שתף קטע נבחר

לעצור בתבור: טיול למרגלות ההר העגול

צורתו של הר תבור הקנתה לו מעמד חשוב בדתות, ומיתוסים נקשרו בשמו. ההתיישבות באזור הולידה גם אתרי תיירות, המהווים אופציה לטיול יפה סביב אחד ההרים הכי מיוחדים בצפון

אי שם, בגבול שבין הגליל התחתון לעמק יזרעאל, שוכן לו הר תבור. מה זאת אומרת בגבול? ובכן, מדובר על אזור שמכונה על ידי הגיאורגרפים "בקעת כסולות", מהמילה כֶּסֶל - מותניים או שיפולי בטן בגוף אדם או חיה.

 

ייתכן גם שהשם נובע משמה של עיר בשטח שבט יששכר - "כסלות תבור". כך או כך, הכוונה היא למורדות או לקיפולי ההר שבתוכו שכן מקום (מכאן גם שם הכפר הערבי איכסל הסמוך).

 

עוד טיולים באזור בערוץ התיירות:

 

אין כמעט מקום בצפון הארץ שממנו לא רואים את הר תבור. ההר המיוחד, שצורתו נראית לרבים כעגולה, דווקא מחזיק בצורה א-סימטרית. גובהו מתנשא ל-588 מטרים מעל פני הים והוא מהווה נקודת ציון למטיילים ועוברי אורח במשך השנים. 

 

לפעמים נראה סימטרי אבל הוא לא. הר תבור (צילום: זיו ריינשטיין) (צילום: זיו ריינשטיין)
לפעמים נראה סימטרי אבל הוא לא. הר תבור(צילום: זיו ריינשטיין)

 

קדוש, קדוש, קדוש

הר תבור ניכס לעצמו לאורך השנים גם אמונות שונות, וחשיבותו עבור שלוש הדתות המונותאיסטיות הלכה וצברה מיתוסים.

 

כך, לדוגמה, נערך ברק בן אבינעם, בעזרתה של דבורה הנביאה, עם צבאו על ההר במלחמה נגד סיסרא ומלך חצור;

אירוע ההשתנות בנצרות, שבו התגלו לישוע משה ואליהו הנביא התקיים בהר; נפוליאון הביס את העות'מנים לא רחוק מההר ב"קרב תבור" וגם באסלאם זוכה ההר לקדושה ומכונה "ג'בל א-טור" - שם שניתן גם להר הזיתים והר סיני.

 

כתוצאה מכך, משך אליו הר תבור מתיישבים מאז ומתמיד. בכפר תבור, למשל, ישוב שהתחיל את קיומו ב-1901 בשמו הערבי "מסחה", הוקם ארגון "השומר" ב-1909, שעסק בכיבוש השמירה על השטחים והישובים באזור, והעברתה לידיים יהודיות.

 

מוזיאון המושבה בכפר נותן יופי של מבט לעבר, איך חיו החקלאים של העלייה הראשונה, החצר שבה גידלו את המשק החי, חדרי השינה על הריהוט הישן, עגלות החלב המסורתיות ובתי האיכרים הישנים.


 

  • מוזיאון המושבה וחצרות האיכרים. כפר תבור, טלפון 6765844 - 04.

 

לחזור בזמן אל ימי העלייה ה-1. מוזיאון המושבה בכפר תבור (צילום: זיו ריינשטיין) (צילום: זיו ריינשטיין)
לחזור בזמן אל ימי העלייה ה-1. מוזיאון המושבה בכפר תבור(צילום: זיו ריינשטיין)

 

בארץ אהבתי השקד פורח

ממשיכים קצת בהליכה בתוך רחובות הכפר, וברוח ט"ו בשבט שבפתח ועצי השקד שאוטוטו יתנו את פריחתם, כדאי לעצור במקום שמוקדש אך ורק לממתקי השקד - מוזיאון המרציפן.

 

מוזיאון המרציפן בכפר תבור הוא חגיגה של צבע, צורות וטעמים. במקום תערוכות של פיסול במרציפן, החל ממזון שנראה כה אמיתי ועשוי ממרציפן וכלה בדמויות מהתנ"ך שעשויות מה"פימו האכיל" הזה.

 

במסגרת אירועי ט"ו בשבט, ה-חג של השקד בארץ המרציפן, יקיים המוזיאון בחודש פברואר סיורים במטעי שקדים שגדלים באזור, בנוסף לסדנאות וסרטים על תהליך ייצור המרציפן.

 

  • מוזיאון המרציפן. כפר תבור, טלפון: 04-6772111.

 

פיסול מרציפן של יעל וסיסרא מאת טלי איבגי. מוזיאון המרציפן (צילום: זיו ריינשטיין) (צילום: זיו ריינשטיין)
פיסול מרציפן של יעל וסיסרא מאת טלי איבגי. מוזיאון המרציפן(צילום: זיו ריינשטיין)

 

בין תולעי משי לרדיית דבש

כמה דקות נסיעה מהמוזיאון נמצא מושב העובדים שדמות דבורה. שדמות הן שדות ודבורה הוא שמה העברי של דורותי דה רוטשילד, אשתו של ארמנד ג'יימס דה רוטשילד שכיהן כנשיא פיק"א, והבטיחה לתרום כסף להקמת ישוב במקום.

 

אולם התושבים של שדמות דבורה אומרים שהיא לא מימשה הבטחתה, ויש המשייכים את השם דבורה דווקא לדבורה הנביאה - ההיא מאותו קרב נגד סיסרא.

 

בשדמות דבורה, כשמה כן היא, מגדלים דבורים. יגאל ומלכה בן זאב, דור חמישי של דבוראים, מנהלים את מכוורת "דבורת התבור" שבה ניתן ללמוד הכל על דבורים: החל מפרטים על חיי היצורים המתוקים האלה ועד תהליך יצירת הדבש.

 

ועוד דבר מתוק: למי בילדותו לא היתה קופסת נעליים עם עלי תות שאותם זללו התולעים - את חווית הנוסטלגיה הזו אפשר לפגוש גם כן בדבורת התבור - המקום היחידי בארץ שמגדל תולעי משי (בעונה).

 

  • דבורת התבור. שדמות דבורה, טלפון: 04-6769598 050-5637645.

 

הכל על דבורים, וגם תולעי משי. יגאל בן זאב בפעולה (צילום: זיו ריינשטיין) (צילום: זיו ריינשטיין)
הכל על דבורים, וגם תולעי משי. יגאל בן זאב בפעולה(צילום: זיו ריינשטיין)

 

 

ואם כבר בשדמות, ב"אחוזת התאנה" אפשר לעצור לאכול משהו בטרקלין האוכל של משפחת בן-זאב. לא, לא מדובר על ה"בן-זאבים" מהדבורים, אבל בהחלט קרובי משפחה שהקימו בחודש אוגוסט האחרון מתחם צימרים קטן שלצידו גם מקום בשביל לשים משהו טוב בפה.

 

נילי וירון בן-זאב מציעים לינה בצימרים מפנקים, בצמוד לבריכה צמודה ומשותפת כשהר תבור ניבט אל תוך החלון. אבל הבונוס במקום הוא פרדס שעשיר בפרי הדר ושאר פירות נשירים, שאורחי הצימר יכולים לאסוף לעצמם הביתה או להתכבד בהם חופשי-חופשי במהלך שהותם במתחם.

 

גם נילי אוספת לה פירות הדר ומהם אופה פשטידות, עוגות ושאר מטעמים מעשי ידיה להתפאר. השטחים החקלאיים שעוטפים את המתחם הם מתנה לכשעצמה - פשוט לקחת את הרגליים ולצאת אל הגבעות שמוריקות בימים אלו.

 

  • אחוזת התאנה. שדמות דבורה, טלפון: 050-9898320. 

ויש גם צימרים באזור. הבריכה ב"אחוזת התאנה" (צילום: זיו ריינשטיין) (צילום: זיו ריינשטיין)
ויש גם צימרים באזור. הבריכה ב"אחוזת התאנה"(צילום: זיו ריינשטיין)

 

לצאת בשלום מ"מבוך השלום"

ממשיכים קצת דרומה על כביש 65,  ופונים  שמאלה לכביש 7276 - אחד הכבישים היפים שתסעו בהם בגליל התחתון, ובו תוכלו לקבל מבט מדהים של הר תבור. בהמשך אותו הכביש תגיעו לקיבוץ עין דור.

 

הקיבוץ שהוקם על ידי "השומר הצעיר" ב-1947, נקרא על שם עין דור המקראית ובו פיסת היסטוריה, תרתי משמע. המוזיאון הארכאולוגי במקום הוקם על ידי חברי הקיבוץ ב-1986 ואסף לחיקו ממצאים ארכאולוגים שנתגלו באזור, כמו כלים חקלאיים בני אלפי שנים, צלמיות חרס, לוחות עם תבליטים מימי מצרים הקדומה וגולת הכותרת - ארון קבורה המורכב משני פיתסים - קנקנים גדולים - שנחשף בכפר יהושע מהתקופה הישראלית (מאה 12 לפנה"ס).

 

אטרקציה יותר עדכנית בקיבוץ, היא "מבוך השלום" - תערוכה אינטראקטיבית שמוצגת במספר ערים באירופה ומפגישה ילדים ובני נוער ומעמתת אותם עם סוגיות של סכסוכים בין מדינות, יחסים בין אישים ועוד. המוזיאון מפגיש תלמידים יהודים וערבים תושבי האזור, והביקור נערך במסגרת כיתתית.

 

  • מוזיאון עין דור. קיבוץ עין דור, טלפון: 04-6770333

 

ארון קבורה שנחשף בכפר יהושע. המוזיאון הארכיאולוגי בעין דור (צילום: זיו ריינשטיין) (צילום: זיו ריינשטיין)
ארון קבורה שנחשף בכפר יהושע. המוזיאון הארכיאולוגי בעין דור(צילום: זיו ריינשטיין)

 

עוד קצת דרומה על כביש 65, אבל עדיין באזור, אפשר לעצור לביקור במרכז המבקרים אלון התבור של תנובה.

 

באתר נערכים סיורים מודרכים (בתשלום), ומיצג של פרות מדברות ילמד את המבקרים על תהליך הכנת הקוטג', השוקו ושאר מוצרי חלב בשילוב של רובוטיקה וכוח עבודה אנושי.

 

  • מחלבת אלון התבור. אזור תעשייה אלון התבור, טלפון: 04-6408140.

 

לדעת הכל על חלב. מרכז המבקרים של תנובה באלון התבור (צילום: זיו ריינשטיין) (צילום: זיו ריינשטיין)
לדעת הכל על חלב. מרכז המבקרים של תנובה באלון התבור(צילום: זיו ריינשטיין)

 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: זיו ריינשטיין
הר תבור בשקיעה
צילום: זיו ריינשטיין
צילום: זיו ריינשטיין
עושים הכל ממרציפן. פיסול אשה מאת מיכל זלצברגר במוזיאון המרציפן
צילום: זיו ריינשטיין
צילום: זיו ריינשטיין
כלים מלפני אלפי שנים. המוזיאון הארכיאולוגי בעין דור
צילום: זיו ריינשטיין
צילום: זיו ריינשטיין
דמות של "השומר" במוזיאון המושבה בכפר תבור
צילום: זיו ריינשטיין
מומלצים