דיור מוגן לקשישים - אפשר לעשות מזה כסף?
משרד הקליטה אישר אתמול לקדם תוכניות לבניית 1,700 יח"ד לקשישים עולים, ולפי נתוני הלמ"ס חל גידול בביקוש לדיור מוגן עבור אוכלוסיית גיל הזהב ב-2011. האם כדאי ליזמים להשקיע בפרויקטים לדיור מוגן ואיזו תשואה הם יכולים לקבל? דעה
הביקושים לדיור מוגן בישראל עולים מדי שנה, ובהתאמה עולים גם מספר בתי הדיור המוגן בישראל. רק אתמול (ד') אישרה ועדת ההיגוי במשרד לקליטת העלייה לקדם את הצעותיהן של למעלה מעשר רשויות מקומיות לבניית דיור ציבורי עבור קשישים עולים, ובהם ניצולי שואה. הצעות אלה כוללות הקמה של מעל 1,700 יחידות דיור.
עוד על דיור מוגן בערוץ הנדל"ן :
- הדיור המוגן התייקר ב-5% בשנה שחלפה
- אמא עוברת לדיור מוגן? ודאו שהתשלום לא יקפוץ
- דיור מוגן: מי שומר על בעל הבית?
נתוני הלמ"ס המסכמים את שנת 2011 בענף הציגו תחזית מעניינת, לפיה שיעור האוכלוסייה המוגדרת בטווח של הגיל השלישי עומד על כ-12.5% מכלל האוכלוסייה לעומת 10% אשתקד. העלייה בתוחלת החיים והעובדה כי בישראל ממוצע תוחלת החיים גבוה בהשוואה לעולם, מלמדת אותנו על התחזקות המגמה בשוק הדיור המוגן - הצפי לעלייה בשיעור הקשישים כ-40%.
האוכלוסייה המבוגרת כיום פעילה הרבה יותר מבעבר: עוסקת בפעילות גופנית, צורכת תזונה בריאה ותרבות עשירה ומגוונת, אוהבת לטייל ולארח - כל זאת כמובן בהתאם לגיל, למצב הבריאותי ולתחומי העניין. אנשי גיל הזהב רוצים להזדקן בכבוד, לא בבדידות. הם רוצים להמשיך לנהל חיי חברה וקהילה לצד בני גילם, תחת ביטחון אישי ורפואי - ללא הזדקקות לעזרה מהילדים העסוקים שחלקם גרים ו/או עובדים בחו"ל. מענה לכל אלו מוצאים כיום הקשישים וילדיהם במעבר לדיור המוגן.
מבחינה עסקית, התשואה על השקעה בבניית מתחם לדיור מוגן היא גבוהה - כ-25%-30% על ההון העצמי שמשקיע היזם בפרויקט. חשוב לדעת כי יש צורך בהון עצמי גדול, משום ששיווק הפרויקט מתחיל רק עם סיום בנייתו – ונמשך עד כשלוש שנים. על פי נתוני הלמ"ס, בחמש השנים האחרונות חל גידול משמעותי בביקושים לדיור מסוג זה בקרב אוכלוסיית הגיל השלישי, המוערך בכ-28%. בתקופה זו גם היקף הפיקדונות לדיור המוגן צמח בשיעור של כ-17.06%.
תחזוקה ותפעול קפדניים
לפני שהתחלתי לעסוק בנדל"ן, בנייה וייזום, הייתי בהכשרתי אחות סיעודית. כבר אז הבנתי את הצורך ההולך וגדל בארץ לבתי דיור מוגן איכותיים, אשר יענו על הצרכים החדשים של אוכלוסיית הדור השלישי וינפצו את סטיגמת בתי האבות העצובים, המנוכרים ושופעי הבדידות. מתוך הכרה בפוטנציאל הנדלנ"י הקמנו לפני 18 שנה את בית הדיור המוגן הראשון של הרשת בחיפה, "דור כרמל", וכעבור שמונה שנים התחלנו בבניית בית הדיור המוגן "דור טבעון" בקרית טבעון.
חשוב לזכור שדיור מוגן דורש תחזוקה ותפעול קפדניים. שיפוץ השטחים הפנימיים והציבוריים באופן שוטף, ממש כפי שמתחזקים בית מגורים, מהווה השקעה חשובה ומשתלמת, השומרת ומחזקת את ערכו ושמו הטוב של המקום. ללא השקעה בתחזוקה מתמדת, המוניטין של בית הדיור המוגן עלול לרדת לטמיון - ובעקבותיו גם ערכו של המקום.
בדו"ח סיכום האחרון שהוציא הלמ"ס פורסם כי שוק בתי הדיור המוגן מגלגל כ-8.5 מיליארד שקל בשנה, ושווי הפיקדונות עומד על כ-10 מיליארד שקל. דובר על ענף עם רווח של כ-15% ועל שיעורי אוכלוסיית קשישים שרק עולה עם השנים ועם תוחלת החיים הגבוהה. אני מאמינה שהתחום יוסיף ויתפתח גם בשנים הקרובות.
הכותבת היא יו"ר ובעלים קבוצת נוה שוסטר ורשת הדיור המוגן "נוה דור"