בנק ישראל לא יגביל משכנתאות ל-60%
הפרוטוקולים של דיוני הריבית חושפים כי בבנק ישראל לא שוקלים להתערב בקרוב בשוק המשכנתאות ולהגביל את הבנקים כך שלא יוכלו לממן יותר מ-60% מערך הדירה. בבנק עדיין ממליצים להעלות מסים ולקצץ 7 מיליארד בתקציב 2013
המשכנתאות בישראל לא יוגבלו ל-60% מערך הדירה. הפרוטוקולים של דיוני הריבית מהחודש האחרון חושפים כי בבנק ישראל לא שוקלים בשלב זה להתערב בשוק המשכנתאות ולהטיל מגבלה על הבנקים כך שלא יוכלו לממן יותר מ-60% מערך הדירה.
ירידה בהיקפי המשכנתאות שנלקחו באפריל
המדד זינק: בכמה יעלה החזר המשכנתא?
במהלך הדיון, ציינו חברי הוועדה המוניטרית את היציבות היחסית במחירי הדיור בתקופה האחרונה, שעלו ב-0.8% בחודש האחרון וב-0.4% בחודש שלפניו, וקבעו כי "נתונים אלה, וכן הצעדים המאקרו-יציבותיים שננקטו בעבר, יתכן וצפויים להרחיק את הצורך בצעדים מאקרו-יציבותיים נוספים". כלומר, בבנק לא שוקלים כעת להטיל מגבלה נוספת על המשכנתאות.
יחד עם זאת, הוועדה ציינה כי היא "ערה לשינויים ולהתפתחויות בשוק הדיור והיא תמשיך לעקוב אחרי התפתחויות בשוק זה". הערה זו מזימה את השמועות שהתפזרו בחודש שעבר בנוגע למגבלה נוספת שתוטל, ולא תאפשר לבנקים לממן יותר מ-60% מערך הדירה. זאת, לאחר שלפני כשנה הטיל בנק ישראל מגבלה שלפיה רק שליש מהמשכנתא תינתן בריבית משתנה.
מטרת הצעדים הללו, המכונים צעדים "מאקרו יציבותים" היא להגן על הבנקים מקריסה, במקרה שבו הריבית תעלה מהר ומחירי הדיור ייצנחו בחדות. בתרחיש כזה, אזרחים לא יוכלו לעמוד בתשלומי המשכנתא, מצד אחד, ולא יוכלו לפרוע את ההלוואה על ידי מכירת הדירה, מצד שני. בבנק ישראל חוששים מתרחיש נוסח ארה"ב ב-2008 או ספרד כיום, שבו התפוצצות בועת נדל"ן גרמה לבנקים לקרוס וסיבכה את המשק כולו במיתון עקב הפגיעה בבנקים, שהם מקור למימון ואשראי לעסקים.
במהלך הדיונים התייחסו גם חברי הוועדה למצב הקשה של תקציב המדינה וגביית המסים בתקופה האחרונה. בבנק ישראל סבורים כי בשלב זה פריצת מסגרת ההוצאה בתקציב אינה גורמת לאינפלציה. החשש מאינפלציה עקב הזרמת כסף בלתי מבוקרת למשק, הוא אחד משני החששות העיקריים מפריצת מסגרת ההוצאה, לצד החשש לגידול בגירעון.
עם זאת, בבנק ישראל עדיין ממליצים להעלות מסים ולקצץ 7 מיליארד שקל בתקציב 2013, כדי להחזיר את התקציב לגודלו המתוכנן.
לא מגבילים את המשכנתאות
צילום: shutterstock
מומלצים