ביס אדום: 2 מתכונים עם תותים מקומיים
קשה לעמוד בפני תותים אדומים ומתוקים, אבל מה עושים עם הריסוס? אורי מאיר-צ'יזיק מכין עוגת תותים קפואה וגם פאי תותים מתוק - שניהם עם תותים שלא רוססו אלא טופלו באהבה בעזרתן של חיפושיות משה רבנו ואבקת דבורים
אני לא מכיר אנשים רבים שלא אוהבים תותים, והרבה. אבל תותים הם אחד הגידולים הרגישים ביותר, ולכן גם אחד המרוססים ביותר. זו אחת הסיבות שלפני כמה שנים הם היו מטרה לניסיון שינוי גדול - הדברה של החרקים אוכלי-התותים באמצעות חרקים שאוכלים חרקים, כלומר, הדברה ביולוגית.
עוד בערוץ האוכל:
- וג'טריאנו איטליאנה: שני צמחוני באיטלקית
כיסונים לפורים: חצילים מחופשים
אוכלת סרטים: פיג'אוליס מתוקים
הניסיון הצליח עד כדי כך שחקלאים דיווחו לנו שכעת אפשר למצוא יצרני מדבקות שמציעים מדבקת ביו-תות בתשלום, אפילו למגדלים שממשיכים לשפוך כמויות רעל אדירות בשדה. יש חקלאים שממשיכים להשתמש בהדברה ביולוגית ומפוקחים על-ידי חברת ביו-בי, רשימה שלהם מופיעה באתר ביו-תות. יש אפילו חקלאים אורגניים שלא משתמשים בריסוסים בכלל. בסופו של דבר, הדרך לדעת כמה חומרים נכנסים לאוכל שלכם היא לצאת לשדות.
אחד האנשים שמנסה לקרב בין האנשים לתותים הוא אילן שמעוני, מ"רוח שתות" בצומת גן שמואל. כשהוא מסתובב בין ערוגות התות שלו, נראה כאילו הוא משמאוהב בתותים. אילן הוא בן למשפחת חקלאי-יצוא שעבד בשיווק תותים ישראלים לאירופה. הוא ראה ולמד את תרבות התותים באירופה, את השאיפה לאיכות ואת ההיכרות של האוכלוסייה עם הזנים. הוא גם יודע על כמות הריסוסים והדישונים והחומרים שנשפכים לתוך שדות התותים הרגילים. את התותים בחממות של "רוח שתות" אילן מגדל בלי ריסוסים בכלל, אך ורק בשימוש בחרקים כמו פרת משה רבנו והאבקה של דבורים. באמצעות החווה הקטנה שלו לגידול תותים אילן מנסה להביא אל הצרכנים תותים נקיים וידע רב עליהם ועל גידולם.
עבור אילן המקום הוא בראש ובראשונה מרכז חינוכי - בשעות היום אפשר לראות קבוצות ילדים סובבות אותו כשהוא מוציא את מלכת הדבורים ומסביר כיצד הדבורים מאביקות את הפרחים. הוא מעסיק 5 משתקמים מבית אקשטיין כחלק מהצוות (ובשכר!) ורואה בזה חלק מהחיבור שלו לקהילה. יש במקום 5 דונמים של תות.
בנוסף, כל הניילונים המשמשים את החממות הולכים למרכז מיחזור, אין למקום אישור אורגני, אבל הוא לא משתמש בחומרים בכלל, והצוות במקום תמיד שמח להסביר איך עובד הגידול, איך עובדות החממות, מהי האבקה ולמה הדבורים חשובות כל-כך לגידול המזון שלנו.
ברוח שתות אפשר לקנות תותים מכמה זנים, וברוח קירוב הצרכנים למקורות המזון אפשר גם ללמוד על תותים, ללקט תותים הישר מהחממות וללמוד על נושאים נוספים כמו הדברה ביולוגית באמצעות חרקים, האבקה, מיחזור, ועוד. אפשר גם לעבור ולקנות תותים על הדרך או להיכנס עם הילדים לקטוף.
- עוד קטיף עצמי של תותים אורגניים ניתן למצוא במשק שש במושב גאולים, אצל אהוד נחשון, 050-4679823
עוגת תות קפואה
קל מאוד להכין עוגות ללא בישול וללא חומרים מהחי אם טוחנים אגוזים ותמרים בהרכבים שונים. ללא תוספות התערובת משמשת כקלתית, בתוספת פירות התערובת הופכת להיות מלית.
כאן העוגה מקומית למהדרין, כמובן, עם קלתית עשויה משקדים ומלית משני סוגים. המלית הוורודה מקבלת את טעמה מהתותים, ששומרים על טעמם הטרי.
מומלץ להוציא את העוגה מהמקפיא כחצי שעה לפני האכילה.
המרכיבים:
לקלתית:
2 כוסות שקדים
6 תמרים מסוג מג'הול
לשכבה הלבנה:
1/2 לימון
כוס אגוזי מקדמיה
1 תפוח זהוב גדול
5 תמרים מסוג מג'הול
לשכבה הוורודה:
1/2 לימון
כוס אגוזי מקדמיה
1/2 1 כוסות תותים
5 תמרים מסוג מג'הול
אופן ההכנה:
- מכינים את הקלתית: טוחנים את השקדים בבלנדר או במעבד מזון.
- מוסיפים 6 תמרים מגולענים וטוחנים בפולסים, עד שמתקבלת תערובת פירורית.
- משטחים את התערובת לתבנית באופן אחיד.
- מכינים את השכבה הלבנה: טוחנים בבלנדר: 1/2 לימון, כוס אגוזי מקדמיה, את התפוח ו-5 תמרים מגולענים, עד שנוצרת תערובת אחידה.
- שופכים את התערובת על הקלתית ומשטחים בעזרת מרית.
- מכינים את השכבה הוורודה: טוחנים עוד 1/2 לימון, כוס אגוזי מקדמיה, את התותים ו-5 תמרים, עד שנוצרת תערובת אחידה.
- שופכים את התערובת לתוך התבנית ומשטחים בעזרת מרית.
- מכניסים את התבנית למקפיא לכ-8 שעות.
פאי תותים
המרכיבים:
לבצק:
1/2 כוס תמרים
1/2 כוס שקדים
1/2 כוס קמח מלא
1/4 כוס מים
למילוי:
200 גרם תות טרי
1/2 כוס אגוזי מלך
1/2 כוס תמרים
אופן ההכנה:
- טוחנים את השקדים ואת התמרים ביחד במעבד מזון לעיסה אחידה.
- לתוך עיסה זו לשים ביד את הקמח והמים עד שהעיסה הופכת לבצק.
- מכניסים את הבצק למקרר בכלי סגור למספר שעות.
- חותכים את התותים לרבעים, קוצצים מעט את האגוזים ומגלענים ומפרקים את התמרים.
- לאחר שהבצק נח, מוצאים אותו מהמקרר, מחלקים ל-2, ומרדדים כל חלק לדף גדול בעובי של כ-5 מ"מ.
- מניחים את הדף בתבנית עגולה כך שהוא עולה על שולי התבנית
- על הבצק מניחים את התותים, האגוזים והתמרים. ומכסים בעוד דף בצק מרודד.
- את השוליים מקפלים קלפי מעלה כמו פאי.
- מכניסים לתנור שחומם מראש לטמפ' של 160 מעלות בתכנית טורבו למשך כ-25 דקות.
- ד"ר אורי מאיר-צ'יזיק, מחברו של הספר "דברים שאוכלים מכאן
", הוא יועץ תזונה, שף טבעי והיסטוריון של אוכל. הוא מטפל, מטייל ומרצה בכל רחבי הארץ, ומתגורר בעמק בית-שאן עם אשתו טלי ושתי בנותיו
צילומים: אסף רונן - צילום מזון, תדמית ופרסום
סטיילינג: ענת ושירלי עיצוב פנים
לכל הכתבות של אורי מאיר-צ'יזיק