שתף קטע נבחר

 

לא רק דיור מוזל: איזו מפלגה תדאג לסביבה?

מי ירסן את זיהום המפעלים, מי ידאג למי השתיה, מי ישמור על השטחים הפתוחים - אך יעודד הקמת יישובים חדשים, ומה הקשר של היהדות לשמירה על הסביבה? לטובת הבוחרים הירוקים, בדקנו את הבטחות המפלגות בנושאי איכות הסביבה

תחום הסביבה הוא כנראה אחד התחומים שפחות מעניינים את מרבית הפוליטיקאים, למרות ששפעתו על חיי האזרחים היא דרמטית. באיזה מרחק יהיו המפעלים המזהמים מביתכם, כיצד ינטרלו את מפגעי הסביבה והאם רצועות החוף הבתוליות הבודדות שעוד נותרו בישראל יישארו כפי שהן, או שגם לשם יגיעו כרישי הנדל"ן וייצקו יסודות בטון?

 

 

חלקת האלוהים הפרטית של תושבי ישראל, תושפע, בדרך כלל, מהחלטות סביבתיות בצורה דרמטית ומיידית הרבה יותר מסוגיות ביטחונית וכלכליות בוערות. למרות זאת, משום מה נראה שהסביבה אף פעם לא מצויה במרכז מערכת הבחירות. 

 

עבור הציבור המתלבט שהסביבה יקרה לליבו, החלטנו לבדוק את המצע הירוק של המפלגות. בעזרת ארגון מגמה ירוקה וארגון אדם טבע ודין השוונו את עמדות המפלגות בנושאים שעל הפרק.

 

הליכוד ביתנו

למפלגת השלטון הליכוד, למעשה, לא נמצא מצע סביבתי של ממש. עם זאת, בקדנציה האחרונה קידם השר להגנת הסביבה, גלעד ארדן, מספר חוקים סביבתיים בהם למיחזור והפרדת פסולת, ותוקצבו יוזמות סביבתיות שונות, בהן להפחתת פליטת גזי חממה וקציר מלח בים המלח.

 

מצד שני, יש ביקורת כי אין עידוד מספק של השימוש באנרגיות מתחדשות. בנוסף ראש הממשלה, בנימין נתניהו, הוביל את הרפורמה בתכנון ובנייה, שארגוני הסביבה התנגדו לה מחשש לשטחים הפתוחים.

 

מנגד, לישראל ביתנו יש מצע סביבתי העוסק, בין היתר, בשמירת שטחים פתוחים, קידום ופיתוח מערכות להסעה המונית בדגש על פיתוח רכבתי, טיפול במשבר המים (כולל בניית מתקני התפלה וטיהור מי שופכין), וכן הגנה על חופי ישראל לרבות הכנרת, ים המלח והים התיכון.

 

העבודה 

מפלגת העבודה מתהדרת, גם היא, במצע סביבתי מפורט. המפלגה מעידה על עצמה כי היא תפעל לקידום חקיקה סביבתית-חברתית מקיפה. בראש ובראשונה תעגן את זכותו של כל אדם לסביבה ‫בריאה ונקייה, ותגן על משאבי הטבע השייכים לכלל הציבור.

 

כמו כן תפעל המפלגה לעדכן חקיקה קיימת בתחומי התחבורה, ‫האנרגיה והמים באופן אשר ישיב את האחריות עליהם לידי המדינה, ותפעל לבטל את הרפורמות האחרונות שעניינן הפרטת‬ ‫קרקעות המדינה ומערך התכנון.‬

  

הבית היהודי

מפלגת הבית היהודי מאזכרת באופן כללי את הנושא הסביבתי בהקשר של שמירה על אויר נקי ומקורות המים ושטחים פתוחים. המפלגה מציינת כי היא בעד שמירה על שטחים פתוחים, מנגד היא מעודדת הקמת ישובים חדשים יהודים בנגב ובגליל.

 

מרצ 

למרצ מצע סביבתי מפורט מאד. בין היתר מבטיחים במרצ לשמור על השטחים הפתוחים, לנהל מדיניות תכנון סביבתית, ולהבטיח חלוקה הוגנת של נכסי הטבע בישראל. כמו כן, המפלגה תומכת בהפעלת תחבורה ציבורית בשבת ומזכירה את פעילותה בכנסת נגד זיהום אוויר ואיכות מי השתייה.

 

עוד מספר המצע של מרצ, כי חבריה יפעלו לקידום שימוש באנרגיות מתחדשות וכי הם מתנגדים להפקה פוגענית של אנרגיות מהטבע. מאפיין נוסף המופיע במצע מרצ הוא הגנה על רווחתם של בעלי החיים.

 

ש"ס 

מצע מפלגת ש"ס אמנם אינו מכיל פירוט סביבתי מקיף, אך בכל זאת המפלגה מאמינה בשימור הטבע והנוף כחלק חשוב בחיים על אדמת ארץ הקודש. כמו כן, נטען כי לטיפוח איכות הסביבה משמעות יהודית עמוקה, כחלק משמירה על היצירה האלוהית. לפיכך, תפעל תנועת ש"ס לקידום הנושאים הבאים: חקיקת חוקים שמטרתם הגנה על הטבע, על מקורות המים ועל חופי הים.

 

כמו כן, המפלגה תתייחס באופן מועדף לבנייה המתחשבת בערכי הטבע, וכן תפעל להגבלת תעשיות הפוגעות, הורסות ומזהמות של תשתיות הטבע הלאומיות.

 

קדימה

מצע מפלגת קדימה כולל 7 נקודות סביבתיות: שמירה על שטחים פתוחים, שמירה על החופים, רפורמה בתחום האנרגיה, הבטחת איכות מים גבוהה ושימוש חוזר במי שפכים, עידוד חיסכון בצריכה ומיחזור וכן הגברת האכיפה והענישה בתחום ההגנה על בעליה החיים.

 

יש עתיד

למפלגת יש עתיד המצע הסביבתי שם דגש על שימוש אנרגיות מתחדשות לצד שימוש בתגליות הגז החדשות. עוד הם מדגישים את הצורך בשינוי תפיסתי בתפקיד הרשויות המקומיות בשמירה על הסביבה. כמו כן, שמו דגש על תחבורה ציבורית ירוקה ועל שמירה על זכויות בעלי החיים. בנוסף, ביש עתיד גם מדברים על שינוי מהותי בנוגע לאיכות המים והאוויר.

 

התנועה 

סיעת התנועה גם היא הכינה מצע סביבתי מפורט. בין היתר, התנועה מספרת כי תפעל לחקיקת חוק יסוד איכות הסביבה למען שמירה על בריאות הציבור ומשאבי טבע. כמו כן, מצע התנועה מספר תכנון תכנית אב למשק האנרגיה הישראלי, רפורמה בתחבורה הציבורית ושמירה על השטחים הפתוחים למען הדורות הבאים.

 

חד"ש 

מפלגת חד"ש נחשבת לסביבתית מאד. קיים מצע מפורט הפועל לגיבוש מדיניות כוללת של הגנה על הסביבה ואימוץ עקרונות של צדק סביבתי. בחד"ש מבטיחים לפעול בתקיפות נגד האינטרסים הכלכליים העומדים מאחורי ההרס הסביבתי. כמו כן, יפעלו להגנה מיוחדת על התושבים סביב ריכוזי התעשייה.

 

מצע חד"ש מדבר גם על קידום השוויון בשימוש בכלל המשאבים הסביבתיים: הפסקת הפרטת התשתיות, קרקעות, תחבורה, הספקת המים ומשק האנרגיה. כמו כן החלת חוקי הסביבה על הצבא והתעשיות הצבאיות.

 

למפלגות יהדות התורה, עם שלם, רע"ם-תע"ל ובל"ד אין מצע סביבתי.

 

בארגוני הסביבה לא הסתפקו בהשוואה בין מצעי המפלגות. אדם טבע ודין פנתה, בימים האחרונים, למפלגות וביקשה את עמדתן בנוגע לנושאים הסביבתיים העומדים על הפרק. לפניכם תשובות המפלגות לסוגיות הבוערות בתחום הסביבה.

 

יצוא וניהול משק הגז

מפלגת העבודה: בעבודה טוענים כי משאבי הגז צריכים לשמש את אזרחי ישראל לצורך פיתוח המשק וליצירת מקומות עבודה ואין לייצאם למדינות זרות. מהמפלגה נמסר, כי מסקנותיה ועדת צמח שגויות ברובן, והתקבלו על בסיס נתונים חלקיים ושיקולים קצרי-ראות. בנוסף, סיפרו כי יתמכו בכל מהלך או יוזמה אשר יבטיחו כי תהליכי חיפוש והפקה של נפט יעשו רק באמצעות תוכניות סטטוטוריות לפי חוקי התכנון והבנייה, תוך שימת דגש על צמצום הפגיעה בסביבה ובתושבים.

 

קדימה: בקדימה השיבו כי היקף הייצוא חייב להיגזר מחישוב צרכי המדינה, כיוון שאסור לישראל להיות תלויה בייבוא גז. לפיכך, אם צרכי המדינה יסופקו במסגרת 50% מכמות הגז, ניתן יהיה לייצא את ה-50% הנותרים. בנוסף נמסר מקדימה,כי היא תדרוש לוודא שכל תהליך הפקת מחצבים טבעיים, יהיה בכפוף לשמירת הבטיחות, הבריאות ואיכות החיים של אזרחי המדינה.

 

מרצ: במפלגה טוענים, כי מעבר להתנגדותה של מרצ להיתר מכירת אחוזים ניכרים מהגז הטבעי, יש לזכור שגם גז טבעי הוא מקור אנרגיה פוסילי (שמקורו ביצורים אורגניים), אשר הפקתו וניצולו כרוכים בזיהום רב ואגירתו מהווה סיכון לתושבים החיים בשכנות למאגרים. מרצ מסרה כי תפעל להפסקת הפרויקט להפקת נפט מפצלי השמן בשפלת יהודה. כמו כן תפעל המפלגה לביטול חוק הנפט, המאפשר לכל יזם לפעול כאוות נפשו, בעידוד המדינה, ובכל מחיר סביבתי, בחיפוש אחר נפט.

 

יש עתיד: ממפלגת יש עתיד נמסר, כי המפלגה קוראת לניהול מדיניות שמרנית בכל הנוגע לקביעת מכסות הייצוא של הגז. מדיניות שמרנית של ניהול סיכונים המתחשבת בבידוד הגיאוגרפי היחסי של ישראל, במגמות מחירי הנפט לתחבורה ומחירי הנפט, הסולר והמזוט לייצור חשמל, ובהשלכות הסביבתיות (המזהמות) של ייצור חשמל מבוסס פחם ודלקים.

 

לפיכך, הגז הטבעי הוא מתנת טבע ומקור חד-פעמי של ביטחון אנרגיה לאומי. אבל, יש עתיד מאמינה כי הגז הוא "גשר אל העתיד". כך צריך לראותו. כמו כן אמרו במפלגה, כי היא מאמינה בחשיבות פיתוחן של אנרגיות חלופיות לנפט, לפחם ואף לגז. בכל מקרה, נמסר, נושא זה מחייב פיקוח והסדרה.

 

חד"ש: במפלגה, כצפוי, מתנגדים בחריפות לייצוא הגז. מהמפלגה נמסר, כי היא הניחה על שולחן הכנסת הצעת חוק, המעדיפה באופן מוחלט את צרכי האנרגיה של מדינת ישראל ומונעת ייצוא גז בשנים הקרובות. עוד נטען, כי במקביל המפלגה מקדמת חקיקה נוספת שתבטיח בחינה סביבתית רצינית ומעמיקה של כל תוכנית קידוחי הנפט והגז מכל סוג. במפלגה גם מתנגדים להפקת נפט מפצלי השמן בשפלת יהודה.

 

התנועה: ממפלגת התנועה נמסר, כי היא תומכת בהגבלת ייצוא משאבי הטבע של מדינת ישראל ושמירה על משאבי הגז הטבעי לטובת אזרחי ישראל (התנגדות לאימוץ מסקנות דו"ח ועדת צמח במלואן). כמו כן, טוענים בתנועה, כי היא תומכת בתיקון מיידי של חוק הנפט, שיבטיח כי כל תהליך של הפקת גז ונפט, לרבות קידוחים מסחריים וקידוחי חיפוש, ייעשה באמצעות תוכניות סטטוטוריות לפי חוק התכנון והבנייה. באשר לכריית פצלי השמן בחבל עדולם, התנועה מתנגדת לפעילות זו.

 

טיהור קרקע לפני אישור תוכניות מגורים

העבודה: במפלגה אמרו כי זכותו של כל אדם להתגורר בסביבת מגורים נקייה ובריאה. לפיכך, יפעלו בעבודה למנוע את אישורן של תכניות בנייה למגורים באזורים מזוהמים, טרם טיהור הקרקע ומי התהום על ידי היזם או המדינה.

 

קדימה: בקדימה אמרו שבריאות הציבור ואיכות חייו הינה מעל כל שיקול כלכלי.

 

מרצ: מהמפלגה נמסר, כי היא תתנגד לבנייה על קרקעות מזוהמות ללא טיפול מתאים, שימנע סיכון לתושבים וגם לפועלי בניין.

 

יש עתיד: במפלגה טוענים, כי היא תעמוד על כך כי ההחלטות בנושא תתקבלנה בהתאם לממצאי הסקר המקדים.

 

חד"ש: המפלגה מתחייבת שלא לאשר תוכניות בטרם שיקום הקרקעות, ומבטיחה להמשיך להילחם על כך.

 

התנועה: במפלגה דורשים לאסור על בנייה עד אשר תהליך השיקום יוסדר, ויוסרו הסיכונים הקיימים לציבור ולמי תהום. 

 

אישור תקנות הבטחת איכות מי השתייה

העבודה: במפלגה טוענים, כי מי שתייה נקיים הם מוצר יסוד ועל המדינה להבטיח את אספקתם הסדירה, ובמחיר סביר, לכל אזרח. לטענת העבודה, המצב האבסורדי בו נאלצים אזרחי ישראל לרכוש את מי השתיה שלהם בבקבוקים, בעלות כספית ניכרת, אינו בר-קיימא ואינו מתקבל על הדעת. אישורן של תקנות מי השתייה בכנסת בקיץ האחרון הוא הישג חשוב, טוענים בעבודה, ויש להצר על כך שראש הממשלה בנימין נתניהו, בתפקידו כשר בריאות, טרם חתם עליהן.

 

קדימה: בקדימה אומרים, כי איכות מי השתייה במדינת ישראל הוא נושא ראשון במעלה בדאגה לבריאות הציבור במדינה. על כן, קדימה רואה בחומרה את הסחבת בה נוקט ראש הממשלה בחתימתו על התקנות שמטרתן לדאוג לבריאותנו ולבריאות ילדינו.

 

מרצ: במפלגה קוראים לראש הממשלה לחתום על התקנות.

 

יש עתיד: במפלגה מבטיחים לפעול למען איכות מי השתייה בישראל.

 

חד"ש: המפלגה תומכת בהשלמת המהלך במהירות והוסיפה כי מי שתייה אינם מותרות, וחייבים להבטיח שהם ברמה האיכותית והטובה ביותר לשימוש הציבור בישראל. זו איננה רק סוגיה סביבתית ובריאותית, זו סוגיה חברתית ממעלה ראשונה.

 

התנועה אמרה כי הם תומכים באישור ללא דיחוי של התקנות המוצעות למי השתייה.

 

בניה על רצועות החוף בישראל

העבודה: בעבודה טוענים, כי החוף הוא משאב ציבורי פתוח ויש לאפשר לציבור כולו ליהנות ממנו. יש לתקן את החוק באופן שיביא לביטול אותן תוכניות בנייה ישנות בחופים.

 

קדימה: בקדימה מוסרים, כי ביטול תוכנית הבנייה בחוף פלמחים הייתה מוצדקת. כמו כן, במפלגה יפעלו לקדם מהלכים נוספים מסוג זה.

 

מרצ: מהמפלגה נמסר, כי החופים הם משאב טבע השייך לציבור. לכן, תכניות ישנות (בנות 8 שנים ומעלה) שטרם החל ביצוען תעלנה לדיון מחדש במוסדות התכנון, תוך התייחסות לחקיקה העדכנית ולתוכניות התמ"א החדשות, בפרט בתחום הבנייה על החופים.

 

יש עתיד: במפלגה אמרו כי החופים הם גם משאב טבע מוגבל השייך לציבור ולכן יש להתייחס אליהם כאל נכס ציבורי יקר ערך. המפלגה סבורה כי יש לבטל תכנית מאושרת רק במידה וזו נמצאה פוגענית מאוד, אחרת לא ניתן לבטל תכנית מאושרת.

 

חד"ש: מפלגת חד"ש מסרה שהיא תמשיך להיאבק נגד התוכניות לבניה בחוף, גם בכנסת הבאה. התנועה קוראת לתיקון חוק החופים, ולבחינה מחדש של פרויקטים שהופקדו טרם כניסת החוק לתוקף, בשנת 2004.

 

בבית היהודי טרם השיבו לשאלות. גם מהליכוד-ביתנו לא נמסרה תשובה, אך נמסר כי הנושאים המופיעים בפניית הארגונים מצויים רובם ככולם בדיונים בין משרדי הממשלה, וכל עמדה שתקבע תיקח את השיקול הסביבתי כשיקול מרכזי. 

 


בחירות 2013 - המצעים הסביבתיים

בחירות 2013 - המצעים הסביבתיים
מפלגה מצע סביבתי
הליכוד-ביתנו

לליכוד אין מצע סביבתי. לישראל ביתנו יש מצע סביבתי העוסק בשמירת שטחים פתוחים, קידום ופיתוח מערכות להסעה המונית, טיפול במשבר המים והגנה על חופי ישראל.

עבודה

מצע סביבתי הכולל קידום חקיקה סביבתית-חברתית מקיפה שתעגן את הזכות לסביבה ‫בריאה ונקייה ותגן על משאבי הטבע. בעד עדכון חקיקה בתחומי תחבורה, ‫אנרגיה ומים, עידוד תעשיות ירוקות, הגדלת קידום השימוש באנרגיות נקיות תכנון סביבתי, הגבלת תעשיות מזהמות, קידום חבורה ציבורית ועידוד מיחזור.

הבית היהודי בעד חוק יסוד הגנת הסביבה. בנוסף מאזכרת את הנושא הסביבתי בהקשר של עידוד תחבורה ציבורית ושמירה על אוויר נקי, מקורות המים ושטחים פתוחים - אך גם בעד פיתוח הנגב והגליל.
התנועה

מצע סביבתי מפורט הכולל קידום חוק יסוד איכות הסביבה, תכנון תכנית אב למשק האנרגיה הישראלי, קידום תחבורה הציבורית, עידוד תעשיות ירוקות, שמירה על שטחים פתוחים, עידוד מיחזור, הגבלת תעשיות מזהמות וקידום מדד צמיחה חלופי שימדוד שינוי באיכות החיים.

מרצ

מצע סביבתי מפורט הכולל שמירה על שטחים פתוחים, מדיניות תכנון סביבתית, חלוקה הוגנת של נכסי הטבע, קידום שימוש באנרגיות מתחדשות, קידום תחבורה ציבורית, עידוד מיחזור, הגבלת תעשיות מזהמות והגנה על בעלי חיים. מתנגדים להפקת אנרגיות ממאבי טבע באופן שעלול לפגוע בסביבה.

ש"ס מבטיחה לפעול לקידום חוקים להגנה על הטבע, מקורות המים וחופי הים, להגביל תעשיות מזהמות ולהעדיף בנייה המתחשבת בערכי טבע. מצד שני בעד פיתוח ביהודה ושומרון, הנגב והגליל.
ח"דש

מצע סביבתי מפורט הכולל גיבוש מדיניות כוללת להגנה על הסביבה ואימוץ עקרונות צדק סביבתי, הגבלת תעשיות מזהמות, קידום תחבורה ציבורית, שמירה על שטחים פתוחים, קידום השימוש באנרגיות נקיות וקידום שוויון בשימוש במשאבים סביבתיים.

יש עתיד

מצע סביבתי ששם דגש על שימוש אנרגיות מתחדשות, תגליות הגז, תחבורה ציבורית, שמירה על שטחים פתוחים זכויות בעלי חיים ואיכות המים והאוויר.

עם שלם אין מצע סביבתי
בל"ד אין מצע סביבתי
רע"ם תע"ל אין מצע סביבתי

 

"הכרעות קריטיות שישפיעו על כל אחד מאיתנו" 

עו"ד עמית ברכה, מנכ"ל אדם טבע ודין אמר: "בשנים האחרונות עברה מדינת ישראל כברת דרך משמעותית בכל הנוגע לקידום ויישום חקיקה סביבתית מתקדמת. עם זאת, הנושאים אליהם נתבקשו ראשי המפלגות להתייחס במענה לשאלותינו, הינן הסוגיות הסביבתיות הדחופות ביותר שטרם זכו למענה הולם וכל ממשלה שתקום תידרש להכריע בעניינן במהירות.

 

לדבריו, חשוב להבין שמדובר בהכרעות קריטיות אשר ישפיעו על כל אחד ואחת מאיתנו שכן מדובר במים שאנו שותים, בחומרי ההדברה המצויים במזון שלנו, באוויר שאנו נושמים ובסביבת החיים בה אנו מגדלים את ילדינו.

 

ברכה הוסיף, כי "מרביתן המוחלט של התשובות שקיבלנו תואמות את האינטרס הציבורי ואנו מזמינים את הציבור לקרוא ולשפוט בעצמו. אדם טבע ודין כמובן תעמוד על המשמר על מנת לוודא שתשובות אלו לא יישארו בגדר הבטחת בחירות בלבד".

 


פורסם לראשונה 17/01/2013 19:45

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: Sutterstock
מי ישמור על הסביבה?
צילום: Sutterstock
צילום: אדם טבע ודין
עו"ד עמית ברכה מנכ"ל אדם טבע ודין
צילום: אדם טבע ודין
מומלצים