עוד חזן למועד: אלבום בכורה לחזן הצבאי הראשי
כשהתותחים רועמים, המוזות פונות למלאכי השרת. אז מה יותר הגיוני מלהוציא אלבום לחזן הצבאי הראשי, רגע לפני הימים הנוראים? סא"ל שי אברמסון וצה"ל מציגים את "פתח לנו שער", עם ארבעה סינגלים כאן בבכורה
עוד בערוץ היהדות - קראו:
- פתאום גיליתי שחזרתי בשאלה/ הדר גלרון
- יעלה תחנונינו בנוסח אביתר בנאי
- כל מה שרציתם לדעת לקראת ראש השנה - עמוד מיוחד!
ב"פתח לנו שער" – אלבום סולו של החזן הצבאי הראשי – עשר רצועות פופולאריות, שמכוונות למכנה המשותף הרחב ביותר של האוזן הישראלית. כל שיר נבחר בקפידה לפי המדד העקרוני והקובע: סף הפופולאריות הציבורית. כך תמצאו כאן את התפילה לשלום המדינה (שהוא גם השיר המושמע ביותר בהופעותיו של אברמסון, מלבד "אל מלא רחמים"), "ולירושלים ערך", "גם כי אלך" ועוד. קבלו ארבעה סינגלים בבכורה.
הרצועה האחרונה באלבום עמדה לבחירת הקהל בפייסבוק וביוטיוב, וזה הצביע בהמוניו על יצירתו של רבי אמנון ממגנצא ויאיר רוזנבלום, "ונתנה תוקף". "כלל השירים באלבום נקבעו, למעשה, על-ידי אזרחי ישראל ששמעו את השירים בהופעות, בטקסים ובקונצרטים", מספרים מקורבים לסא"ל אברמסון. "כך לדוגמה, השיר 'בעלז' ביידיש, בוצע לראשונה בפסטיבל היידיש לניצולי שואה, שהחזן משתתף בו מדי שנה. את 'אחי גיבורי התהילה' הוא ביצע בטקס ההתייחדות דאשתקד של חטיבת 'גולני', והורים שכולים רבים פנו הן לשי והן לרב הראשי לצה"ל, בבקשה להוציא אוסף שירים שכזה".
הסברה עם תווים ומנגינה
על אף גילו הצעיר (37 בלבד, ינוקא במושגים של חזן בסדר גודל כזה), שי אברמסון ניחן בקול עמוק, על-גילאי, שעושה כבוד לנכסי צאן הברזל שבאלבום. העיבודים הקונצרטיים של המנצח הוותיק ד"ר מרדכי סובול, והליווי של המקהלה והתזמורת הפילהרמונית SFY - הופכים אותם ליצירות סימפוניות מורכבות ועשירות.
מקורבים לחזן מספרים שהשירה בעיניו היא כלי הסברה בפני עצמו, והוא נוהג לומר כי "היכולת להתחבר אל צה"ל היא לא רק דרך מילים, בצורה אינטלקטואלית, אלא גם דרך הרגש באמצעות שירה החודרת ללב המאזין". "בתקופה זו מתקיימים בצה"ל כמעט כל טקסי ההתייחדות עם חללי חטיבות החי"ר", מספר מקורב. "בכל טקס כזה עולה הדרישה לבצע שיר כלשהו מהרפרטואר, בנוסף לחובתו לבצע את 'אל מלא רחמים". כך עלה הרעיון לגבש אוסף של שירים שהציבור מזדהה עימם.
גורמים המעורבים בהפקה מוסרים כי בשלב ראשון יופץ האלבום (בהפקתו המוזיקלית של אופיר סובול) למפקדים, לרבנות הצבאית, לידידי צה"ל ולמטכ"ל – והאגודה למען החייל תוציא אותו בשלב הבא, לקהל הרחב.
סינדרלה, גרסת החזן הצבאי
אברמסון הצעיר (רק בן 37) חותר לעבר המטרה אותה סימן לגמרי במקרה, בעזרתו של הקב"ה ורב אלוף במיל' גבי אשכנזי - להפוך ל"חזן הצבאי של כולם". נראה כי האלבום הטרי מקרב אותו בצעד נוסף את המטרה.
סיפור הסינדרלה של אברמסון כבר פורסם כאן בעבר: בשנת 2008 נערך טקס פרידה למפקד זרוע היבשה דאז, האלוף בני גנץ חובב החזנות. אברמסון, אז רב-סרן וראש מדור באגף הטכנולוגיה והלוגיסטיקה, הוזמן על ידי מארגן הטקס לשיר את התפילה לשלום המדינה. רגע לפני ששב לביתו שבמודיעין, עלה הרמטכ"ל דאז, גבי אשכנזי, לבמה, ותהה למיקרופון: "שמעתי את החזן המדהים הזה, מיהו?"
אברמסון המופתע הרים את ידו, ואשכנזי הפטיר לעומתו שהחזנות הצה"לית ממתינה לו. לא חלפו כמה דקות, ואת המקום
הסמוך תפס ראש אגף כוח אדם דאז, אלוף אלעזר שטרן, והשאר – היסטוריה. תוך זמן קצר הוא הגיע לראיון באגף, וכעבור מספר חודשים הפך לחזן הצבאי הראשי החמישי של צה"ל, והראשון שלא הגיע מתוך הרבנות הצבאית. בדרך עבר אודישן, כמתבקש, והותיר מאחור 24 מתמודדים (המומים) על התפקיד. באוגוסט 2008 התמנה אברמסון לתפקיד, וכעבור כמה חודשים הועלה לדרגת סגן-אלוף, המוענקת לחזן הצבאי הראשי בעיקר בשל מעמדו הייצוגי.
הרומן עם אשכנזי נמשך עד הרגע האחרון, ומקורבים מספרים כי ממש לפני שפרש מהרמטכ"לות, ביקש אשכנזי מהחזן שיכין לו תקליטור משיריו, "שיהיה לו מה לשמוע בחופשת השחרור באיים הקריביים". אחרי החופשה, ולמרות שכבר השתחרר מצה"ל, הוא הוריד פקודה אחרונה – "איבדתי את הדיסק בקריביים, תביא עוד אחד, בהקדם". ובכן, צמרת המטכ"ל כולה יכולה להירגע: לתקליטור הזה, לפחות, יש גיבוי.