שתף קטע נבחר
 

הקלות הבלתי נסבלת של פיטורי עובדים בישראל

סא"ל בדימוס שפיטר עובד בעמידה כמו במשפט צבאי, מילואימניקים שפוטרו ב-sms במלחמת לבנון ותליית שלט "סכנה לציבור" עם תמונת המפוטר. אספנו עבורכם שורת מקרים בהם עובדים פוטרו באופן מבזה. לעתים זה עלה למעסיק הרבה כסף

פרשת סיום כהונתו של הסטטיסטיקאי הראשי, פרופ' שלמה יצחקי , באמצעות הודעת מייל, לאחר 11 שנות עבודה בלשכה המרכזית לסטטיסטיקה הכפופה למשרד ראש הממשלה, חוללה בשבוע שעבר סערה. בדיקה שערכנו מגלה, כי אין זה המקרה היחידי של השפלות שעוברים עובדים, כאשר המערכת הזוגית עם המעסיק עולה על שרטון.

 

 

באמצעות עו"ד דגנית לפידור זינגר, מומחית לדיני עבודה ממשרד לפידור ושות', אספנו שורה של מקרים בהם עובדים פוטרו באופן משפיל.

 

"קשה לי להודות לך על תקופת עבודתך"

במקרה שקרה לפני כחצי שנה, מערכת היחסים של מנהל חשבונות צעיר נקלעה למשבר חריף עם מעבידו שהחליט לפטרו. במסגרת מכתב הפיטורים שנמסר לו, כתב המנהל כי "קשה לי להודות לך על תקופת עבודתך כאן לאור עבודתך הרשלנית, וזאת בלשון המעטה. הרשה לי לנצל במה זו על מנת לשטוח בפניך תהייה על האופן בו הוכשרת לתפקיד זה".

 

לדברי עו"ד לפידור-זינגר, מכתב הפיטורים נדרש לכלול שורה של פרטים טכניים ולבטח אינו אמור לשמש אמצעי לסגירת חשבונות עם העובד, שגם כך חווה לרוב משבר בשל הליך הפיטורים.

 

מכתב פיטורים חוקי, לדבריה, הינו מכתב פיטורים הכולל את תאריך הגשתו וכן את תאריך כניסת הפיטורים לתוקף.

 

במקרה זה, מן הראוי היה שהמעסיק ייתן לעובד שני מכתבים. אחד בו הוא מוסר מידע רשמי, והשני מכתב השוטח את טענותיו בגין הפיטורים. במקרה זה העובד לא פנה לבית הדין, בשל חשש, לדבריו, מהכתמת שמו כעובד שתובע מעבידים.

 

"אין בך כל צורך, לא עכשיו ולא בכלל"

מקרה נוסף שהיה לפני מספר חודשים, התרחש בחצר מסעדה תל אביבית ידועה מאוד. המסעדן הפגין זלזול בוטה בעובד, והפסיק לשבץ את המלצר לעבודה. לפיכך, החליט המלצר להתייצב במסעדה ולבקש לשבצו למשמרות. המסעדן הודיע למלצר מול כל עיני שאר המלצרים, כי אין בו כל צורך, לא עכשיו ולא בכלל והוחלט שלא לשבץ אותו לעבודה כלל.

 

הפסקה חד צדדית של שיבוץ העובד לעבודה מהווה פיטורים לכל דבר ועניין, מסבירה לפידור-זינגר, שכן נדרש לערוך לו שימוע כחוק.

 

במקרה זה, מספרת עורכת הדין, לאור שורה של עבירות על החוק שביצע ,לכאורה, המעסיק במהלך תקופת העסקתו - שוקל העובד להגיש תביעה לבית הדין לעבודה. בין היתר, יטען העובד לפיטורים ללא עריכת שימוע, אי מתן הודעה בכתב על תנאי עבודה ועוד.

 

השימוע הפך למשפט שדה

עפ"י ההגדרות שבפסיקה, במהלך השימוע המעסיק נדרש לתת לעובד הזדמנות הוגנת להשמיע את טענותיו בעניינים שהעלה המעסיק, ולשמוע את דבריו בפתיחות ומתוך נכונות לייחס להם חשיבות, ולא רק כדי לצאת ידי חובה, לאחר שההחלטה כבר התקבלה.

 

לפני כשנתיים, החליט מעסיק (סא"ל בדימוס) בחברה שמספקת ציוד בתחום מכונאות הרכב, כי מעמד השימוע לעובד יעשה ממש כמו משפט שדה.

 

לטענת העובד, המעביד, עם העבר הצבאי, הורה לו לעמוד, למרות שהיו כיסאות בחדר והטיח בו את טענותיו בגסות רוח ובאופן מבזה ביותר. כל הנוכחים בחדר נותרו המומים מעוצמת הצעקות והעלבונות שהוא הטיח בעובד. "אין ספק כי התנהגות זו חושפת את המעביד לתביעה לפיצוי בגין התנהגותו והתנהלות", אומרת עו"ד לפידור זינגר. מקרה זה הסתיים בפשרה בין העובד למעסיק.

 

סכנה לציבור: זה עובד או מחבל?

מקרה שהיה והגיע לפתחו של בית המשפט, סיפר על חברה למכוניות שנתבעה כי פיטרה עובד, בעקבות חשד למעורבותו בפרשה של גניבת חלפים מהמחסן הלוגיסטי. יחד עם הפיטורים, החברה הורתה על תליית תמונתו של התובע בעמדת השמירה הממוקמת בכניסה לשטחה של הנתבעת, שמעליה כתוב Danger To The Public וזאת ליד תמונות של מבוקשי פעילות חבלנית עוינת.

 

העובד סיפר בכתב התביעה כי נקלע למצוקה נפשית ונאלץ ליטול תרופות הרגעה. בסופו של יום, בית משפט פסק כי המעביד הוציא דיבתו של העובד ועל כן הוא ישלם לו פיצוי בגובה של 75,000 שקל וכן הוצאות משפט. (ת"א 42672/05 )

 

"תתחפף לי מהעיניים"

התפטרות או פיטורים בשעת כעס לרוב אינם מחייבים ולא ניתן להסתמך עליהם. עובד שהתפטר בשעת כעס או מעביד שפיטר עובד שלו בשעת כעס, רשאים לחזור בהם ובתנאי שעשו זאת זמן קצר לאחר הפיטורים או ההתפטרות.

 

הצדדים נדרשים להוכיח כי אכן ההתפטרות או הפיטורים נעשו בשעת כעס ללא שיקול דעת ותכנון מראש. לעומת זאת כאשר הפיטורים או ההתפטרות נעשו תוך שיקול דעת לא ניתן לחזור מהן.

 

חילופי דברים קולניים בין מעסיק לעובד בחברת גז, הביאו את המעביד להצהיר בפני העובד כי הוא מפוטר. למרות הפיטורים, המעסיק התקשר לעובד וביקש את התייצבותו. העובד מכיוונו טען כי הוא פוטר.

 

בית הדין קבע כי ב"עידנא דריתחא" לא מתכוונים בדיוק למה שאומרים ולכן הפסקת העבודה אינה נחשבת לפיטורין, אלא להתפטרות העובד. (ל"ב 3/26)

 

חיילי מילואים פוטרו בsms במלחמת לבנון

במהלך ישיבת ועדת חוץ וביטחון של הכנסת, סיפר מפקד גדוד מילואים סא"ל (מיל') מדלין אבואציו, כי שני לוחמי מילואים פוטרו באמצעות הודעת טקסט במלחמת לבנון השנייה.

 

כאן מדובר בעבירה כפולה. ראשית, חל איסור על פטורי עובד במילואים. בנוסף, האופן שבו נעשה הדבר הוא לא ראוי, מבזה ועלול לגרום לתביעה לפיצויים מהמעביד.

 

פוטרתם? תשכחו מהזכויות שלכם

גם אם צלחתם את ג'ונג'ל הפיטורים מבלי שנשארו לכם משקעים במעמקי מערכת העיכול, זה לא אומר שהמעסיקים בישראל יעניקו לכם את מלוא זכויותיכם. מנתוני סקר שביצעה לאחרונה חברת עוקץ מערכות עולה כי רבים מהעובדים לא קיבלו את מלוא הזכויות המגיעות להם לאחר שפוטרו.

 

הסקר בדק תלושי השכר שהונפקו ל-1,402 עובדים שפוטרו במהלך חודשי נובמבר-דצמבר האחרונים ומצא כשלים בתשלום זכויותיהם של עובדים רבים.

 

מנתוני הסקר עולה, כי בלמעלה מ-22.4% מתלושי השכר שנבחנו, המעסיק לא שילם לעובד עם סיום יחסי העבודה את הסכום המגיע לו. ב-27.2% מהתלושים שנבדקו, נמצא כי לא שולמה לעובד יתרת הסכום המגיעה לו בגין דמי ההבראה. עוד העלה מהסקר כי 21.5% מהעובדים שפוטרו, לא זכו לקבל את הפיצויים במועדם.

 

עוד בדק הסקר את אי התקינות שבגובה הפיצויים ששולמו לעובדים. גם כאן הנתונים לא מבשרים טובות על נורמות יחסי העבודה בישראל. ב-33.5% מהתלושים שנבדקו לעובדים בשכר שעתי, נמצא כי לא שולם להם מלוא הסכום לו הם זכאים. לפי לשון החוק והפסיקה, נקבע כי עובד יקבל תשלום לפי ממוצע השעות ב-12 חודשי העבודה האחרונים כפול השכר האחרון לשעה שקיבל.

 

ב-23.4% מהתלושים שנבדקו לעובדים המקבלים גם עמלות, לא שולם במסגרת פיצויי הפיטורים מלוא הסכום לו הם זכאים. עוד מצא הסקר כי ב-18.7% מהתלושים שנבדקו, מתוך אלו ששכרם הופחת במהלך תקופת ההעסקה, לא שולם מלוא הסכום לו הם זכאים.

 

נתון נוסף שנמצא קבע כי ב-11.5% מהתלושים שנבדקו שמתייחסים לעובדים שעברו ממשרה חלקית למלאה, לא שולמו מלוא פיצויי הפיטורים להם הם זכאים עפ"י חוק.

 

עמי ברגמן, מנכ"ל משותף בחברת עוקץ מערכות המתמחה בפיתוח מערכות טכנולוגיות לניהול ולחישוב שכר ומערכות נוכחות חכמות, אמר: "אין לי ספק כי בחלק מהמקרים, הטעות מקורה בחוסר הבנה ולא בכוונת זדון אולם כך או אחרת, מלבד העניין המוסרי שכרוך במתן מלוא הזכויות למפוטר, בעל העסק לוקח סיכון משמעותי כי העובד יתבע אותו".

 

עו"ד לפידור זינגר הוסיפה: "כאשר אי תשלום פיצויי פיטורים לא נובע מחילוקי דעות של ממש בין המעסיק לעובד לגבי עצם החוק, אלא בשל טעות כנה, גם אז חשוף המעביד גם לתשלום פיצויי הלנת פיצויי פיטורים בשיעור של 20% לחודש וחלק יחסי לחלק של חודש.

 

"במערכת יחסי עובד מעביד, ממש כמו בזוגיות, אתה יודע כיצד אתה נכנס לתוך מסגרת זו אולם אין לך מושג באילו נסיבות וכיצד תסיים אותם. כמו כן, על המעבידים והעובדים לזכור כי הגלגל מסתובב, שוק העבודה בישראל אינו גדול כפי שנדמה לאחדים, ואינך יודע באיזה צומת תיפגשו", סיכמה חפידור זינגר את עמדתה. 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
צילום: shutterstock
צילום: דן פרץ
עו"ד דגנית לפידור זינגר
צילום: דן פרץ
עמי ברגמן
צילום: אבי רוקח
מומלצים