המדינה תאסור הדרת נשים בפרסום באוטובוסים
במסגרת עתירה נגד הדרת נשים מפרסומות בירושלים, המדינה הודיעה לבג"ץ שאגד וחברת הפרסום כנען, "אינן רשאיות לסרב לפרסם מודעה שמופיעה בה דמות אישה". המפקח על התחבורה אף יתנה את הרישיון לשימוש בתחבורה ציבורית באיסור על אפליה
סוף להדרת נשים ממודעות פרסומת על גבי אוטובוסים בירושלים: המדינה הודיעה לבג"ץ כי משרד התחבורה יאכוף מעתה חופש פרסום על גבי אוטובסים ויתנה מתן רישיון לתחבורה ציבורית באי אפליה בפרסום.
- הפרקליטות: אסור להדיר נשים מפרסומות
- הוניגמן חזרה להציג נשים בשלטי חוצות בירושלים
בתחילת השנה, שמו לב כמה מתושבי העיר שנשים הולכות ונעלמות מפרסומות ברחבי העיר ובמיוחד מפרסומות על גבי אוטובוסים. עקב כך, ביקשו אנשי תנועת "ירושלמים" וכמה מתושבות העיר להעלות קמפיין על גבי אוטובוסים בעיר, המציג נשים, כשירות ציבורי. הקמפיין נקרא "ירושלמיות, נעים להכיר" ובו תמונות של תושבות העיר. אולם לטענתם חברת הפרסום סירבה להציג את הקמפיין, בשל חשש להשחתת רכוש מצד גורמים חרדים קיצוניים.
בעתירה שהגישו לבג"ץ באמצעות עו"ד אביעד הכהן, נגד המשטרה, חברת אגד וחברת הפרסום כנען מדיה, דרשו למנוע הדרת נשים מפרסומות בעלות מסרים ערכיים וציבוריים המוצגות על אוטובוסים ציבוריים בירושלים. בעתירה טענו כי תופעה זו פוגעת פגיעה קשה בכבוד האדם ובעקרונות היסוד של שוויון וחופש הביטוי בכלל, וחירות הביטוי הפוליטי בפרט.
המדינה: אסור לסרב למודעה שמופיעה בה דמות אישה
בעתירתם דרשו העותרים כי שר התחבורה יתנה הענקת רישיון להפעלת תחבורה ציבורית, בהתחייבות המפעיל להימנע מכל פעולה שיש בה אפליה מגדרית כזו או אחרת, וכן כי המשטרה תפעיל יד חזקה לאכיפת החוק בכלל, ובשכונות החרדיות בירושלים בפרט.
בתשובה לעתירה הסבירה המדינה כי היא מסכימה עם עמדת העותרים וכי חברות אגד וכנען "אינן רשאיות לסרב לפרסם מודעה מהטעם שמופיעה בה דמות אישה", וכן הן לא יכולות להתנות פרסום כזה, באחריות במקרה של נזקים. בנוסף מציינת המדינה בתשובתה כי מדרש התחבורה ידרש "לפניות גורמים בעניין אפליה או פגיעה בזכויות אחרות בפרסום מכוח הדין...", זאת לאחר שהפונה ימצה את ההליכים מול אגד.
לצד כך מציינת המדינה כי לאחר התייעצויות החליט המפקח על התחבורה להפעיל סמכותו לפי תקנות התעבורה ולהתנות את הרישיון לשימוש בתחבורה ציבורית בתנאי הבא: "בעל רישיון לא יפלה במתן שירותיו לרבות בפרסום המוצב באוטובוס ועל גבי האוטובוס, מחמת גזע, דת או קבוצה דתית, לאום , ארץ מוצא, מין, נטייה מינית, השקפה, השתייכות מפלגתית, מעמד אישי או הורות". לאור אלה הסבירה המדינה כי אין עוד טעם בקיום העתירה.
אגד: זה לא אנחנו זו חברת הפרסום
בעתירה נטען כי חברת "אגד" מצדה מתנערת מהדרת הנשים בפרסומות שעל גבי האוטובוסים שהיא מפעילה, בטענה שאין זה עניינה כלל - אלא עניינה של חברת הפרסום. העותרים טוענים כי הימנעות המשטרה, משרד התחבורה אגד וכנען מאכיפת עקרונות השוויון והפליית נשים בפרסום, תוך הדרתן המוחלטת ממודעות הפרסומת בירושלים - פוגעת פגיעה קשה בערכי יסוד דמוקרטיים ויהודיים כאחד.
העותרים הסבירו כי הם רואים בעמדת המדינה ובהטלת אחריות
על משרד התחבורה ניצחון גדול למען הנשים הירושלמיות, וציינו כי הם בטוחים כי משרד התחבורה, בעקבות תשובתו החדה והברורה, יאכוף אחת ולתמיד איסור ההפליה ובכך יביא לסיומו של פרק עגום בתולדות בירתה של המדינה. בתנועה הבטיחו כי בעקבות ההחלטה הם יעלו על גבי אוטובוסים את הקמפיין "ירושלמיות, נעים להכיר" ובכך יסגרו מעגל.
אוהד גבלי, מנכ"ל כנען מדיה בתנועה מסר בתגובה: "בימים אלו אנו לומדים את החלטת משרד התחבורה ואת השלכותיה ובשיתוף עם יועצנו המשפטיים אנו שוקלים את צעדנו בהמשך".
מנכ"ל תנועת ירושלמים, הרב אורי איילון אמר ל-ynet כי "תשובתה של המדינה מחזירה את המרחב הציבורי בירושלים ובארץ כולה למקומו הטבעי, הערכי והראוי, וכי השוויון בין המינים צריך להראות ולא רק להאמר. מדינת ישראל מתחילה להפנים כי אין מקום להדרת נשים מהמרחב הציבורי בשום מקרה ותחת שום תירוץ".
חברת מועצת העיר רחל עזריה (סיעת ירושלמים), שבג"ץ קיבל את עתירתה ב-2008 על כך שאגד וכנען לא הסכימו לפרסם את תמונתה על גבי אוטובוסים בזמן הבחירות המוניציפאליות אמרה: "אני שמחה שהמדינה החליטה סוף סוף ליישם את סמכותה ולחייב את חברות הפרסום לפרסם תמונות נשים על גבי אוטובוסים. זהו צעד נכון במאבק בהדרת הנשים שאם לא נעצור אותה היום בירושלים, היא תתפשט במהרה לכל הארץ".