האחות הגדולה "ברוריה": רשת חברתית לנשים
ברוריה נקטלוב חזרה בתשובה, אבל התקשתה להיפרד מהפייסבוק. לאחר שהקימה את "ברוריה", רשת חברתית לנשים בלבד, היא מזמינה את בנות כל המגזרים להצטרף, אך מבהירה: כל הצ'טים, התמונות והסטטוסים - נתונים לפיקוח
כשברוריה, או בר כפי שנקראה בעבר, חצתה את הקווים וחזרה בתשובה, היא לא השאירה את עולם הרשתות החברתיות מאחור. כיזמית אינטרנט, החליטה להכשיר את הפלטפורמה החברתית המקוונת, ולהתאים אותה לאורח חייה החדש. כך באה לעולם "ברוריה - רשת חברתית נשית". הכניסה - לנשים בלבד.
כל עדכוני בחירות 2013 - באתר הבחירות של ynet
כל מה שמעניין בעולם היהודי - בפייסבוק שלנו. כנסו
הלכה בצד: הדרת נשים ממניעים אישיים
אוכלוסיית היעד של האתר היא נשים מכל מגזר, גיל או רקע. עם זאת, מתוך 250 הנשים שהצטרפו עד כה, הרוב הן דתיות וחרדיות, בעיקר בעלות עסק המעוניינות לשווק את עצמן. בניגוד לפייסבוק או לטוויטר, השיחות וחילופי הדברים ביניהן נתונות לפיקוח הדוק.
"אין לי בעיה כמובן שחילוניות ייכנסו ויירשמו", אומרת נקטלוב. "אבל חשוב לדעת שיש מפקחות שבודקות שאין הערות לא במקום, או דברים שנאמרים רק כדי להקניט ולהתנגח. מצד שני, אם חילונית מחפשת מקום לבטא את עצמה, או שיש לה בית ספר למחול לנשים, לדוגמה, היא מוזמנת אלינו".
"הרבה משפחות התפרקו בגלל הפייסבוק"
טענות נגד הדרת גברים מהרשת החברתית שלה, לא מטרידות את נקטלוב. "שיפתחו גם רשת לגברים בלבד. אני לא מדירה. מי אמר שזה טוב ששני המינים יהיו יחד ברשת? תמיד יש הערות לא במקום, תמיד יש תגובות לא ראויות, הרבה משפחות התפרקו בגלל הפייסבוק".
"ברשת חברתית פוגשים אקסים מהעבר או אנשים חדשים, ופתאום קורה בניהם משהו. זה כמו מכון כושר מעורב, כשכל ההורמונים משתחררים – דברים קורים. נכון שיש אנשים שיודעים לשמור על עצמם, אבל יש גם כאלה שלא עומדים בפיתוי".
בעיניה של נקטלוב, עיקר הבעייתיות ברשת החברתית נעוצה בערבוב בין המינים, אבל זה לא הכל. "כל אישה ברשת חברתית חשופה. מלבד תמונות לא נעימות, יש גם הטרדות ומעקבים. הפייסבוק חושף את הפרטיות שלך, אנשים, גם כאלה שאינם חברים שלך, יכולים לעקוב אחריך".
"את שומעת על מישהי שהשתמשו בתמונה אישית שלה לפרסומת. את יכולה לקבל טלפון מחברה מסחרית שקיבלה פרטים עליך מרשת חברתית כזאת או אחרת. ב'ברוריה' אין את זה. השאיפה שלי בדיוק הפוכה – מצד אחד, לשמור על פרטיות ואנונימיות, ומצד שני, לתת לכל מי שמחפשת מקום להתבטא ולשתף, פלטפורמה מוגנת לעשות את זה".
אז רשת חברתית זה טוב או רע?
"אני לא בעד להכשיר את האינטרנט באיזושהי צורה. אני מסכימה עם מה שהרב זמיר כהן אומר על 'הידברות' (ערוץ טלוויזיה המבקש לקרב את צופיו אל היהדות) אם יש לך טלוויזיה עדיף שתראה 'הידברות'. ואם אין לך, אל תכניס. זה לא נועד בשביל מישהי שהיא 'לא שם', אלא רק לנשים שכבר קודם היו ברשת. כמו, למשל, חוזרות בתשובה שהתרגלו לחיים ברשת חברתית, וקשה להם להיפרד. כאן הן יכולות להמשיך ולעשות את זה, אבל בצניעות.
"פניתי לרבנים לא מפורסמים או ידועים, שאלתי אם רשת כזו לדעתם תתרום ותועיל, התשובה הייתה חיובית. הם הקפידו שנעשה את הכול בצניעות, והציעו שתהיה מפקחת שתבדוק שכולן נשים, ושאין מתחזים. לצערי יש כל הזמן גברים שמנסים, אבל הם מתגלים מהר מאוד ונחסמים".
מקום מפלט
לדברי נקטלוב, מעגל המשתתפות ב"ברוריה", שעלתה לרשת רק לפני כמה חודשים, הולך ומתרחב. "יש כל הזמן עלייה של בין 11 ל-16 אחוזים. פונות אלי נשים ושואלות איך אני משתתפת? איך אפשר להציע לאחרות להיכנס גם? אנחנו מאוד מסננים ובוררים, מעדיפים איכות על כמות, ועם זאת, הביקוש משמח מאוד". היא עובדת רק בשיטת חברה מביאה חברה. "אם זה מקום איכותי", אומרת נקטלוב, "אז לא צריך פרסום, הן באות לבד. לאט-לאט, אבל באות".על מה משחחות החברות בברוריה?
"על החיים. במבצע 'עמוד ענן', היו הרבה מאוד תמונות. החברות שהיו תחת האש חלקו את התחושות שלהן. אחת מהן, המתגוררת במושב שאחד מתושביו נהרג, שיתפה אותנו בכאב שלה, היינו עבורה מקום מפלט. זה האתר להכיר חברות חדשות. כמובן שכמו בכל חברה נשית יש גם חילופי מתכונים, זוגיות, מישהי שהקימה פורום בנושא קוסמטיקה. זה מאוד כיף להתייעץ עם מישהי בעניינים מהסוג הזה באווירה אינטימית. זה מקום בטוח שמאפשר לכל אישה לשתף, ומה שנכתב או צולם שם, נשאר שם, ולא יוצא הלאה".
מברוריה לברוריה
נקטלוב מגיעה ממשפחה שומרת מסורת: "קידוש ואז משחק כדורגל בטלוויזיה", כהגדרתה. כבר בגיל 12, החלה לשמור שבת באופן עצמאי, מה שהחזיק מעמד רק לתקופה קצרה. החזרה בתשובה הפורמלית התרחשה בשלב הרבה יותר מאוחר, לאחר שבנתה לעצמה קריירה בתחום האינטרנט ופיתוח אתרים.
"תמיד רציתי לעשות משהו שמשלב את היכולות והכלים שיש לי, עם יהדות. ההשראה הכי גדולה הייתה 'הידברות'. חקרתי והתעניינתי עד שפגשתי אדם חרדי, בונה אתרים מקצועי, שעד היום אנחנו מנהלים ביחד את אתר התוכן 'שחרית'. ברוריה היא הבייבי החדש שלי".
גם אם רוצים, אי אפשר להתעלם מן הקשר המעניין בין ברוריה הווירטואלית לזו התלמודית. האחרונה, אשת תנא ואוטוריטה למדנית בפני עצמה, שחייה, על פי אחת האגדות, הסתיימו בטרגדיה בעקבות פרשיית אהבים עם תלמיד בישיבה שבה לימדה. הפרשה ההיא, הידועה יותר בשם הקוד "מעשה ברוריה", מוצגת לעיתים קרובות כראיה לכך ששילוב בין המינים, גם אם כוונתו טהורה, עלול להוביל לאובדן שליטה ולשפל מוסרי.
נקטלוב, מתברר לי, לא כיוונה להקשר הזה כשהעניקה לעצמה ולאתר שלה את שמה של אחת מתלמידות החכמים היחידות בתלמוד. "בחרתי לשנות את שמי לברוריה, כי הרגשתי שזה שם בעל נוכחות. אני רואה את הקשר בינינו, אם כי זו בטח לא הייתה הכוונה. האם רעיון ההפרדה בין גברים לנשים מתקשר לזה? לא יודעת, אם כן, זה בוודאי במובן של תיקון".