חברות התקשורת לא יוכלו לשבש את הגלישה
משרד התקשורת יאסור על חברות סלולר ואינטרנט לחסום או להגביל (באמצעות תשלום או האטת מהירות), את האפשרות של המנוי להעלות קבצים לאינטרנט, לערוך שיחות באמצעות אפליקציות כמו סקייפ ולהשתמש בטלפון כמודם סלולרי. האם הפיתרון של חברות האינטרנט יהיה הגבלת נפח הגלישה?
שומרים על נייטרליות הרשת: במשרד התקשורת מתכוונים לאסור על חברות הסלולר והאינטרנט לחסום אפליקציות כסקייפ ולהאיט מהירות העלאת קבצים במסגרת תיקון חוק שמציע המשרד. כמו כן, ייאסר עליהן לגבות תשלום על שימוש בטלפון הסלולרי כמודם אלחוטי עבור מכשירים אחרים, כפי שהחלה פרטנר לגבות לאחרונה, או לשבש את השימוש באמצעות האטת מהירות, כפי שנוהגת HOT מובייל, שבשימוש בסלולרי כמודם - מאטה את הגלישה למהירות של 64 קילו ביט בשנייה.
ישנו חשד שספקיות האינטרנט וחברות הסלולר נוהגות לחסום, לשבש ולהגביל את המהירות של פרוטוקולי תקשורת מסוימים, בייחוד כאלה שתופסים רוחב פס למשל: שיחות קוליות על גבי הרשת (VoIP) או שיתוף קבצים (כהעלאת סרטים וקבצי מוזיקה לרשת).
ממשרד התקשורת נמסר כי בקרוב, האיסורים על פגיעה בנייטרליות הרשת, שכבר נכנסו באופן חלקי (לגבי חברות הסלולר) לחוק ההסדרים ב-2010, יחולו על כל חברות התקשורת הפועלות בשוק התקשורת. במסגרת תזכיר חוק שנשלח לחברות, שיכולות להביע את התנגדותן תוך 21 יום, נכתב כי התיקון יהיה תקף למפעילים ניידים, נייחים, ספקי גישה לאינטרנט וכן לבעלי רישיון לשידורים, כפי שמתעדות להיות אורנג' וסלקום.
עוד מסרו במשרד כי: "האיסורים יחולו גם על כלל הגורמים העוסקים בייבוא, הפצה מכירה או תחזוקה של ציוד תקשורת, שנועד או נדרש לצורך קבלת שירותיהן של חברות התקשורת השונות (למשל, נתבים אלחוטיים, ממירים, ציוד קצה נייח וטלוויזיות 'חכמות'), באופן שיאפשר, בין היתר, שמירה על עקרון הנייטרליות של רשת האינטרנט, ויאפשר לצרכנים מיצוי של כלל היכולות המובנות בציוד התקשורת שברשותם, כמו גם שימוש בציוד תקשורת שברשותם ברשתות אחרות, ככל שהדבר אפשרי מבחינה הנדסית".
חריג לחוק: יאסר שימוש לא הוגן בהעלאת קבצים
בכוונת המשרד לאסור, להגביל או לחסום אפשרות המנוי לעשות שימוש בכל שירות או יישום (אפליקציה), המסופקים על גבי רשת האינטרנט; לאסור להגביל או לחסום את התכונות או המאפיינים המובנים של ציוד תקשורת (לרבות בדרך של קביעת תעריפים); וכן לאסור להגביל או לחסום את האפשרות הנתונה למנוי לעשות שימוש בציוד תקשורת בכל רשת תקשורת של בעל רישיון או ברשת המשמשת להפצת שידורים של בעל רישיון, ככל שהציוד האמור מיועד על פי טיבו ומהותו לפעול ברשתות מאותו הסוג.
יחד עם זאת, ישנן מגבלות וחריגים לחוק. ממשרד התקשורת נמסר: "האיסור על חסימה או על הגבלה של אפשרות המנוי לעשות שימוש בכל שירות או יישום המסופקים על גבי רשת האינטרנט, לא יחול על חסימה או הגבלה המתחייבים מניהול תקין והוגן של מסרי הבזק המועברים ברשת של בעל הרישיון, זאת מתוך הכרה בצורך של חברות התקשורת לנהל את התעבורה ברשתם באופן תקין והוגן, וכן במקרה שבו מנוי או קבוצת מנויים ביקשו זאת במפורש, או אם שר התקשורת התיר זאת במקרים מיוחדים, לרבות לבקשת כוחות הביטחון".
כאמור, כבר במסגרת חקיקת חוק ההסדרים ב-2010, תוקן חוק התקשורת ונקבע כי חברות הסלולר ומשווקים של מכשירים סלולריים לא יוכלו לחסום או להגביל (באמצעים טכנולוגיים או באמצעות גביית כסף) שירותים כמו VoIP ולאפשר גלישה חופשית באינטרנט הסלולרי. כעת, בכוונת משרד להרחיב את ההוראות האלה.
אך בחברות הסלולר כבר מצאו פיתרון עוקף חוק כדי לשבש יישומים שפוגעים בהן, כיישומי VoIP: הגבלת נפח הגלישה. כיוון שחבילות הגלישה בסלולר מוגבלות בנפחן, המשתמשים חוששים לכלות מהר מדי את החבילה באמצעות שימוש ביישומים גוזלי נפח כסקייפ. לא מן הנמנע שהפיתרון הזה של חברות הסלולר ייושם בעתיד גם בקרב ספקיות האינטרנט בדרכים שונות. ספקית האינטרנט HOTnet כבר הכניסה סעיף לחוזה שלה לפיו היא תגביל את נפח הגלישה באינטרנט ל-50GB בחודש.
יתכן שבעתיד, האינטרנט הביתי יהיה מוגבל בנפח כמו האינטרנט הסלולרי. מי שירצה נפח גדול יותר: ישלם יותר.