נחל מורן ונחל נריה: טיול שיסגור לכם מעגל
אין בטבע מספיק מסלולים מעגליים אמיתיים, בהם לא חוזרים על אף קטע פעמיים. אבל הנה אחד כזה, ועוד בנוף איכותי למרגלות הר מירון שבגליל העליון עם מעיינות, פרחים ועצים מעניינים
לעיתים גם משפחה אחת, ללא יכולת הקפצת רכב לסוף המסלול, רוצה לטייל לבדה. אין מספיק מסלולים מעגליים אמיתיים בהם לא חוזרים על אף קטע פעמיים.
אז הנה אחד שכזה, ועוד בנוף איכותי למרגלות הר מירון. לאורך המסלול מצפים לכם מעיינות, פרחים, עצים מעניינים וחורש אפלולי שכמו נלקח מהאגדות. מנהרות הצמחייה הטבעיות ביער יוכלו לשמש כמחסה מצוין מהשמש, אם נקלעתם ליום חם.
איך מגיעים?
מכביש 89, דרומית לסאסא, פונים לכיוון הר מירון ונוסעים כקילומטר עד חניית בית ספר שדה מירון. הטיול מתחיל עם שביל מסומן ירוק מפינתה הצפונית של הרחבה שלפני שער בית ספר שדה מירון (1). השביל יורד תחילה בחורש אלונים וחורשת אורנים נטועה. בחורף נראה כאן מיני פטריות רבים, באביב פריחה משגעת.
עינות נריה
ממשיכים עם השביל בתוך החורש, ומגיעים כעבור כק"מ לקיר סלע זקוף ממנו מטפטפים המגיעים
מהנביעות בסלע. זוהי המדרגה העליונה של קבוצת נביעות הנקראות עיינות נריה (2), אל תטעו אנחנו עדיין בנחל מורן, לנחל נריה נגיע יותר מאוחר. יש כאן גם כמה שקתות המשמשות את העדרים הרבים הפזורים באיזור. זוהי נקודה פסטורלית המתאימה למנוחה ולקפה - אם רק מצליחים להתעלם מכמות הגללים הנכבדת באיזור.
מכאן יורדים עוד מספר מטרים לעבר בריכת המעיין המוזנחת משהו. אנו נמצאים על גבול החורש לצד שטחים מעובדים ושטחי מרעה.
מורן החורש
ממשיכים לאורך גבול החורש והחלקות המעובדות. השביל מתעקל עם תוואי ערוצון המגיע מדרום, כדי לעקוף את חלקות האדמה. חוזרים עם השביל לערוץ הנחל והשביל ממשיך מכאן ומטפס על מדרגות סלע יפות.
- מבשר את החורף: לטייל בעקבות אירוס הסרגל
- "הטיול בטבע הפך לבריחה": המלצות לפינות חמד בצל המלחמה
- עששיות וציפורים: טיולים ופעילויות חינם בחנוכה של החברה להגנת הטבע
- "סוף-סוף כתבה שלא קשורה למלחמה": יצאנו לבדוק את השיפוץ בעין ג'ונס
- "לקח לי הרבה זמן לצאת מהבית": בלוגרית הטיולים חוזרת לשטח, ויש לה גם המלצה לימים אלה
אט אט הולך הערוץ וצר, עד שאנו נמצא תחת חופת עצי חורש הסוגרת מעלינו. נרד בערוץ הצר כשסכך הצמחיה מעלינו ומצדנו. נחל מורן נקרא כך על שם מין שיח בשם מורן החורש, הפורח בלבן, וגדל כאן. חדי העין יבחינו בערוץ הנחל בגזע עץ קטלב המתפתל כבורג.
יוצאים מן הסבך המוצל והנעים להליכה בין מדרגות חקלאיות וחלקות נטושות. כאן הערוץ מתרחב, לקראת מפגשו עם ערוץ נחל כזיב, האוסף אותו וממשיך מכאן מערבה עד לים. מגיעים לדרך עפר ועליה מפגש שבילים (3). כאן נאתר את ראשיתו של סימון אדום איתו נפנה מזרחה, לחזור בנחל נריה, הזורם מדרום ודי במקביל לנחל מורן.
כביש המריבה
קרוב קרוב לנקודה זו נמצא כביש אספלט סלול, העומד במרכז מאבק עז שניטש בשנות ה-1990 בין תושביה הדרוזים של שמורת הר מירון לרשות שמורות הטבע וגופים ירוקים אחרים.
הכביש נפרץ בתוך ערוץ נחל כזיב במטרה לחבר בין הכפר חורפיש, שבצפון השמורה, לכפר בית ג'אן שבדרומה. אלמלא הכביש צריכים היו תושבי שני הכפרים הקרובים לנסוע מרחק וזמן רב (כ- 40 דקות) על הכביש הראשי, כדי להגיע זה לכפרו של זה. הדרך נפרצה באישון ליל, בלא אישור ובניגוד לנסיונה של רשות שמורות הטבע למנוע פגיעה בשמורה. המאבק לווה במעשי אלימות, איומים ובירורים בבתי משפט.
נחל נריה
מכאן ממשיכים בערוץ נחל נריה. ההליכה בערוץ של נחל נריה נינוחה וללא מכשולים בתואי הערוץ בשיפוע מתון ואחיד כלפי מעלה. רוב הערוץ מוצל ומעל המטיילים מסוככים עצים ומטפסים ממינים רבים.
זהו מסלול חורש טיפוסי, וניתן להבחין בו בכל המזדמן לנו בחורש. באביב נהנה כאן ממרבדי פריחה, בסתיו נוכל להינות כאן מפריחת הסתווניות ומעצי האלה המאדימים לקראת השלכת. יש כאן נקודות עצירה אפשריות רבות.
לקראת סוף המסלול עולים לעבר הכביש בעלייה קצרה ותלולה ויוצאים מהחורש מדרום לגדר הבסיס הצבאי חזרה אל כביש הגישה. כל מה שמפריד כעת בינינו לבין נקודת המוצא והרכב הם 300 מטר שאפשר ללכת אותם צפונה על הכביש או על שביל ישראל המקביל לכביש ממזרח. בחניון חממה (4), ממש מעבר לכביש, ניתן לפקנק ולנוח.
לטיול יצאנו
סוג: רגל
מקום: ליד סאסא
אורך המסלול (ק"מ): כ-7.5
משך הטיול: 4 - 6 שעות
לעוד מסלולי טיול היכנסו לאתר מפה