שתף קטע נבחר

 

המדד זינק: בכמה יעלה החזר המשכנתא?

אחרי זינוק של 1.3% במדד תוך חודשיים, צפויה הלוואת המשכנתא להתייקר באלפי שקלים. אולם מסתבר שהבנקים לא ממתינים לעליית המדד או עליית הריבית כדי לייקר את המשכנתא. נקודה חיובית: התשואה בפקדונות הצמודים תעלה גם

מדד המחירים לצרכן שזינק בתוך חודשיים ב-1.3%, מעלה ביחד איתו גם את שלל ההתחייבויות הכספיות הרובצות עלינו. במסלולים צמודי המדד נראה את השינוי באופן מיידי, אך גם עליה במסלולים הלא צמודים, צפויה בקרוב מאוד.

 

 

הנטל הכבד ביותר הוא כמובן הלוואת המשכנתא וזו תתייקר בחישוב כולל באלפי שקלים. כך לדוגמא, בעקבות עליית המדד הנוכחית, בשיעור של 0.9%, במשכנתא ממוצעת בסכום של כ-570 אלף שקל, שניטלה כולה במסלול צמוד מדד (30% בריבית משתנה כל שנה, 40% בריבית משתנה כל 5 שנים ו-30% בריבית קבועה) ל-17 שנה, וכוללת החזר חודשי של 3,400 שקל - תעמוד התוספת על 31 שקל בחודש ו-2,700 שקל במצטבר.

 

שילוב של החודשיים האחרונים, בהם עלה המדד ב-1.3%, ייקר את המשכנתא הזו ב-3,900 שקל (תוספת של 44 שקל להחזר החודשי).

 

במשכנתא שבה 30% מסך ההלוואה נלקחו במסלול ריבית הפריים, תעמוד התוספת החודשית, בעקבות מדד אפריל, על 22 שקל ובסה"כ – 1,890 שקל. בחישוב שתי עליות המדד האחרונות, מגיעה התוספת לכ-31 שקל בחודש ולסכום כולל של 2,730 שקל.

 

"העלייה של המדד משפיעה בשני מישורים: קודם כל היא מגדילה את ההחזר החודשי, ופרמטר נוסף הוא ההשפעה על יתרת המשכנתא, הקרן, שתשוערך בהתאם לעליית המדד ותגדל אף היא" מסביר עידן אלקבץ, מנכ"ל משותף בחברת 'עתיד ניהול תיקי משכנתאות'. "בפועל, מי שיש לו משכנתא יפגוש מחר יתרות קרן גבוהות יותר לשלם, יחד עם החזר חודשי גבוה יותר",

 

גם הריבית בדרך למעלה

על פי נתוני בנק ישראל, הריבית על המשכנתאות, עד כה לפחות, נמצאת בשפל. אולם התמונה תשתנה בקרוב מאוד.אם תימשך העליה במדד. אם תתגבר האינפלציה, עשוי בנק ישראל להעלות את הריבית במשק, שכן העלאת הריבית היא אחד הצעדים האפשריים לריסון האינפלציה. זאת למרות שנראה, לפחות כעת, כי המשבר המתמשך בגוש האירו והאטה הכלכלית במשק, תומכים דווקא בריבית נמוכה.

 

המשמעות היא שגם הריבית במסלול הפריים במשכנתא (הנקבע בהתאם לריבית בנק ישראל) תתייקר. בנוסף, שינוי בריבית הפריים ייקר גם את האוברדראפט ואת ההלוואות הניטלות באמצעות כרטיס האשראי.

 

ואולם מסתבר כי הבנקים לא ממתינים לשינויי המדד או הריבית כדי להעלות את מחיר המשכנתא. כך, כבר התייקרה המשכנתא בימים האחרונים בבנק מזרחי טפחות, שם עלתה ריבית העוגן (במסלול הריבית המשתנה כל 5 שנים צמודה למדד) ב-0.1%. בנקים נוספים צפויים ללכת בעקבותיו, שכן עלויות גיוס הכספים בבנקים גדלו והעלות הזו תגולגל ללקוחות בסופו של דבר.

 

"גם אם יחליט בנק ישראל שלא להעלות את הריבית בסוף החודש, כבר כעת ניכרת עלייה במחירי גיוס הכספים על ידי הבנקים, באופן שיעלה את הריבית שגובים הבנקים מלווי המשכנתא ב- 0.1%-0.25% בכל האפיקים השקליים המהווים 95% מהרכב המשכנתאות בשוק", מציין אלקבץ.

 

לדבריו, על אף שבתקופה האחרונה הריבית על המשכנתאות בשפל, רק 0.15% בממוצע חודשי, ממספר בעלי המשכנתאות מנצלים את ההזדמנות למחזר משכנתא וליהנות מסביבת ריבית נמוכה.

 

אז האם אנחנו הולכים רק להפסיד? ובכן, תמיד יש נקודה חיובית. עליית המדד תעלה את התשואה בפיקדונות ובהשקעות הצמודים. אם בעקבות זאת גם תעלה הריבית במשק – העליה תשפיע לטובה גם הפיקדונות הלא צמודים.

 

עם זאת, אצל רובנו היקף ההתחייבויות גדול בהרבה מהיקף הפיקדונות, והריבית שאנחנו משלמים תמיד גבוהה יותר מהריבית שאנחנו מקבלים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
תוספת של עשרות שקלים בחודש
עידן אלקבץ
מומלצים