שתף קטע נבחר

 

יושבים על הגדר: מה לעשות עם הכסף לדירה?

החלטתם לממש את החלום ולרכוש דירה, אך אתם מחכים להזדמנות. מה כדאי לעשות בינתיים עם ההון העצמי שצברתם? שלמה מעוז מסביר איך תוכלו לשמר את ערך הכסף, להשאיר אותו נזיל במקרה של הצעה אטרקטיבית, ואולי גם לייצר רווח קטן

שוק הדירות בישראל נמצא בתקופה זו במצב של המתנה וחוסר ודאות. הרבה קונים, שכבר חסכו סכום משמעותי למקדמה, מחכים לירידה נוספת במחירי הנכסים ויושבים על הגדר.

 

 

אז בואו נניח שאתם זוג צעיר שהצליח לחסוך עד כה בין 300 ל-400 אלף שקל לרכישת דירה, ובכוונתכם להמתין להזדמנות הטובה ביותר לרכישת נכס למגורים. היות ורב האנשים ממתינים בין שנתיים לשלוש בין הרגע בו החליטו לקנות נכס למגורים ועד הרגע שבו מתבצעת הרכישה בפועל, מכאן שעליהם לדאוג לשמור על ערך הריאלי הכסף, ואף לייצר ממנו רווח קטן לאורך תקופת ההמתנה.

 

גב אל גב  - לשמור על ערך הכסף

מאחר והכסף מיועד למטרה ספציפית ולטווח זמנים ידוע, ואיננו רוצים לסכן אותו, נחפש אפיק השקעה כמה שיותר בטוח. בדרך כלל מדובר באפיקים הצמודים למדד המחירים לצרכן. כלומר, אנחנו צריכים לשמור על ערכו הריאלי של הכסף מול מדד המחירים לצרכן.

 

התנהלות זו מכונה בשוק ההון Back to Back ופירושה לשמר את ערך הכסף, ולחשוף אותו לכמה שפחות סיכונים.

 

כמו כן, קחו בחשבון שרובנו ממתינים עם רכישת הנכס מאחר ואנו מאמינים כי מחירי הדירות צפויים לרדת. גם אם אפיק השקעה שבחרנו יפיק לנו רווח ריאלי קטן על הכסף, הרי שלעומת הירידה במחירי הדירות ערך הכסף שלנו עולה, כלומר הכסף שלנו שווה יותר במונחי "דירה".

 

דבר זה נכון במיוחד אם אנו מאמינים שנבצע את הקניה בתוך טווח הזמן שהגדרנו, ולא מעבר לכך, ונרצה לשמור לעצמנו את האפשרות להוציא את הכסף בכל רגע נתון, כדי לנצל הזדמנות רכישה אטרקטיבית אם תגיע.

 

אם אנו בטוחים שנרכוש דירה רק בעוד שנתיים או שלוש לפחות וייתכן שאף יותר, כדאי לנו לקנות אג"ח שמועד פדיונן צמוד למועד הרכישה המוערך. בכך, אנו מקטינים את הסיכון הכרוך בתנודתיות של שערי האג"ח.

 

מניות? אפשרות הגיונית

היות ובכל זאת אנו נמצאים בתקופה שמסבירה פנים למשקיעים וטובה להשקעות, הרי שגם אם בכוונתנו לקנות דירה אנו יכולים להרשות לעצמנו לסכן 10%-20% מהכסף בחשיפה למניות הנסחרות בישראל.

 

למרות שחשיפה לחו"ל עשויה להשיא עבורנו תשואה גבוהה יותר, לא נרצה לסכן את הכסף שלנו ולחשוף אותו לשינויים בשער החליפין. אם באמת רוצים ליהנות מהאפשרויות הטמונות בחשיפה לחו"ל מומלץ לקנות תעודות סל מושקעות בחו"ל הנקובות ונסחרות בשקלים (ETF). תעודות אלה מנטרלות את הסיכונים שמציבים בפנינו השינויים בשער החליפין, בעידן שבו מחירי הדירות נקובים בשקלים ולא בדולרים.

 

אז איך לרכוש את ניירות הערך? כאשר מדובר באג"ח, עדיף לקנות את ניירות הערך באופן עצמאי ולא באמצעות קרנות נאמנות או תעודות סל (שימו לב שהמלצה זו לא מתייחסת להשקעה במניות). זאת משום שהריבית במשק היא כמעט אפסית, כפי שהיא בארה"ב ובעולם המערבי.

 

הריבית הנמוכה מביאה לכך שגם התשואה על הכסף נמוכה והעמלות שגובים הגופים שבהם מצוי החיסכון עשויות לפגוע משמעותית ברווח הטמון ברכישת האג"ח. על כן מומלץ לקנות את האג"ח באופן עצמאי ולראות בו חיסכון לפדיון במועד שבו נבצע את הרכישה.

 

תוכנית חיסכון? קנס של עמלות

האם כדאי להשקיע את הכסף בתוכנית חיסכון? התשובה היא לא. תכנית חיסכון אינה גמישה ומחייבת אותנו להמתין עד סוף תקופת המועד שהוגדר על מנת למשוך את הכסף. בנוסף, תכוניות חיסכון למעשה מבוססות בעצמן על אג"ח ממשלתי המשמש כערובה לשמירת ערך הכסף.

 

להזכירכם, את האג"ח הממשלתי אתם יכולים לקנות באופן עצמאי. למעשה, השקעה בתכניות חיסכון עשויה להיות זהה לרכישה עצמאית של אג"ח אלא שבמקום לקבל פרס על הפקדת הכסף, אנו נקנסים בעמלות, דמי ניהול וקנס יציאה (תלוי בתכנית).

 

לסיום, קחו טיפ חשוב בניהול הכסף לרכישת הדירה: מומלץ בכל לשון להפריד את החיסכון מהחשבון השוטף ולנהל אותו בחשבון ייעודי מיוחד שנפתח עבורו. זאת על מנת לנתק אותו מההוצאות השוטפות של משק הבית.

 

הניסיון מלמד ששמירה של סכום כסף גבוה בחשבון השוטף מפתה לעשות בו שימוש חד פעמי או זמני שבסופו של דבר גורע מהחיסכון ולמעשה מרחיק אותנו מהדירה הנכספת.

 

שלמה מעוז הוא הכלכלן הראשי של קבוצת אלפא אחזקות פיננסיות ושל אלפא בית השקעות

 

*אין לראות בכתוב הצעה או ייעוץ לרכישה ו/או מכירה ו/או החזקה של ניירות ערך והוא אינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
שלמה מעוז
עד 10% במניות, סיכון מחושב שעשוי להשתלם
מומלצים