חג החירות שלו: ליל הסדר של אובמה
ברק אובמה מקפיד לציין את ליל הסדר עוד טרם החל את כהונתו כנשיא. מקורבים מספרים על קשר עמוק לסיפור יציאת מצרים, שהחל במורשתו של מרטין לותר קינג. לפני שיפתחו את הדלת לאליהו הנביא, יקריאו בבית הלבן את "מגילת הזכויות"
<< כל מה שמעניין בעולם היהודי - בפייסבוק שלנו. כנסו >>
- די לשיגעון: תנו לשקדי המרק להישאר מתחת לספה/
הרב רונן נויבירט
אם עוד היה למישהו ספק באשר ליחסו של נשיא ארה"ב לפסח, הרי שנאומו בבנייני האומה, בסוף השבוע החולף, הבהיר כי אין המדובר באקט דיפלומטי גרידא המכוון לרצות את יהודי ארה"ב, כי אם בטקס בעל חשיבות אישית.
"זהו סיפור של מאות שנות שיעבוד, ושנים של נדודים במדבר", אמר אובמה על סיפור יציאת מצרים. "זהו סיפור של התמדה תוך רדיפות ואמונה באל ובתורה. זהו סיפור על מציאת חירות בארצך שלך. עבור העם היהודי, מדובר בסיפור מהותי להפיכתכם למי שהנכם, אך זהו גם סיפור המכיל בתוכו את החוויה האנושית האוניברסלית, על כל הסבל והישועה הכרוכים בה.
"עבור אפריקנים אמריקנים, יציאת מצרים הוא סיפור רב עוצמה על שחרור מכבלי העבדות, על יציאה לחירות ועל כבוד האדם, שתחילתו בימי העבדות והמשכו בתנועה לזכויות האזרח. הבטחה זו סייעה לדורות רבים לעמוד בפני עוני ורדיפה, תוך היאחזות בתקווה לעתיד טוב יותר".
דבריו של אובמה הם במידה רבה גילוי פומבי ראשוני מסוגו על הקשר וההשראה שהוא שואב בחייו הפוליטיים והרוחניים מהיהדות בכלל ומפסח בפרט. בנאומו הוא מעניק הצצה נדירה ל"מסר היהודי" כפי שהוא משתקף מעיניו של הנשיא השחור הראשון של אמריקה.
"הנשיא הכי יהודי"
כסטודנט צעיר באוניברסיטת "הרווארד", פגש ניית'ן דיימונד, מנכ"ל ארגון ה-OU היהודי למדיניות ציבורית בארה"ב - את מי שיהפוך לימים לאזרח מספר אחת. ניית'ן וברק (כפי שהוא קורא לו) היו חברים בנבחרת הכדורסל של בית הספר למשפטים המפורסם של האוניברסיטה.
לדברי דיימונד, לנשיא קשר קרוב מאוד עם יהדות ויהודים. "במעגל החברים הקרוב ביותר שלו היו יהודים, כמו נורמן כהן המשמש היום כשגריר ארה"ב ברפובליקה הצ'כית", הוא אומר ל-ynet. "אין ספק שברק הכיר יהדות וידע עליה משלב מאוד מוקדם. ביתו שבשיקגו היה ממוקם ממול לבית כנסת רפורמי מקומי. המנטורים שלו בהרווארד היו פרופסורים יהודים - אמנם לא דתיים, אך בעלי זהות יהודית עמוקה ומשמעותית.
"רק בשבוע שעבר כתב פרשן בשם ג'פרי גולדברג 'באטלנטיק', ש'אובמה הוא הנשיא הכי יהודי שיש'. אני לא בהכרח מסכים אתו", צוחק דיימונד, " אבל זה אומר הרבה מאוד".
לשנה הבאה בבית הלבן
הקשר בין דיימונד לברק אובמה התהדק שוב כשזה נבחר לסנטור. "עבדנו ביחד לקידום וטיפול בצרכים ואתגרים של הקהילות היהודיות בארה"ב. הוא כידוע לא היה שם הרבה זמן, שכן רבים סברו שהוא צריך לרוץ לנשיאות. פעם הוא אמר לי שברק זה לדעתו 'ברוך' בניב אפריקני, ואז הסברתי לו מה המשמעות של השם ברק בעברית".
דיימונד מספר כי הפסח "הרשמי" הראשון של אובמה התרחש במהלך הקמפיין הראשון שלו, אי-שם בפנסילבניה.
"ביליתי את ליל הסדר מספר פעמים במחיצת בני משפחתי וחבריי בשיקגו, ובנסיעותיי במערכת הבחירות, ואני גאה על שהכנסתי מסורת זו גם לבית הלבן", אמר אובמה בנאומו. "עשיתי זאת משום שרציתי שבנותיי ישמעו גם הן על ההגדה, ועל הסיפור שסביבו נסוב הפסח, ההופך את הימים הללו של השנה לעוצמתיים כל כך".
לדברי דיימונד, ליל הסדר שמקפיד אובמה לקיים מדי שנה בבית הלבן, "לא מיועד למאכרים". מדובר באירוע פרטי ומצומצם. "משתתפים בו בני משפחתו, הגברת הראשונה והבנות, יחד עם צעירים יהודים מבין אנשי הצוות בבית הלבן וחברים קרובים".
בתפקיד פרעה: אובמה
"הג'ואיש דיילי פורורד" מציין כי בסדר הנוכחי ישתתפו כ-20 איש, כשבתפריט שתגיש המשפחה הראשונה לאורחים "יככבו" - כמו בבתים יהודיים רבים בעולם - גפילטע פיש וקניידלך. בתפקיד פרעה: נשיא ארה"ב בכבודו ובעצמו. בניגוד לסדר בשאר בתי ישראל, יש להניח שהשירות החשאי יידע היכן החביאו את האפיקומן.
"מאוד היימיש", אומר דיימונד, "על אף שהוא מן הסתם לא מכיר את הביטוי הזה. זה כמובן לא פסח 'הלכתי', אבל הוא מסמל בדיוק את מה שהחג מייצג עבור הנשיא".
אז מה בדיוק מסמל חג החירות היהודי לנשיא האפרו-אמריקני הראשון? ואיך מסורת יהודית קלאסית הפכה לחלק מהסיפור "השחור" בארצות הברית?
לפני שפותחים את הדלת ומאפשרים לאליהו הנביא להתגנב לבית הלבן, קוראים משתתפי הסדר של אובמה את "מגילת הזכויות", שאליה הוביל אברהם לינקולן, ובה הוכרז רשמית על ביטול העבדות בארצות הברית.
לדברי הרב מארק שנייר, מבכירי רבני ארה"ב כיום, ומי שכונה "רב הסלבס" - הקשר בין האוכלוסייה השחורה לחג הפסח עמוק ורב ושנים. שנייר, מחברו של הספר "חלומות משותפים" המתעד את שיתוף הפעולה המיוחד שנרקם בין ד"ר מרטין לותר קינג, לסטודנטים יהודים בארה"ב בתקופת המאבק לשוויון זכויות, שימש כנציג הקהילות היהודיות באירועי ה-40 שנה לרציחתו של קינג.
הכירו את ליל הסדר של השחורים בארה"ב
הרב שנייר משמש בין שלל תפקידיו גם כנשיא "הקרן להבנה אתנית" (FFEU) המקדמת דיאלוג בין יהודים ושחורים בארה"ב, ובין יהודים למוסלמים בעולם כולו. לדבריו, "סדר" משותף לשחורים וליהודים הוא למעשה מסורת ארוכת שנים של שתי הקהילות. כשבוע-שבועיים טרם החג "הרשמי" נערכו ונערכים גם היום, סדרים משותפים לשחורים וללבנים בכל רחבי ארה"ב.
"עשרות שנים הייתי נוטל חלק בסדרים האלה, זה בעצם שולחן לדיונים בהיסטוריה המשותפת שלנו; בשמחה שלנו שיצאנו מעבדות לחירות", הרב שנייר מספר ל-ynet. "כל הנרטיב של פסח הוא למעשה סיפור של אומה משועבדת שמשתחררת, מה יותר אפרו-אמריקני מזה?"
"כשפגשתי את אובמה לראשונה", מספר הרב שנייר, "הוא היה אז סנטור. הינו עסוקים בארגון מחאה בוושינגטון על הטבח שהיה אז בדרפור. הוא היה מאוד מעורב, והתעניין בספר שכתבתי על היהודים וד"ר מרטין לותר קינג".
פרופ' סוזנה השל, ביתו של הרב אברהם יהושע השל, סיפרה כי בקבלת פנים בבית הלבן אמר לה הנשיא שספריו של אביה נמצאים בספרייתו האישית בחדר הסגלגל. ואכן הגותו היהודית של אובמה, כפי שעולה מתוך נאומו - נשענת על זו של השל, שאותו הכתיר ד"ר קינג כ"רבי שלו". השל אף צעד לצדו בשורה הראשונה, בצעדה המפורסמת בסלמה, אלבמה. לדבריה השל-הבת, המנהיג השחור היה אמור לחגוג את ליל הסדר במחיצת אביה, אך נרצח שבועיים לפני חג הפסח.
בין מרטין לותר קינג - לברק אובמה
הרב שנייר מספר כי בין הסטודנטים שעשו את דרכם דרומה, לקחת חלק במאבקם של השחורים לשוויון זכויות - היה אחוז גבוה וחריג במיוחד של יהודים: "60% מבין הסטודנטים האלה היו ממוצא יהודי. תוסיפי לכל זה את האמונה הנוצרית, את משה המשחרר את עמו, מול ד"ר קינג ומאבקו, והחיבור ברור מאיליו. לא לחינם שירו של לואי ארמסטרונג, "Go Down Moses" - הפך להמנון השחורים בארה"ב".
לדברי הרב שנייר, קינג חש קירבה גדולה לעם היהודי, ומצא סימבוליקה מיוחדת בהקבלה שבין "הסיפור היהודי" למאבק השחורים בארצו, בייחוד סביב סיפור הפסח ויציאת מצריים. "היהודים שיחקו תפקיד מכריע במערכה שהובילה לכך שביום מן הימים, יעמוד בראש האומה האמריקנית נשיא שחור", הרב נייר אומר. "אני מאמין שאובמה מודע לכך היטב".
איך אתה מסביר את זה שהוא מואשם שוב ושוב כפרו-אסלאם בקרב קהלים גדולים של הציבור היהודי בארץ ובארה"ב?
"הוא לא מובן, זה נכון. לפתרון של שתי מדינות גם ממשלת ישראל מחויבת, ורבים מהיהודים בישראל ובארה"ב רואים בכך הדרך לפתרון לסכסוך. האורתודוקסיה בארצות הברית אומרת 'הוא לא חבר, הוא אנטי יהודי', ואני אומר לך כרב אורתודוקסי, שזה פשוט לא נכון.
"הכי חשוב להבין, שמבחינתו לתת למישהו עצמאות; לאפשר לפלסטינים חירות במדינה משלהם - זה לא רק דבר שפוליטית נכון לעשות. אלא גם הדבר 'הכי יהודי' לעשות, הכי 'חג הפסח' שיש. וכשמבינים מאיפה זה מגיע, מבינים אותו".
Read this article in English