לא רק לרפורמים: "רמקול שבת" בבתי הכנסת
למשתתפים ב"תיקון ליל שבועות" זה ודאי נראה מוזר בתחילה: רב שמדבר אל המיקרופון בעיצומו של החג. אבל מתברר שמדובר ב"רמקול שומר שבת", פרי פיתוח חדש של מכון צומ"ת
עשרות שנים הוא נחשב לאחד מסמלי הרפורמה, וכעת נחשף בגרסה האורתודוכסית: מכון צומ"ת לטכנולוגיה והלכה השיק את "שבת קול" - מערכת הגברה ייחודית המותרת לשימוש בשבתות ובמועדי ישראל.
עוד בערוץ היהדות - קראו:
- דיסק חדש למתיסיהו: בלי כיפה ובלי ציצית
- רבנים על ההכרה ברפורמים: גשר חד-סטרי לנצרות
- כך הפכנו להפקה הכי חסידית/ יחיאל פליישמן
בחודשים האחרונים נוסתה המערכת בהצלחה בכמה הזדמנויות, בהיקף מצומצם, והשבוע - לראשונה - נעשה בה שימוש רחב באירועי "תיקון ליל שבועות" שהתקיימו ברחבי הארץ.
מפתחי הרמקול החדש הקפידו על כך שהשימוש בו לא יסגור מעגלים חשמליים, משום שהדבר שאסור בשבת.
הרמקול מופעל על-ידי שעון שבת נסתר, מבלי צורך בהתערבות אנושית, והמתגים שבכל זאת קיימים נמצאים בתוך קופסה נעולה. המפתח נמצא בידי רב או "משגיח" לאורך השבת כולה, כך שהאפשרות לבצע שינויים ידניים במערכת חסומה.
המיקרופון המחובר לרמקול הוא מסוג "קיבולי" - יש בו זרם חשמלי רציף, שהשמעת קול בקרבתו רק משנה את המתח ואת התדר - אך מבלי שהדובר ייצור מעגל חדש. במערכת אין כלל נורות חיווי ובמקרה של תקלה או תהודה בלתי נסבלת - קיים לחצן השתקה המנתק את ה"שבת קול" בשיטה עקיפה
ובעיתוי אקראי, עניין שמכונה בהלכה "גרמא".
"הפיתוח הטכנולוגי החדש מבוסס על עקרון הלכתי מקובל ומוסכם של היתר לשינויי עוצמת קול, כמו במכשירי שמיעה אישיים", מסביר הרב ישראל רוזן, המהנדס העומד בראש מכון צומ"ת.
לדבריו, ההחלטה לעשות שימוש ב"שבת קול" גם לצורכי לימוד תורה והרצאות פומביות מבוססת על שיקול דעת בתחום המדיניות ההלכתית. בין השיקולים שאיפשרו את פיתוח המערכת מונה רוזן את ההתחשבות בצורכי הדור ואת "היכולת להבחין ולהסביר לציבור את ההבדל בין מגבירי קול שסימלו בעבר את היכלי הרפורמים, לבין אלקטרוניקה דיגיטלית עכשווית".