה".

 

עוד בנושא נמרי שלג:

תיעוד נדיר של נמרי שלג באפגניסטן

ארה"ב: נמר שלג נדיר מפקיסטן מצא שידוך פראי

שעיר ונדיר: גור נמר שלג נולד בגן החיות בציריך

 


פורסם לראשונה 18/01/2012 20:39

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הפתעה בהרי טג'יקיסטן. נמרי שלג נדירים
צילום: Panthera/FFI
מומלצים