אטיאס: להחזיר מס הרכוש, לבטל העלאת המע"מ
שר השיכון תוקף את האוצר על צעדיו הכלכליים ומאשימו בעליית מחיר הדיור. לטענתו, מאז שנכנס לתפקיד התנהלותו מאופיינת במאבקים קשים מול האוצר. לדבריו, ימשיך להילחם נגד פגיעה ביישום הפרוייקטים של סיוע בשכר דירה ודיור ציבורי
על רקע הגדלת שיעור המע"מ, תקף היום (ג') שר השיכון אריאל אטיאס את משרד האוצר והאשימו בהעלאת מחירי הדיור. "חסר 15 מיליארד שקל בקופה", אמר אטיאס. "ובאוצר הלכו על הפתרון הקל הפוגע באנשים שלא בדיוק קל להם לגמור את החודש", הוא אמר.
- לראשונה מזה שנים: אטיאס משווק דיור לחילונים
- אטיאס הקפיא הליכי פינוי דיירים מהדיור הציבורי
- העלאת המע"מ נדחתה ל-1 בספטמבר
אטיאס אמר את הדברים בוועידת מידע כנסים לתשתיות ישראל 2012 שנערכה באיירפורט סיטי. לדבריו, "הצעתי להחזיר את המס הרכוש שהיה נהוג בשנת 2001, במקום העלאת שיעור המע"מ שזה דבר המונע את הצמיחה. מדובר ב-winwin לכולם. מחצית מהתחלות הבניה באזורי הביקוש הן על קרקע פרטית".
לפי אטיאס, יש לא מעט סיבות שישנן תכניות לבניה על הקרקע, אך משום מה הדברים לא יוצאים אל הפועל. מס הרכוש יהיה זרז משמעותי, לדבריו, בהוצאת פרויקטים אל הפועל.
הטלת מס רכוש על קרקע פנויה שניתן לבנות עליה תכניס כסף לקופת האוצר משני כיוונים: יותר פרויקטים יצאו אל הפועל ואלו יהיו חייבים במסים שונים שירפדו את הקופה הציבורית. בנוסף, תשלום של 2.5% בשנה, שזה היה שיעור מס הרכוש עד שבוטל בשנת 2001 על כל יחידת קרקע. כלומר, או שהמדינה תרוויח דירות או שהיא תרוויח מס.
עוד טען אטיאס כי מאז שהוא בתפקידו הנוכחי, ההתנהלות מאופיינת במאבקים קשים של משרדו מול האוצר. לדבריו, הוא ימשיך להיאבק על מנת שהקיצוצים לא יפגעו במשרד, לו הוא אחראי, וילחם נגד פגיעה ביישום הפרויקטים של סיוע בשכר דירה ודיור ציבורי. הקיצוצים לדבריו, מכוונים לפגוע בפעולות המשרד בתקציב הגמיש, ולא בפרויקטים שיצאו לדרך, ותחום זה בעיקרו מיועד לאוכלוסיות החלשות.
יצאו לדרך: 4,200 יחידות בשכר דירה נמוך
אטיאס סיפר כי כיום ישנם 83 אלף יחידות דיור בבניה פעילה וכל שנה יוצאים לשוק עוד 45 אלף התחלות בניה. בשנים שקדמו לכהונתו, אמר, נתון זה עמד על 30 אלף התחלות בניה בשנה.
עוד הוא דיווח כי 4,200 יחידות דיור הוצאו לאחרונה להשכרה באזורי ביקוש, כאשר המטרה היא השכרתם ב-20% הנחה לציבור הזכאים. הדגש בפרויקט ההשכרה הוא על יחידות קטנות עם סטנדרט בניה נמוך ומוגבל שמאפשר מחיר הגיוני לרכישה ומחיר השכרה נמוך ומפוקח.
ביחידות ברעננה המחיר יעמוד על 42 שקל למ"ר, כלומר 3,570 שקל חודש בעבור דירת 85 מ"ר. בראשון לציון המחיר יעמוד על 35 שקל למ"ר, כלומר 2,975 שקל לדירת 85 מ"ר. כמו כן, בדיור להשכרה לא ניתן יהיה להעלות את מחיר השכירות במשך 10 שנים.
המע"מ: יותר משכורות לרכישת דירה
יו"ר לשכת השמאים, אוהד דנוס, תמך בדבריו של השר וקרא להשית מס רכוש. "מהיום בחצות מחיר הדירה עלה ביותר מחודש השתכרות. דירה של מיליון שקל משלמת עוד 10,000 שקל".
דנוס הסביר ל-ynet כי מצב זה של החזקת קרקע לבניה על ידי ידיים פרטיות הוא נפוץ. דוגמא לכך יכולה להיות פעלות משותפת של מספר בעלי משפחה על קרקע, שבשל אי אלו חילוקי דעות הבניה לא יוצאת אל הפועל. "מס הרכוש הוא מס צודק. הוא יביא להתחלות בניה שהציבור כה צמא אליהם", הוא אמר.
"ממשלת ישראל חייבת לעשות סוויץ' בתפיסת המדיניות. אני קורא לשינוי בהגדרת תשתיות במדינת ישראל. דיור ציבורי ודיור להשכרה הם חיוניים בדיוק כמו כביש או עיר הבה"דים. נדל"ן זה תשתיות לכל דבר ועד שלא ייתייסחו אליו כך לא יימצא פיתרון לקשיים בענף" אמר דנוס והוסיף כי יש לשקול ביטול המע"מ לחלוטין על רוכשי דירה ראשונה וזוגות צעירים.
בד בבד קבלנים סיפרו ל-ynet כי הטלת המע"מ אינה הוגנת מכיוון שלקוחות מצויים במשא ומתן לרכישת הנכס וכעת הוא מתייקר בשיעור לא מבוטל. "החברה מתכוונת לפטור במהלך חודש אוגוסט את רוכשי הדירות במשכנות האומה מעליית המע"מ", אומר נדב ליסובסקי, סמנכ"ל השיווק של חברת ב.יאיר. אין זה הוגן, לדבריו, כי הציבור יצטרך לשלם לפתע עוד רבבות שקלים והחברה החליטה לספוג את המע"מ לחודש הקרוב.
חברות אחרות סיפרו כי בימים האחרונים הכוונה על עליית שיעור המע"מ האיצה לקוחות לסגור עסקאות לפני הראשון לחודש אוגוסט.