שתף קטע נבחר
 
צילום: ירון ברנר

לא חשוב מאיזו עדה: ארוחת חג מסורתית

שאול בן אדרת מציג ארוחת חג מסורתית שמגישים כמעט בכל בית בלי קשר למוצא או עדה. בתפריט: פילה סלמון אפוי עם לימון ושום, פרגית עם פירות יבשים, צלי בקר עסיסי עם ירקות שורש, סלט אנדיב וגם צנצנת דבש מבושם עם המון אגוזים

ליל הסדר עבורי הוא ארוחה משפחתית רב דורית - אני קורא לה ארוחת זיכרונות. אלו מאכלים שאכלתי כילד בבית סבי וסבתי ושהיום אני ממשיך להכין את אותם מאכלים למשפחתי היקרה.

 

עוד בערוץ האוכל:

 

 (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
(צילום: ירון ברנר)

 

אנשים היום מחפשים את הדברים המיוחדים, איך להפתיע בכל פעם מחדש עם חומרי גלם נדירים ויקרים או שיטות הכנה חדשניות. הרעיון של הארוחה שלפניכם הוא של ארוחה די מסורתית שמגישים כמעט בכל בית, ללא קשר למוצא או לעדה.

 

מופיעים בה מרכיבים בסיסיים של ארוחת חג - דג, סלט, מנת עוף ומנת בשר, כשבמקרה הזה המרכיבים זולים יחסית וזמינים. כל מה שעשיתי הוא להוסיף קצת עשבי תיבול מיוחדים, תוספת שונה כדי להפוך את הארוחה לקצת יותר חגיגית וטעימה וגם הרשיתי לעצמי לשחק מעט עם התיבול של המנות.

 

טיפ: מומלץ להכין את המתכונים הבאים מראש ואז כל שנותר הוא רק לחמם ולהגיש. חג שמח!

 

נתח סלמון בתנור בלימון ושום

אין יפה יותר מנתח פילה סלמון שלם על שולחן החג. התוספות של הסלמון במנה הזאת הן: לימונים צלויים, זיתים וצלפים. מעבר לטעם המשגע הן גם מוספיות צבע וקישוט נפלא.

 

המרכיבים ל-10 מנות:

1 פילה מדג שלם במשקל 1.5 ק"ג

1/2 כוס יין לבן יבש

4 כפות מיץ לימון טרי

20 יחידות צלפים מוחמצים

20 יחידות זיתים שחורים מגולענים

3 כפות פטרוזיליה קצוצה

20 שיני שום שלמות קלופות

4 כפות שמן זית

2 לימונים פרוסים לפלחים

מלח ופלפל

 

 (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
(צילום: ירון ברנר)

 

אופן ההכנה:

  1. מניחים את הדג בתבנית אפייה. מפזרים מעל את כל המרכיבים מלבד הפטרוזיליה.
  2. אופים בתנור בטמפ' של 200 מעלות במשך 15 דקות.
  3. לפני ההגשה מפזרים מעל פטרוזיליה קצוצה. מגישים חם.

 

פרגית עם פירות יבשים

השידוך של עוף ופירות יבשים תמיד יוצא מוצלח. הפרגיות מתבשלות בנוזלי המרינדה ומה שמתקבל זה רוטב מדהים ועשיר ופרגיות רכות ונימוחות.

 

המרכיבים ל-10 מנות:

10 מדליוני פרגית

10 שזיפים מיובשים

10 תמרים מיובשים

10 תאנים מיובשות

10 משמשים מיובשים

10 שיני שום, קלופות

 

למרינדה:

1/2 כוס יין אדום

4 כפות רוטב סויה

1 כף שמן שומשום

1 ענף רוזמרין

2 כפות חרדל דיז'ון גרגירים

2 כפות רסק עגבניות

מלח ופלפל

 

 (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
(צילום: ירון ברנר)

 

אופן ההכנה:

  1. מערבבים את מרכיבי המרינדה ומשרים את הפרגיות במרינדה כשעתיים במקרר.
  2. מניחים בתבנית את הפרגיות והפירות היבשים. שופכים מעל את נוזלי המרינדה, מכסים בנייר כסף ומכניסים לתנור בחום של 200 מעלות למשך 30 דקות. מסירים את נייר הכסף ומבשלים כ-10 דקות נוספות עד שהפרגיות מקבלות צבע חום זהוב צלוי.

 

צלי בקר בתנור וירקות שורש

נתח מספר 5 - אחד החלקים הזולים אבל בבישול ממושך הוא יוצא רך ועדין. תוסיפו לזה המון ירקות שורש, שהם נהדרים בעונה זו - ויש לכם תבשיל צלי משובח. אגב, תרגישו חופשי להוסיף ירקות שורש נוספים על פי טעמכם האישי, הם יעשירו את המנה.

 

המרכיבים ל-10 מנות:

1 יחידה צלי מס' 5 משקל 1.5 ק"ג

5 בצלים, קלופים וחצויים

5 גזרים, קלופים חתוכים לאורכם

3 ראשי שום, שלמים חתוכים באמצע לרוחבם

5 יחידות שורש פטרוזיליה, קלוף חצוי לאורכו

5 תפ"א אדמה, קלופים חתוכים לחצי

3 ראשי סלרי, קלוף חתוך לקוביות 3 על 3 ס"מ

2 ענף רוזמרין

4 כפות סילאן

1 כפית גרגירי פלפל שחור שלמים

1/4 כפית גרגירי כוסברה

2 כוסות ציר בקר / יין אדום

2 כפות שמן זית

10 תמרים

1/2 כפית מלח אטלנטי

 

 (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
(צילום: ירון ברנר)

 

אופן ההכנה:

  1. מטגנים במחבת את הירקות והבשר במשך כ-10 דקות עם שמן זית עד להשחמה.
  2. מעבירים לתבנית אפייה. מוסיפים את כל התבלינים וגם את הנוזלים ומבשלים כ-3 שעות על אש נמוכה מכוסה בנייר כסף.

 

סלט אנדיב

סלט קריספי עם חסות, אגסים צלויים, תמרים ואגוזי מקדמיה.

 

טיפ: את האגסים ניתן להחליף בתפוחים, בננות מקורמלות, פלחים של פירות הדר, אפילו תותים אפויים יהיו נהדרים, כמו תוספת של ממתק למנה. גם את האגוזים ניתן להחליף בסוגים שונים של אגוזים או לשלב כמה סוגים.

 

המרכיבים ל-10 מנות:

10 עלי אנדיב

10 עלי חסה ערבית קטנים (אמצע)

10 עלי חסה מסולסלת

20 אגוזי מקדמיה, קלויים מלוחים

10 יחידות זיתים דפוקים, מרים מגולענים

10 יחידות תמר מג'הול, מגולען

4 אגסים

20 עלי נענע

8 כפות שמן זית

4 כפות סילאן

3 כפות חרדל דיז'ון חלק

3 כפות חומץ תפוחים

 

 (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
(צילום: ירון ברנר)

 

אופן ההכנה:

  1. קולפים את האגסים, פורסים כל אגס ל-1/4 ומורחים על פלחי האגסים 2 כפות שמן זית, 2 כפות סילאן מלח ופלפל.
  2. מכניסים לתנור שחומם מראש לטמפ' של 180 מעלות למשך 15 דקות. מוציאים ומשאירים להתקרר בטמפרטורת החדר.
  3. מכינים את הוויניגרט: מוזגים לצנצנת ערבוב 6 כפות שמן זית, 2 כפות סילאן, 3 כפות חרדל דיז'ון, 3 כפות חומץ תפוחים, מלח ופלפל. משקשקים היטב.
  4. מניחים בקערת ערבוב את החסות מטפטפים ויניגרט מעל ומערבבים. קוצצים זיתים לקוביות קטנות, מפזרים מעל את האגסים הצלויים, זיתים וחצאי תמרים ומקשטים עם עלי נענע. ניתן להגיש בקערה גדולה למרכז שולחן או בצלחת אישית לכל סועד.

 

צנצנת דבש מבושם ושלל אגוזים

שילוב של מגוון אגוזים בדבש בניחוח הדרים. אפשר לאכול לבד או כתוספת לגלידת סורבה או עם פירות טריים.

 

 (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
(צילום: ירון ברנר)

 

המרכיבים ל-10 מנות:

1/2 ק"ג דבש

1/2 כפית גרידת תפוז

1/2 כפית גרידת לימון

1 כף תמצית מי ורדים

50 גרם אגוזי מלך קלויים

50 גרם פיסטוק חלבי קלוף קלוי

50 גרם קשיו קלויים

50 גרם שקדים מולבנים קלויים

50 גרם אגוזי מקדמיה קלויים

 

 (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
(צילום: ירון ברנר)

 

אופן ההכנה:

  1. קלי קלות: מערבבים את כל המרכיבים. יוצקים לצנצנת אישית קטנה לכל סועד.

 

סטיילינג: טליה גון אסיף

 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ירון ברנר
פרגית עם פירות יבשים
צילום: ירון ברנר
מומלצים