סערת החלב: המחירים יעלו ובסופר יש מחסור
החלב הגולמי התייקר בחג וכל מוצרי החלב צפויים להתייקר. בעוד שבמשרד החקלאות טוענים שמוצרי החלב שבפיקוח יתייקרו רק בסוף אוקטובר, בשיעור של 5%, במחלבות שוקלים להעלות מחירים כבר בשבועות הקרובים. זאת למרות ש"למחלבות יש רווחיות גבוהה על מוצרי חלב שאינם בפיקוח". ובינתיים, צרכנים תוהים: מדוע נעלם החלב מהמדפים?
מחיר החלב הגולמי עלה בחג ב-20 אגורות והצרכנים יצטרכו לבלוע בקרוב עוד עליית מחירים, כך מסתמן. בינתיים, למרות שהפרות שופעות חלב, יש מחסור בחלב ניגר ברשתות.
- עוד התייקרות אחרי החגים: הפעם במוצרי החלב
- יוניליוור לרשתות: נייקר מאות מוצרים
במשרד החקלאות טוענים שמחירי המוצרים המפוקחים - בין היתר, חלב, שמנת, אשל וחמאה יתייקרו בסוף אוקטובר בכ-5% ועמם גם מוצרים שאינם מפוקחים כיוגורט, מעדנים וגבינות, בהן גבנת קוטג'. באוצר מדברים על ייבוא, הרפתנים מקוננים על משכורת שנשחקת ב-2% מדי שנה ובמחלבות מאיימים: נעלה מחירים, אין לנו ברירה. בענף החלב טוענים: אין למחלבות סיבה לייקר את מוצרי הפרימיום, כי שם הרווחים שלהן גבוהים.
מה קורה בענף החלב? מחיר המטרה – המחיר שמקבל הרפתן עבור החלב - עלה ב-1 באוקטובר מ-2.14 שקלים ל-2.34 שקלים, עלייה של 9.4% אך ביחס לעדכון הקודם, זוהי עלייה של 6.7%.
"לא יהיה מנוס מהעלאת מחירים בכל החברות"
להתייקרות הנוכחית, קדמו רמזים מטרימים, שבישרו על שוק מזון שמעז להעלות מחירים: עדן טבע מרקט ייקרה את מוצרי החלב שלה, שנמכרו במחירי רצפה, יוניליוור ואסם הכריזו על עליות מחירים אחרי החגים ועליית המע"מ - גרמה לרשתות ולמחלבת להעז ולמשוך את מחיר גבינת הקוטג' כלפי מעלה ל-5.95 שקלים ואפילו 5.99 שקלים בסניפים מסוימים, זאת אחרי שמחירה נקבע בזכות המחאה על 5.90 שקלים ומטה.
במחלבות מדברים על התייקרות 260 מיליון שקל לכל הענף בעקבות עליית מחיר המטרה של החלב, בשוק שצרך מיליארד ו-300 ליטר חלב בשנה. "זו עלייה סופר דרמטית", אומרים במחלבות. "אף אחד לא האמין שזה יגיע להתייקרות של 20 אג'. דיברו על 10-12 אג'. גביע קוטג' זה ליטר חלב. זה משנה את כל האסטרטגיה, לא יהיה מנוס מהעלאת מחירים בכל החברות, כולם יושבים עכשיו ועורכים תחשיבים".
גורמים בענף אמרו ל-ynet שעליית המחירים של המוצרים הלא מפוקחים בתנובה, תהיה ככל הנראה אחרי עדכון המחירים במשרד החקלאות אולם נראה שבתנובה עדיין לא נפלה החלטה ויתכן שהמחירים יעלו עוד קודם לכן.
בשטראוס נמצאים בדילמה גדולה יותר: אין לחברה מוצרים רבים בפיקוח, לכן בשטראוס יכולים לכאורה להעלות מחירים כבר בשבוע הבא. יחד עם זאת, לא ימהרו שם להעלות מחירים מכמה סיבות: לעליית מחירים כזאת יש להתארגן, לבדוק בכמה מעלים ואיפה מעלים: על אקטימל הרווח גדול, על קוטג' - הרווח קטן.
גם טרה נתונה במצב לא פשוט. החברה הוציאה לא מעט על בניית מחלבה בדרום וכעת מצופה ממנה להעלות מחירים. כל החברות הללו, כבר דיברו עוד קודם להתייקרות החלב על עליות מחירים לצרכן.
"המחלבות והרשתות גוזרות קופון"
הרפתן ארנון אושרי אמר ל-ynet: "עד מתי המחלבות יגלגלו את עליית המחירים לצרכן? לדעתי הן כבר הגישו בקשה להעלאת מחירי המוצרים שבפיקוח למשרד החקלאות, כך שמניח שבאמצע החודש נראה עלייה ממוצעת במחירי מוצרי החלב של 5%".
המחלבות חייבות להעלות מחירים?
"לא. יש מעט מוצרים בפיקוח ורוב מוצריהן הם מוצרי פרימיום עליהם המרווחים גדולים. יש להן בהחלט איפה לחתוך בשומן. גם הרווח של הרשתות ששולטות על המדפים לא פחות גדול. חשוב לדעת שמעולם לא היה קשר בין מחיר המטרה למחיר הסופי של המוצר. מ-2008 עד העלייה הנוכחית, מחירי מוצרי החלב מפגינים עלייה רצופה של המחלבות והרשתות והן גם אלה שבדרך כלל גוזרות את הקופון".
עליית המחיר של החלב הגולמי מוצדקת?
"הרפתן קיבל עד כה בעצם 2.09 שקלים לליטר, כי השאר זה היטל למועצת החלב. כעת הוא יקבל 2.29 שקלים לליטר. זה מחיר מינימום שבמינימום לאור התייקרות המספוא. יש בארץ רפתנים שעומדים על סף פשיטת רגל משום שלא יכולים לשאת העלויות האלה ומשרד האוצר מנסה בעזות מצח לגלג את סיבסוד הרפתן לצרכן. האוצר מחכה כבר 20 שנה להתערב במשק המפוקח וכעת, באישורו של שר האוצר הנוכחי, הוא זומם לממש את חזונו. כל מדינה מתוקנת בעולם מתערבת במשק החלב. כאן משאירים הכל ליד נעלמה שלא קיימת. וכך מגיעים למחירים המטורפים האלה. הרי המדינה יכלה להחזיר את המוצרים לפיקוח".
"לא תהיה עליית מחירים מפוקחים תוך שבוע"
גורם במשרד החקלאות מסביר כיצד מעדכנים את המחירים המפוקחים לצרכן. "בהתאם לחוק, מחיר המטרה מתעדכן כל רבעון, ובהתאם למדדי התשומות", אמר ל-ynet. "המחירים לצרכן מתעדכנים פעם בשנה או כשיש בהם שינוי של 3%. עברו שנה ו-3 חודשים מאז העדכון הקודם. כבר שלושה רבעונים שמחיר החלב הגולמי עומד על 2.14 שקלים אחרי שירד מ-2.19 שקלים. המחלבות לא הורידו מחירים מאז, כלומר, היו להן 5 אג' ספייר לכל ליטר חלב גולמי למשך 9 חודשים".
תוך כמה זמן יעלו המחירים לצרכן הפעם?
"כחודש. אחרי החגים נבדוק עוד מרכיבים כמחיר הדלק, האריזות ועוד כמה סעיפים בסל התשומות. אחרי שקלול הרכיבים נגיע לשיעור הייקור לצרכן. או אז מתכנסת ועדת מחירים שמשותפת לאוצר ולחקלאות. הוועדה בודקת את הנתונים מבקשת אישורים מהמחלבות, בוחנת אותם, מקבלת עוד נתונים משלימים. זה הליך שלוקח כמה שבועות. הוועדה ממליצה אז לשרים באיזה שיעור לייקר את המוצרים ואיך לחלקו בין המוצרים והשרים צריכים לחתום על צווי מחירים ורק אחרי כן המחירים לצרכן עולים. עוד לא יצא לי שתוך שבוע העלינו מחירים".
המחלבות עשויות להעלות מחירים של מוצרים שאינם בפיקוח כדי לכסות על הנזק שלכאורה נגרם לכן.
"אני סקפטי שהן ירוצו להעלות מחירים, הרי הן נתונות תחת זכוכית מגדלת. מה גם שאני מצפה שהמוצרים ללא פיקוח יתייקרו פחות כי שם הרווחיות גבוהה מאוד".
מה דעתך על פיתרון האוצר: ייבוא?
"אני לא מבין אותו. ראשית, זה לא פיתרון חדש, הוא כבר נקבע בוועדת קדמי. שנית, גם אם מגדילים את ייבוא הגבינות מרבית הגבינות בכל העולם מיוצרות מייצור מקומי, כך נהוג ושלישית, חשוב לזכור כשמחירי הגרעינים עולים הם עולים לא רק אצלנו אלא גם בעולם. אני מניח שבשנה הבאה מחירי הגרעינים ירדו שוב".
היתה פעם ירידה במחירי מוצרי החלב שבפיקוח כשמחיר החלב הגולמי ירד?
"בהחלט. ב-2009 מחיר המטרה ירד ב-5-4% ועדכנו את המחירים כלפי מטה. ב-2010 המחיר לא השתנה וב-2011 הוא עלה בסדרי גודל דומים ומאז לא עלה וכעת הוא שוב עולה".
המחלבות הורידו מחירים של מוצרים שאינם בפיקוח כשמחיר החלב הגולמי ירד?
"כן.אך רק במוצרים צמודים פיקוח. חמאה 200 גרם צמודה ל-100 גרם, טל העמק צמודה לעמק וחלב 2 ליטר צמוד לחלב 2 ליטר, אז מחירם ירד כי הצרכן שם לב לירידה במוצר המפוקח. כך כמובן גם במצב של התייקרות".
מחסור בחלב ברשתות
בינתיים, ניכר מחסור בחלב ברשתות, למרות שהפרות שופעות בחלב. צרכן שחיפש קרטון חלב ולא מצא, סיפר ל-ynet: "בעל מכולת גרין מרקט ברמת גן אמר לי שלמרות בקשותיו, הספקים לא מספקים לו חלב. אחותי בכפר סבא סיפרה שבסופר שלה תלו שלט שיש בעיות בייצור בכל המחלבות". צרכנית מצפון הארץ סיפרה ל-ynet: "אין כמעט חלב 3% בשופרסל".
הרפתנים טוענים שלא רק שיש חוסר, אלא שיש עודף חלב. רפתנים אמרו לנו: "בגלל מחסור בידיים עובדות, בחברות החלב לא אוספים את החלב. אחרי החגים זה יסתדר".
בתנובה מסרו כי כבר שלושה שבועות ברציפות יש יומיים פחות ייצור בשבוע, לכן קיים מחסור בחלב. בשאר מוצרי החלב אין מחסור, משום שחיי המדף שלהם ארוכים יותר.
מטרה נמסר: "בתקופת החגים ובמיוחד השנה, ימי היצור מועטים ועל כן יכול להיווצר מצב של מחסור נקודתי בחלב. המחלבה עובדת בקיבולת מלאה בימי העבודה הקיימים".