המלון הוא הבית השני שלהן
לאחרונה יותר ויותר נשים מנהלות בתי מלון גדולים ויוקרתיים. 5 שהגיעו לפסגת הפירמידה מספרות על המחיר של קריירה מסביב לשעון, אך לא מצטערות לרגע על הבחירה במקצוע התובעני
גלית אילן | מנהלת מלון הבוטיק מלודי
מנהלת כבר מגיל 27
גלית אילן, בת ,44 מנהלת את מלון מלודי בתל-אביב, מרשת אטלס. היא הייתה מנהלת המלון הצעירה בישראל: כבר מגיל 27 ניהלה את מלודי, אותו היא מנהלת כבר כמעט 17 שנים.
אילן נולדה לתוך עולם המלונאות: אביה היה מנהל מלון באותה רשת, וכילדה נהגה להגיע למלון ולסייע בתקופת החופשות. "לא היה לי ספק שזה מה שאני רוצה לעשות, למרות שההורים לא עודדו אותי, כי הם חששו שלא אצליח להקים משפחה כשאני עוסקת בתחום של עבודה מסביב לשעון. אבל החלום נשאר, עד שמימשתי אותו".
- עוד אנשים שעשו את זה בענף - בעמוד "עובדים בתיירות"
תחילה עבדה כמלצרית וטלפנית. לאחר מכן הלכה ללמוד בתדמור והייתה פקידת קבלה. השלב הבא היה לימודי מינהל בתי מלון בטכניון".לפני 17 שנים קיבלתי הצעה לפתוח את מלון מלודי ברחוב הירקון, בבניין שהיה קודם לכן שגרירות קנדה. זה היה אז מלון עסקים, ובסבב הראשון ניהלתי אותו כמעט שמונה שנים." לאחר חופשת לידה קצרה היא שבה לנהל את המלון ולהפוך אותו למלון בוטיק.
"לקח לי שנים ללמוד להתמודד עם ייסורי המצפון," היא אומרת. "מצד אחד, כשאני עוזבת את המלון ב4- אחר הצהריים אני מתייסרת שאני משאירה הכל מאחור. מצד שני, כשאני נשארת מאוחר אני מתייסרת על כך שאני מזניחה את הבעל והילדים. עם הזמן למדתי לאזן. למדתי שאפשר לצאת הביתה מוקדם, כי יש סגל עובדים טוב שאפשר לסמוך עליו. למדתי שאפשר לצאת לחופשה בחו"ל גם ביולי-אוגוסט. למדתי שאפשר לשלב בין קריירה לבין משפחה."
היום, בנוסף לניהול המלון, עוסקת אילן גם בהדרכת דור המנהלים הבא. "אני מסבירה לבחורות הצעירות את האחריות של ניהול מלון מול גידול משפחה ושאפשר להיות נשואים גם למלון וגם למשפחה. פשוט צריך לדעת איך לעשות את הדברים," היא מסכמת.
סילבי כהן-גבאי | מנהלת בכירה בישרוטל
מציבה מטרות ודוהרת קדימה
סילבי כהן-גבאי היא מותג היוקרה של רשת ישרוטל. בת ,47 נשואה ואם לשניים, נמצאת בענף כבר 27 שנים, ולפי איך שהדברים נראים היא עוד לא אמרה את המילה האחרונה.
היא החלה את העבודה במלונות ממש במקרה. התכוונה ללמוד חינוך גופני בווינגייט, אבל איכשהו מצאה את עצמה בקורס מנהלי קבלה בבית הספר דביר בחיפה, וכתלמידה מצטיינת נשלחה לאילת לעשות את ההתמחות והגיעה לרשת ישרוטל, שם היא נמצאת עד היום.
במהלך שנותיה ברשת היא ביצעה שורה ארוכה של תפקידים, כולל מנהלת קבלה, מנהלת משק, מנהלת אגף חדרים, סמנכ"לית וכמה תפקידי מנכ"ל. בחלק מהתפקידים היא הייתה זו שליוותה ופתחה את המלונות, בהם מלון רויאל גרדן באילת, מלון העסקים ישרוטל טאואר בתל-אביב, מלון בראשית במצפה רמון ומלון כרמים שייפתח בעוד מספר חודשים באזור ירושלים. בין לבין היא גם ניהלה את אחוזת יערות הכרמל.
"קבעתי מראש שאני שמה בעדיפות הראשונה שלי את הקריירה, לפני המשפחה. לפני שהתחלתי את האמהות כבר ניהלתי שלושה בתי מלון. הילד הראשון נולד כשהייתי בת .40 מי שנכנס איתי לקשר ידע שהעבודה היא דרך החיים שלי" היא אומרת. "זה לא קל, כי כשהילדים קטנים הם זקוקים לאמא, וכשהם גדלים הם זקוקים לאמא עוד יותר. לא פעם אני שואלת את עצמי אם אני משקיעה מספיק בילדים, אבל אני לא נותנת לזה להפריע לי בעבודה. אני עושה הכל כדי שגם בעבודה וגם בבית יקבלו ממני ."100%
במשך שנים היא חיה בהכחשה שהיא וורקוהולית, אבל היום היא לא מתביישת להודות שהיא מכורה לעבודה. "אני לא יכולה בלי העבודה. זה חזק ממני. גם כשאני בחופשה אני נמצאת בעבודה, כי עם הטכנולוגיה של היום אי אפשר להתנתק."
כהן-גבאי גאה בכך שהיא פתחה מספר בתי מלון של הרשת, מה שאיפשר לה ללוות אותם משלב התכנון עד סיום הבנייה ולתת משהו משלה לכל אחד מהמלונות. "כל ליווי של מלון כזה מגביר את המוטיבציה ומוסיף אתגרים חדשים. אני משתדלת לעשות את העבודה במסירות ובהתמדה, ולא נותנת לשום דבר לעכב אותי. אני מציבה לעצמי מטרות ודוהרת קדימה."
אושרת יואב | מנהלת מלון דניאל
חולמת על האתגר הבא
אושרת יואב, בת ,38 נשואה ואם לשתי בנות, מנהלת זה כמה חודשים את מלון דניאל בהרצליה של רשת טמרס. היא למדה מלונאות בתדמור והגיעה למלון דניאל לאחר שעבדה במסעדה בתל-אביב. היאהחלה לעבוד כמנהלת הלובי בדניאל ותוך שנתיים עברה לשמש כסגנית מנהלת הספא של מלון שיזן, שהיה אז בבנייה.
כשהמלון נפתח היא מונתה למנהלת הספא, ולאחר מכן למנהלת המלון. שלוש שנים שימשה בתפקיד, וקודמה לתפקיד סגנית מנהלת במלון דניאל, תפקיד שממנו הוקפצה להריץ ולנהל את מלון הבוטיק .WEST לאחר כשנה סגרה יואב מעגל והחלה לנהל את מלון דניאל.
קריירה בתחום המלונאות מציבה דילמה לא קטנה, היא אומרת. "יש דילמה בין הרצון למימוש עצמי כאמא לבין הרצון למימוש עצמי כאישה עם תחומי עניין ורצון להצליח. מלונאות זו עבודה עם המון הקרבה והרבה רגשי אשם. יש לי בעל מפרגן ושתי בנות שגדלו לתוך העבודה שלי, אבל לפעמים זה כואב.
"בחגים אני פה. גם בסופי שבוע אני נמצאת לפעמים בבית המלון. יש ימים שיש הקפצה, ואני חוזרת למלון. חלק מהחגים המשפחה איתי, חלק מהחגים הם בלעדיי. אבל אני קובעת לעצמי גבולות ברורים איפה אני אמורה להיות בכל רגע נתון, ועושה הכל כדי למצוא את האיזון בין העבודה למשפחה."
כמי שהתחילה ממש מלמטה גם היא משתדלת לקדם נשים בתחומי הניהול ומציינת כי ברשת טמרס, יש לא מעט נשים בתפקידי מפתח, כולל המנהלת שהחליפה אותה במלון הקודם: "אני בהחלט מחפשת את זו שרוצה לעשות את המסלול שאני עושה, וגם לי יש שאיפות להגיע לעוד בתי מלון, לחוות עוד אתרים, לגדול, להכיר תרבויות שונות. יש לי בהחלט רצון להמשיך ולהתפתח בתחום."
רונית חוטר-ישי דיין | מלון פרימה פארק
המורה שנדבקה בחיידק התיירות
רונית חוטר-ישי דיין, בת ,57נשואה, אם לשניים וסבתא לנכדה, הייתה בין המנכ"ליות הצעירות ביותר של בתי מלון בארץ. כיום היא מנהלת את מלון פרימה פארק ירושלים.
היא התחילה את דרכה כמורה למתמטיקה בתיכון בבאר-שבע, ובשלב מסוים עברה קורס מלווי קבוצות לחו"ל, שם נדבקה בחיידק התיירות. כמה שנים התגוררה עם המשפחה בחו"ל, וכששבה לארץ הגישה מועמדות לתפקיד
ניהולי בבית מלון בירושלים. ממנו עברה לתפקיד מנהלת תיירות נכנסת ברשת מלונות קיסר, שממנו קפצה לנהל את מלון לוט בים המלח, ולאחר מכן פתחה את מלון עינבר בערד.
בשנת 2000 שבה לירושלים וניהלה במקביל שני בתי מלון: לב ירושלים ועץ הזית. "זו הייתה תקופה קשה במיוחד, גם אינתיפאדה וגם פיגועים, והייתי צריכה להתנייד מצד אחד של העיר לצד השני כשאוטובוסים מתפוצצים, כשאין תיירים בבתי המלון, כשהעיר מתרוקנת מאורחים. זה היה קשה בעיקר נפשית."
בשבע השנים האחרונות היא ניהלה את מלון קיסר פרימייר בירושלים, ולפני מספר חודשים עברה לנהל את מלון פארק, שנרכש לפני כמה שבועות על ידי רשת פרימה.
"לא קל לנהל מלון מסביב לשעון, בחגים ובשבתות, וגם לגדל ילדים," היא מספרת. "כשניהלתי את לוט בים המלח התגוררנו בקיבוץ עין גדי, ואז הכל היה קל יותר. הילדים גדלו שם, היו בחוגים, היו בבית ספר, וגם בן זוגי לקח חלק גדול בגידול הילדים. בכל מקרה, תמיד הקפדתי לעשות ארוחות ערב משותפות עם הילדים, ובסופי שבוע או חגים דאגתי שכל המשפחה תהיה איתי במלון. כולם למדו לחיות עם זה שיש בבית אמא קרייריסטית," היא מספרת.
היום, לדבריה, קל יותר לנשים להתקדם בתפקידי ניהול במלונות. בזמנו היא היתה המנכ"לית הצעירה ביותר, אבל היום יש מנכ"ליות של בתי מלון גם בגיל .24 "יש לנו ערך מוסף שחסר למנהלים הגברים. מגע, אינטליגציה רגשית. נשים מביאות משהו מאוד ייחודי, ובמקרים רבים עושות עבודה טובה יותר מגברים." מסיבה זו, בכל המלונות שהיא מנהלת היא משתדלת לקדם נשים לתפקידי מפתח. "יש היום הרבה מאוד מנהלות מחלקה בבתי מלון, משמעותית הרבה יותר מאשר בעבר."
רוית רביב | מנהלת מלון לאונרדו בוטיק
מהמרכזיה למשרד המנכ"ל
רוית רביב, בת ,42 עובדת בענף המלונאות כבר 22 שנים. היא נשואה ואם לארבעה, ובענף האירוח אומרים שהיא ישנה בלילה עם האויב, כי היא מנהלת את מלון לאונרדו בוטיק ברמת החייל בתל-אביב (רשת פתאל) בעוד שבעלה, ליאור, מנהל את רשת ישרוטל.
את עבודתה בתחום היא החלה אחרי הצבא כמרכזנית במלון המלך שלמה באילת. היא התכוונה לחסוך כסף ולצאת לטיול ארוך בחו"ל, אבל העבודה במלון קסמה לה, והיא נשארה ונסקה לתפקידים שונים. תחילה כמנהלת קשרי לקוחות, אחר כך כסגנית מנהלת קבלה במלון רויאל ביץ' ועם פתיחת רשת פתאל עברה לנהל את הקבלה במלון מרידיאן באילת.
רביב החלה לנהל את לאונרדו בוטיק עוד במהלך הבנייה, והטביעה את חותמה על העיצוב והדרך שבו הוא ינוהל. "ענף המלונות הוא סביבת עבודה מאוד כיפית," היא אומרת. "פה לא עומדים במקום וכל הזמן מכירים אנשים חדשים. בעבודה הזו, מי שרוצה להתקדם ולהצליח יכול להגיע עד לפסגה."
למרות שהעבודה תובענית מאוד, רביב מצליחה לשלב את העבודה עם גידול משפחה".בחברה שלנו יש שבע מנהלות בתי מלון, כולל מנהלת אזורית, וכולנו מנהלות משק בית במקביל לקריירה, מה שאומר שאפשר בהחלט לעשות גם וגם. הענף הזה נותן לנשים הזדמנות שאין בענפים אחרים. אנחנו יודעות להגיע לאותו מקום שבו נמצאים הגברים, אבל בצורה נינוחה יותר."
היא דואגת לטפח ולקדם עובדים, ומציינת שרוב המנהלים במלון הם עובדים שצמחו מלמטה. "יש לנו תוכנית פיתוח לעתודה ניהולית, וזה מגדיל את נאמנות העובדים".