רפתנים: "אל תגזלו את כבשת הרש"
כמה מאות רפתנים הפגינו מול משרד רה"מ נגד הכוונה להעלות את מחיר החלב הגולמי ולסגור כ-400 רפתות במושבים, רובן בפריפריה. "בממשלה מבקשים להרוס את משק החלב היעיל בעולם והמחירים לצרכן לא ירדו. הבעיה אינה אצלנו, על הרווחים שלנו יש פיקוח"
מאות רפתנים הגיעו הבוקר (א') להפגין מול משרד רה"מ נגד מתווה מנכ"ל רה"מ הראל לוקר לסגור רפתות "לא יעילות", לפי הגדרת משרד האוצר ולהקל על ייבוא מוצרי חלב. כמעט כל משק רפת מושבי בארץ שלח נציג להפגנה: רפתנים, רפתניות ומי שלא יכל לבוא בעצמו שלח את ילדיו.
- נחתם הסכם ראשוני להוזלת החלב: רפתות ייסגרו
בישראל יש 750 רפתות מושביות ולהערכת הרפתנים. בין שליש לחצי מהן ייסגרו כתוצאה מהמתווה של לוקר שעיקרו הורדת מחיר המטרה של החלב - המחיר של החלב שמספקות הרפתות למחלבות, מה שלטעתם, שיחתוך את משכורת הרפתן במושב בשליש. איש מהשרים או מחברי הכנסת לא יצא אל המפגינים.
"במשך שנים הממשלות השונות לדורותיהן השתמשו בחלב כמנוף התיישבותי", אמר ל-ynet הרפתן עוזי דובלין ממושב רמת צבי. "כשיישבו אזרחים בצפון הנגב, ברמת הגולן, בערבה ובעוטף עזה, הפיתרון התעסוקתי שהוצע להם היה רפת חלב והוקצתה להם מכסת חלב לצורך פרנסה. הרפתות הראשונות שייסגרו אלה אותן רפתות. זה מהלך שבא בניגוד לגמרי למה שעשו כל ממשלות ישראל ב-30 השנים האחרונות. אנחנו מוחים נגד הרס משק החלב בישראל - תפארת ההתיישבות ומהיעילים בעולם".
כשאנחנו מתייעלים - אנחנו מעבירים את הרווחם למדינה
לפי מתווה לוקר, שאושר בממשלה, הרפתות בקיבוצים ישרדו, שכן הן גדולות יותר ולפי תחשיבי האוצר "יעילות יותר", שכן מחיר המטרה של החלב נקבע לפי חישוב ממוצע בין הרפתות הקטנות והגדולות. רק שבחישוב הזה לא הכיסו בחשבון את חשיבות הייצור המקומי וחשיבות התעסוקה באזורי הגבול.
"זה נכון שמחיר החלב הוא ממוצע בין הרפתות", אמר דובלין, "אך המנגנון של קביעת מחיר המטרה עובד כבר 30 שנה ולא אנחנו קבענו אותו. משרדי הממשלה התוו אותו - הוא חלק מחוק החלב. את ההמצאה הזאת לא אנחנו המצאנו. בנוסף, זה המנגנון היחיד במסגרתו אנחנו לא מרוויחים אם התייעלנו: כל שנתיים עורכים סקר בענף ואם יש רווחים עודפים הם מועברים למדינה והצרכנים. כלומר, כשאנחנו מתייעלים - לא מרוויחים יותר. מה קורה כשהרשתות והחברות מתייעלות? ככל שהמחיר של החלב ירד זה לא יגיע לצרכנים, זה יישאר בקופות של הטייקונים שמחזיקים את הרשתות או המחלבות כי עליהם אין שום מנגנון פיקוח. נטפלים אל כבשת הרש".
במועצת החלב, המורכבת מנציגי הרפתנים, הממשלה והמחלבות, כבר אישרו בשבוע שעבר את מתווה לוקר ועוררו את זעמם של רפתני המושבים. כרגע, המתווה עדיין דרוש אישור של התאחדות מגדלי הבקר לחלב, שתתכנס ביום ג' הקרוב. "בהתאחדות חוששים, כי בממשלה איימו שיממשו אחרי הבחירות את המלצות ועדת קדמי החמורות יותר, אם לא יחתמו על ההסכם", נאמר ל-ynet.
"הנציגים המושביים לא יתנו לאשר את ההסכם הזה", מקווה דובלין. "ביסודו, ההסכם מותנה בהסכמה של החקלאים ולדעתי הוא לא יעבור את ההתאחדות ולכן לא יתקבל".