הכירו את הרב הראשי הבא
הרב דוד סתיו, הרב אליעזר איגרא, הרב יעקב שפירא והרב דוד לאו. תתחילו לשנן את השמות, כי רבים הסיכויים שבקרוב מאוד אחד מהם יהיה הרב הראשי הבא. הכירו את עמדותיהם של המועמדים בעניינים שחשובים לכולנו
מי יהיה הרב הראשי הבא? עדיין לא ברור, אך המועמדים כבר ידועים, וזו ההזדמנות שלכם להכיר אותם. בכינוס "בין ישראל לעמים", הנערך זו השנה השישית ברמלה, נואמים ארבעת הרבנים המסתמנים כמועמדים לתפקיד הרב הראשי האשכנזי בבחירות הקרובות לרבנות הראשית. ynet מביא שידור חי מהפאנל בהשתתפותם – "האם וכיצד ראוי להעניק לרבנות הראשית סמכות בעניינים ממלכתיים?"
<< הכל על העולם היהודי - גם בפייסבוק שלנו. כנסו >>
חבר בית הדין הרבני הגדול הרב אליעזר איגרא, רבה של מודיעין הרב דוד לאו, יו"ר ארגון רבני "צהר" הרב דוד סתיו וראש ישיבת "מרכז הרב" הרב יעקב שפירא, התייצבו לראשונה על במה אחת, במסגרת מושב בנושא "המשפט הציבורי במדינה יהודית מתוקנת – חזון ויעדים".
הרב איגרא: להתייעץ עם הרבנים הראשיים
הרב איגרא אמר בכנס כי על מנהיגי המדינה להתייעץ עם הרבנות הראשית ("גדולי ישראל") לפני קבלת החלטות חשובות, כפי שהיה בהיסטוריה היהודית, אך אין לכפות עליהם לעשות כן או לחייב זאת בחוק. "זו הדרך הראויה לרבנות הממלכתית", טען, "הדבר יוסיף כבוד לעולם הרבנות".
הוא הוסיף כי על הרבנים לתת את דעתם בכל עניין, ובעיקר בנושאי "צדק וצדקה" לקראת גיבוש תקציב המדינה - זאת כמובן לצד העיסוק ב"דברים שהם בנפשנו, בנפש האומה" - עניינים דתיים מובהקים.
עוד אמר, כי הצדקה נוספת להרחבת תחומי העיסוק של הרבנות הוא בריבוי חברי הכנסת הדתיים בסיעות השונות - דבר שלדעתו מוכיח כי הזיקה של כלל ישראל לתורה ש"עברה מהפכה", והעולם הדתי פחות מנוכר אליו מבעבר.
הרב סתיו: חייבים להחליף דיסקט
הרב דוד סתיו אמר כי לתורה יש עמדה בכל דבר, ולכן על הרבנות לעסוק בתחומים מגוונים: החל משחרור שליט בזמנו, ועד לפגיעה בקצבאות הילדים כיום. עם זאת טען, כי "יש ספר תורה של הפרט ויש ספר תורה של אומה", כלומר שבעידן של ריבונות יהודית, שיקולי הפסיקה צריכים להיות רחבים יותר מאלה המוכרים לרב קהילה, וקרא לרבנים להפנים זאת.
"צריך שהרבנים יראו את המציאות בעיניים של ממלכה. חייבים להחליף דיסקט, להבין שאנחנו לא בשטייטל, לא בעיירה, אלא מטפלים במדינה", אמר. "העמדה ההלכתית שלנו צריכה להיות בנויה על הבנה בסיסית של המערכת".
תפקיד עיקרי נוסף של הרבנים, על פי סתיו, הוא תיקון חברתי של העולם - "לצאת מהקתדרה שבה נמצא הרב, על מנת להציל עשוק מיד עושקו - כל אדם ובכל תחום שהוא נעשק בו".
הרב שפירא: הרבנים מרגישים לעתים בודדים בשטח
אל מול קודמיו, אמר הרב שפירא כי הרבנות הממלכתית אכן צריכה לעסוק בכל תחום, ואף יותר ממה שמוגדר בחוק, אך יומרני מדי לצפות משר האוצר להתייעץ עם הרבנים הראשיים על תקציב המדינה, בשעה שאפילו לטקס מכירת החמץ המסורתי הוא אינו טורח להגיע כפי שעשו כל קודמיו בתפקיד.
הוא קרא לרבנות להתמקד כעת ב"הרחבת הכתפיים" - שיתוף עוד תלמידי חכמים בעבודתה, ועמידה לימין הרבנים ש"מרגישים לפעמים בודדים בשטח". בהתייחס לטענה כי הרבנות צריכה להיות ידידותית יותר, אמר: "אני לא מכיר רבנים לא ידידותיים", וקרא לזכור כי עליה לשרת גם את ציבור שומרי המצוות, ולא רק להאיר פנים לחילונים.
הוא מחה על כך שבמשך שנים לא ממונים רבני שכונות "בגלל בג"ץ טפשי", וכך הולכת ומאבדת הרבנות את "ידה הארוכה" בציבור.
הרב לאו: לא להסתכל על הכיפה
הרב דוד לאו מסתמן כמקובל על ידי הזרם החרדי האשכנזי, בעוד שלושת האחרים הם מועמדי הציונות הדתית לתפקיד הרב הראשי האשכנזי. ולמרות זאת, בחר הרב לאו לצטט בפתיחת דבריו דווקא מכתבי הרב קוק, מאבות הציונות הדתית, על תפקיד הרבנות. לאו טען כי ליהדות יש אמירה בכל נושא ודעתם של רבנים צריכה להישמע כאנשי רוח מתחומים אחרים.
הרב לאו קרא "להפסיק לקטלג", ובמקום לשפוט אנשים על פי סוג הכיפה שלראשו - "להסתכל על הרוח היהודית", וגם
כרבנות - לדאוג לכלל ישראל ולכל יהודי באופן פרטי, בכל דבר ועניין.
הרב איגרא נושא במשרה רבנית בכירה: דיין בית הדין הרבני הגדול; לרב סתיו, יו"ר ארגון רבני צהר, גב פוליטי חזק בכנסת - כיום על אחת כמה וכמה, עם הקמת הקואליציה החדשה. בין היתר הודיעו סיעות "יש עתיד", "קדימה" ו"ישראל ביתנו" כי הוא המועמד המועדף עליהן בבחירות לרבנות הראשית. הרב שפירא, ראש ישיבת "מרכז הרב", הוא המועדף על החרדים מבין שלושת "הציוניים".
סגן השר, הרב אלי בן דהן ("הבית היהודי"), דיבר על חשיבות הרבנות הראשית לישראל ועל מעמדם של בתי הדין הרבניים כחלק ממערכת המשפט הישראלית. בדבריו הזכיר את שאיפתו להפריד בין תפקיד הרב הראשי לישראל,לונשיא בית הדין העליון. "הציבור החילוני הוא הרוב במדינה, ועלינו לתת לו את ההרגשה ששירותי הדת הם גם עבורו, בזכות ולא בחסד", אמר.