משכיר ורע לו: גם לבעלי הדירות יש צרות
בשנה החולפת חלה עליית מדרגה אלימה במתיחות בין שוכרי הדירות לבעלי הבית, שרואים בהם מעין "טייקונים". "אך בעלי הבית הם לא בעלי ההון - חלקם אנשים פשוטים", טוענים מומחי נדל"ן. איך תתמודדו עם שוכרים סרבנים?
הרבה זעם הוציא הציבור בישראל במחאת הדיור של השנה שעברה; אך אחד המאפיינים הברורים שלה היה היעדר כתובת מדויקת - הממשלה, הטייקונים והמשבר העולמי רחוקים וחזקים מדי למתקפה מצד המוחים. במצב שנוצר, לא פעם רואה השוכר הקטן את משכיר הדירה ככתובת אליה הוא יכול להפנות את זעמו.
כתבות נוספות על יחסי שוכר-משכיר בערוץ הנדל"ן :
- בעל הבית הטריד - השוכרת איימה ברצח
- כנגד 4 שוכרי דירות דיברה התורה: איזה אתם?
- האם ניתן לפנות שוכר סרבן בכוח? בדקנו
- שוכר הדירה חתם על זיכרון דברים – והתחרט
מומחים בתחום יחסי שוכר-משכיר אומרים ל-ynet כי בשנה האחרונה מערכת היחסים הזו הפכה למתוחה הרבה יותר. לדבריהם, המשכירים חוששים מדיירים שישאירו נזקים ולא יעמדו בתשלום שכר הדירה; השוכרים, מצדם, רוצים עוד ועוד עבור התמורה הכספית אותה הם מעבירים לבעל הדירה כל חודש בתסכול.
גם מספר המקרים החריפים יותר, שבהם נחצה הגבול המתוח בין הצדדים, נמצא בעלייה. עו"ד ברק קינן ממשרד עוה"ד הרטבי, בורנשטיין, בסון ושות', העוסק בנדל"ן ומייצג בעלי נכסים, מספר כי בחודשים האחרונים טיפל במקרים לא מעטים שבמסגרתם גרמו שוכרי הדירות "לצרות רבות", לדבריו, לבעלי הבית.
לאן נעלמו הסטודנטיות מהמרכז?
כך, למשל, במקרה אחד זוג סטודנטיות ממכללה מבוססת במרכז הארץ שכרו דירה במרחק הליכה ממוסד הלימודים. הסטודנטיות חתמו על חוזה עם בעל הבית והחלו את תקופת השכירות. אלא שלאחר זמן מה, ובטרם סוף תקופת החוזה, נעלמו מהדירה מבלי להודיע על כך לבעל הדירה, מבלי לשלם את דמי השכירות לחודש האחרון - ועם לא מעט חובות.
בעל הנכס ביקש לקבל את שכר הדירה שמגיע לו על פי החוזה, עד שיימצא דייר חלופי שיעמוד באותם התנאים ושיהיה מוסכם עליו. כאשר לא הצליח ליצור קשר עם הדיירות, החליט לממש את שהובטח לו בחוזה (בדרך כלל מדובר בצ'ק ביטחון או בערבות). ואולם, כשפנה לכתובת שסיפקו לו הדיירות במעמד חתימת החוזה, גילה לתדהמתו שמדובר בכתובת פיקטיבית - ושכעת לא נותר לו מה לעשות.
זהו אינו המקרה היחיד, ומומחים בתחום יודעים לספר על דיווחים של לא מעט מקרי אלימות בין שוכרים ומשכירים. "השנה מורגשת עלייה במקרים של סכסוכים בין בעלי נכסים לבין השוכרים", אומר עו"ד קינן, "העלייה ביוקר המחייה נותנת את אותותיה, והדבר ניכר בכמות המקרים בהם שוכרים מחליטים שלא לשלם את שכר הדירה או מפרים חוזה בדרכים אחרות".
לדבריו, "רבים חושבים כי בעלי הבתים הם בעלי הון רב ויכולים לעמוד בכך. אך למעשה, במרבית המקרים האמת שונה. פעמים רבות בעלי בתים הם בני המעמד הבינוני, שקנו בעברם דירה קטנה על מנת להרוויח משכר הדירה החודשי, ולעתים גם הם עצמם חיים בדירה שכורה. לא מדובר בטייקונים או באילי הון - אלא באנשים פשוטים".
כל מה שצריך זה מספר כללים פשוטים
אז איך מתמודדים עם מצבים מסוג זה? לדברי עו"ד קינן, על משכיר הדירה להקפיד על מספר כללים פשוטים על מנת להימנע מדיירים בעייתיים. ראשית, יש להגדיר את זכויות השוכר, כלומר להגדיר את מערכת היחסים בין הצדדים ככזו שמעניקה לשוכר זכות שימוש בדירה בלבד.
בנוסף, יש להגדיר את מטרת השכירות, כלומר שהדירה תשמש למגוריו של השוכר בלבד ולמנוע כל שימוש אחר. כמו כן, יש להקפיד על גיבוש תנאים מפורשים לגבי אופן מימוש האופציה (אם קיימת). עוד מומלץ לתעד את מצב הדירה, ואף לצלמה.
לבסוף, יש לדאוג לקבל ביטחונות אפקטיבים, שמטרתם להבטיח את תשלום דמי השכירות ותשלום בגין נזקים שעלולים להיגרם לדירה, וכן להבטיח את פינוי הדירה במועד הקבוע בהסכם שכירות. ניתן לבקש הפקדת ביטחונות כגון צ'ק ביטחון או שטר ביטחון, ערבות בנקאית, חתימת ערבים וכו'.
לא מתפנה! מה תעשה?
"אחרי שנים רבות וקשות, החקיקה בישראל עוזרת לבעלי הדירות להתמודד עם דיירים בעייתיים שלא משלמים דמי שכירות, או כאלו המסרבים להתפנות מהנכס", אומר עו"ד ירון טיקוצקי, מומחה נדל"ן ממשרד דורון, טיקוצקי, צדרבוים, עמיר, מזרחי עורכי דין ונוטריון.
לדבריו, תופעת פולשים ודיירים המפסיקים לשלם דמי שכירות כיום מתרחבת, אך יש כלים טובים יותר להתמודד איתה. בעבר, שוכרים שלא היו עוזבים את הדירה והיו גורמים לה לנזקים חמורים היו בעיה כמעט בלתי פתירה. המלצתו של טיקוצקי בעבר הייתה פשוט לתת מתנות לשוכר ולהגיע איתו להבנה ולהסכמה, וזאת משום שתיק בית המשפט היה יכול להימשך שנים - ובפועל הדייר היה נשאר עדיין בדירה.
אלא שלאט לאט "מפנימים שהדבר השתנה", הוא אומר. לדבריו, קיים כלי משפטי חדש יחסית הנקרא דיון מהיר בתביעה לפינוי מושכר. "מניסיוני אפשר להגיע לדיון תוך חודש ימים, אך ברוב במקרים מדובר בכחודשיים. הכול מסתיים תוך דיון אחד", הוא אומר. "דייר שלא מתפנה, ניתן לפנותו בכוח בהליך של הוצאה לפועל. במקרים מסוימים, הדבר יכול להיעשות בליווי כוח משטרתי. בנוסף, הדבר גם לא חוסם תביעות כספיות עתידיות נגד אותו דייר".
חשוב לדעת על איזה כפתור ללחוץ במערכת, כדי שזו תעמוד לימינכם ותפחית את הנזקים שעלול לבצע שוכר הדירה. במקרה של השגת גבול, טוען עו"ד טיקוצקי, פנייה למשטרה לא תועיל. המשטרה תסגור את התיק מחוסר עניין לציבור ותפנה אתכם לפתוח תיק בבית משפט אזרחי נגד השוכר. בכל מקרה, מבהיר טיקוצקי, אין לבצע דין עצמי כמו פינוי מיטלטלין, החלפת מנעול או ניתוק חשמל. כל אלו יהפכו את המשכיר לפורע חוק.
ומה חושבים הדיירים?
"אני נמצאת ביידים של בעל הבית, למרות שהוא העלה את שכר הדירה אני אחדש את החוזה", מספרת ל-ynet אלה (שם בדוי), תושבת תל-אביב. לדבריה, אין לה הרבה ברירה אלא להיענות לדרישות החדשות של בעל הדירה. "עברתי לפני שנה לתל-אביב וכעת אני נמצאת לקראת חידוש חוזה. לפני כחודשיים פניתי לבעל הבית וסיכמנו להמשיך לשנה נוספת באותם תנאים. אבל לפני שבועיים, בטרם החלפנו צ'קים חדשים, הוא הודיע לי שהוא מעלה את שכר הדירה ומקשיח תנאים".
לדבריה, "בשנה שעברה כבר שילמתי 500 שקל על ערבות בנקאית שתקפה לעוד חצי שנה. עכשיו יש דרישה לחדש אותה מיידית. אז אני צריכה לחדש אותה ולהעביר לו. אני גם לא יודעת מה יהיה גובה שכר הדירה, אבל בסופו של דבר זה הבית שלי וטוב לי לגור במרכז תל-אביב".
עמית, גם הוא תושב תל-אביב, מספר כי גם הוא מתגורר ביחידת דיור לא זולה, ויחידת הדיור הסמוכה שבעל הבית שלו מנסה להשכיר נשארה מיותמת זה שנה, בשל התנאים שהוא דורש ודמי השכירות הגבוהים.
הוא דווקא טוען שבעל הבית שלו הוא איש טוב מאוד - "אבל הוא מחפש רק חבר'ה טובים. אלו יחידות דיור חדשות והוא לא מכניס לכאן כל אחד", אומר עמית. "כבר שנה הבית הסמוך ריק, אבל נראה לי שבקרוב גם אני אאלץ לנדוד לכיוון זול יותר".