ספרדי כפול: מרק שום ופפריקה
סוף החורף הוא גם סוף עונת המרקים - ואת מכירת סוף העונה הזו רותי קינן לא מתכוונת לפספס. סיפור וגם מתכון של מרק שום ופפריקה ספרדי שמכינים בזריזות ממה שיש בבית
בחורף כמעט ולא תתפסו אותי בלי מרק. אם במקרה אין סיר על הכיריים או במקרר - יש תמיד שפע של מצרכים זמינים במזווה ובסיס קבוע (ציר עוף) במקפיא. אני יכולה להיות רגועה ולהתארגן על מרק נהדר בכמה דקות, או קצת יותר.
עוד בערוץ האוכל:
סוף החורף הוא מבחינתי גם סוף העונה של המרקים ובמכירה הזאת ממש כדאי להשתתף. וכמו בכל מבצע חיסול - אחרי כל המרקים המסורתיים, אלה שמרכיביהם ידועים וקבועים, ומתכוניהם רשומים בפנתיאוני המטבחים הלאומיים השונים, עכשיו מגיע תורם של אלה שנותרו, שהם דווקא המרקים היצירתיים, שאותם מכינים מכל הבא ליד, או פשוט - ממה שיש.
מרק השום הספרדי שייך דווקא למשפחת המאכלים העממיים והשורשיים, אבל אצלי הוא נעשה משאריות. כלומר מהתבוננות במלאי מוגבל למדי והחלטה של רגע ללכת דווקא על המרק הפשוט והמשביע הזה. תודו, שאת עושר מרכיביו תוכלו ללקט גם בעני שבמטבחים ובריק שבמזווים, ובכל מקרה אין שום מצב שתצטרכו לשרך רגליכם לשוק במיוחד בשבילו.
אחרי שהכנתי אותו פעם כך סתם, כדי להתענג בחום על באינטימיות ביתית ביום חורפי במיוחד, החלטתי להגיש אותו גם לאורחים. השקעתי בשלב נוסף - מעיכת התוצאה הכמעט סופית בבלנדר מוט - ושכללתי קצת את דרך ההגשה. התוצאה היתה מפתיעה בעושרה ומרק העניים, העשוי משום-כלום, הפך פתאום לנסיך: במקום המרקם הגס והגבשושי משהו המאפיין את המקור, הוא קיבל מרקם שמנתי דשן, ותוספת הגבינה המגוררת שדרגה אותו עוד יותר.
אבל את ההתרגשות האמיתית, שמהיום תהיה קשורה לעד במתכון הזה, סיפקה דווקא אחת מאורחותי, בשלנית מחוננת ובת לאם שגם בעשור העשירי לחייה (כן, היא בת למעלה מ-90!) עדיין מפליאה ללהטט במטבחה עם מיטב מטעמי מכורתה הבולגרית. "אני לא מאמינה" אמרה חברתי אחרי שלגמה את הכף הראשונה "זה בדיוק הטעם שאני זוכרת מהבית. אמא שלי נהגה להכין את המרק הזה וכבר שנים שלא אכלתי אותו".
אז הנה, מרק שום ספרדי, שעבר עדכונים ושיפוצים, והתגלגל לסירי הבלקן ומשם ישר אלינו. תיהנו.
מרק שום ספרדי
המרכיבים ל-6 מנות:
8 שיני שום גדולות קצוצות
3 כפות שמן זית
6 פרוסות (כ-200 גרם) באגט יבש, חתוכות לפרוסות או לקוביות
1/2 כפית פפריקה מתוקה
קורט פפריקה חריפה
1.5 ליטרים ציר או מים
מלח, פלפל
מיץ מ-1/2 לימון
100 גרם רסק עגבניות מהול ב-1 כוס מים חמים
2 ביצים
3 כפות חלב
להגשה:
6 פרוסות באגט קלויות (בטוסטר, תחת הגריל או בתנור)
50 גרם גבינת פרמזן מגוררת (ואפשר גם כל גבינה קשה אחרת וגם צפתית או בולגרית)
עשבי תיבול ירוקים - רק בשביל הצבע (אפשר פטרוזיליה, שמיר, כוסברה או כל מה שאוהבים)
אופן ההכנה:
- מטגנים בסיר גדול את השום בשמן כדקה. מוסיפים את קוביות הלחם וממשיכים לטגן תוך בחישה עד להזהבה עדינה. מתבלים בשני סוגי הפפריקה ובוחשים. מוסיפים הציר או המים, המלח והפלפל ומביאים לרתיחה. מנמיכים את הלהבה, מכסים את הסיר מבשלים כ-30 דקות.
- מוסיפים למרק את מיץ הלימון והרסק המהול ומבשלים עוד 5 דקות. מצננים מעט.
- מרסקים את המרק בבלנדר או בבלנדר מוט למחית חלקה (עד שלב זה אפשר להכין כמה שעות מראש).
- לפני ההגשה, טורפים את הביצים עם החלב בקערה קטנה. מביאים את המרק לרתיחה ויוצקים מלוא המצקת לתערובת הביצים, תוך כדי טריפה. מחזירים את התערובת למרק בזרם איטי ותוך טריפה מתמדת ומחממים רק עד נקודת הרתיחה.
- הגשה: יוצקים מהמרק לקערות. מניחים מעל פרוסת באגט וזורים גבינה מגוררת.