שתף קטע נבחר

 

לה ולו: התפריט שישפר את הסיכוי להריון מוצלח

הסינים סופרים את גילו של אדם החל מרגע ההפריה, לכן לא מפתיעה העובדה שגם התקופה שלפני הכניסה להריון חשובה לעובר בעיני הרפואה הסינית. ליאורה חוברה מסבירה כיצד מכינים את הגוף להריון וכוללת גם את הגברים בהכנות

מלאי התרגשת ושמחה אתם מודיעים לכולם שאתם מתכננים להיכנס להריון, הדודות כבר מחפשות לכם רהיטים מתאימים לחדר הילדים, ההורים חוזרים לאלבומי התמונות שלכם מתקופת הילדות, החברות שכבר הפכו לאמהות מנדבות לכם את כל הספרים הנכונים ללידה ולהתפתחות הילד והחברים מספרים את כל הבדיחות האפשריות על תקופת ההריון.

  

עוד כתבות בנושא תזונה בזמן הריון

 

הרפואה הקונבנציונלית פונה בעיקר לאישה ההרה שהנדרשת לבדיקות דם, בדיקה של רמת החומצה הפולית, סריקת מערכות ועוד ועוד, בעוד שהגבר נשאר בצד ואינו שותף לתהליכים הללו. לעומת זאת, הרפואה הסינית מקדישה תשומת לב מיוחדת לתקופה שלפני ההריון, מתוך הבנה שמדובר בתהליך מיוחד במינו. בתקופה זו נדרש מגוף האישה מאמץ אדיר ויוצא דופן ולכן יש צורך לתמוך בו ולחזק אותו לפני, תוך כדי וגם אחרי ההריון, כדי שהאישה ותינוקה יתפקדו במלוא הפוטנציאל שלהם ויבטיחו לעצמם בריאות שלמה. אבל לא רק הנשים חשובות, גם הגברים הופכים לחלק מהתהליך משום שעל פי הרפואה הסינית יש להם יכולת להשפיע על בריאות העובר.

 

מתכננים להיכנס להריון? הכינו את גופכם מבעוד מועד (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
מתכננים להיכנס להריון? הכינו את גופכם מבעוד מועד(צילום: shutterstock)

 

הידעתם שהסינים סופרים את גילו של האדם מרגע ההפריה ולא מרגע הלידה? חשבו על כך לרגע, הרי גם תשעת החודשים שאנו מבלים בבטנה של אימנו הם חלק מחיינו. הסינים אף טוענים שגם העובדה שמדובר בהריון רצוי משפיעה על בריאותו העתידית של התינוק - לכן, הרפואה הסינית קובעת כי מצב ההורים בזמן ההפריה קובע במידה רבה את בריאותו של התינוק, אופיו ובריאותו הנפשית. חשוב מאוד שההורים יגיעו לרגע ההפריה כשהם במיטבם מבחינה תזונתית, פיסית ונפשית.

 

מכיוון שאי אפשר לכוון במדויק את מועד ההפריה וכן, הידיעה על קיום ההריון מתגלה לאישה רק כחודש לאחר תחילתו, חשוב להקפיד על ההמלצות שיבואו כבר בתקופה בה מתכננים את ההריון.

 

פריון

  • מחקרים שנערכו לאחרונה מראים כי בעשורים האחרונים יש יותר בעיות פוריות של נשים וגברים משהיו בעבר. המחשבה היא שחלק מהסיבות הן סביבתיות כמו שימוש בחומרי הדברה בסביבה הקרובה או במזון, אכילת מזון מעובד ומתועש, או חשיפה מוגברת לזיהום אויר. רוב הדברים אינם בשליטתנו אך מומלץ להימנע מהם עד כמה שאפשר במיוחד אם מתגלה בעיה בפריון.
  • מצב תזונתי - מחסורים של ויטמינים ומינרלים עלולים לפגוע בפוריות האשה והגבר. כמו כן, תת משקל ועודף משקל שניהם עשויים להיות גורמים לפגיעה בפריון הנשי. רצוי להגיע למשקל תקין לפני ההריון, לפעמים זהו תנאי הכרחי לצורך כניסה להריון.

 

מה עם האבא לעתיד? תהליך יצור הזרע אורך 3 חודשים, לכן חשוב להקפיד לפחות 3 חודשים לפני ההריון המתוכנן (ורצוי אף יותר) על כל ההנחיות הבאות:

 

  • כדאי מאד להפסיק לעשן. מומלץ גם להקטין או להמנע משתיית אלכוהול, משימוש בסטרואידים (תרופות או ממריצים שקשורים לפעילות ספורטיבית) ושימוש מועט ככל האפשר בתרופות שחלקן פוגע ביצור הזרע או באיכותו.
  • יצור תאי זרע תקינים דורש טמפרטורה נמוכה יותר באיזור האשכים בהשוואה לשאר הגוף. לכן מומלץ להימנע מלבישת מכנסיים הדוקים, שימוש בסאונה או ג'קוזי או כל דבר אחר הגורם לחימום באיזור זה.
  • מומלץ להקפיד על תזונה נכונה ומאוזנת (המלצות בהמשך). תוספי מזון כמו מגנזיום ואבץ עשויים לשפר את איכות הזרע. מומלץ להמנע עד כמה שאפשר ממצבי מתח ולחץ.

 

ומה עם אמא? אשה נולדת וכל הביציות כבר איתה. אבל, מכיוון שגופה הוא זה שצריך לשאת ולתמוך בהריון מתחילתו ועד סופו, חשוב להתחיל לתחזק את הגוף לפני ההריון המתוכנן.

 

  • כדאי להפסיק ליטול גלולות מספר חודשים לפני ההריון המתוכנן. נכון שלא ניתן למצוא שאריות של הורמונים בגוף כבר לאחר חודש, אבל תופעות קליניות עליהן מדווחות נשים (כמו שינויים במשקל ובמצב רוח, שינוי בסדירות המחזור, אקנה וכו') מראות כי כנראה לוקח לגוף זמן מעט ארוך יותר לחזור לתפקוד תקין, גם מבחינה הורמונלית.
  • אם את עדין מעשנת עכשיו יהיה זמן מצוין להפסיק. ממחקרים ברור שעישון בזמן הריון משפיע לרעב על משקל הלידה של התינוק. מכאן ניתן להניח כי אינו תורם דבר לבריאותו.
  • גם אלכוהול אינו המשקה המומלץ בהריון.
  • אם הדבר ניתן, כדאי להימנע ככל האפשר מתרופות, מכיוון שכאמור בחודש הראשון להריון האשה אינה יודעת כלל שהיא בהריון. כדאי להימנע גם מתרופות טבעיות. ברור כי גם צמחי מרפא מכילים חומרים פעילים רבים וגם להם עלולה להיות השפעה על הריון. רק מטפל מוסמך יודע מהם הצמחים הבטוחים לחלוטין לשימוש בהריון . אם אין אפשרות לדעת בוודאות עדיף לא להשתמש.
  • למרות צווי האופנה וחולצות הבטן, הסינים ממליצים למנוע ככל האפשר חשיפה של הגוף לקור בעיקר של איזור הבטן, דבר שלפי הרפואה הסינית פוגע בפוריות.
  • לאמהות לעתיד מומלץ (קל להמליץ וכמובן ולא תמיד קל לבצע) להימנע ככל האפשר ממצבי מתח, לחץ וחרדה.

 

מומלץ להפסיק לעשן לפני ההריון (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
מומלץ להפסיק לעשן לפני ההריון(צילום: shutterstock)

 

תזונה בתקופת ההריון

לפי הרפואה הסינית ככל שמצב גוף האישה יהיה טוב יותר בתחילת ההריון, כך יהיה ההריון קל יותר, נטול תופעות לוואי, צרבות, בחילות, הקאות ושאר תופעות המלוות בדר"כ את ההריון.

 

אנמיה - נשים רבות מפתחות אנמיה במהלך ההריון ולכן מומלץ לבדוק כבר לפני ההריון ולבקש מהרופא בדיקות של ספירת דם,רמת הברזל, חומצה פולית וויטמין B-12. אם אחד המדדים מתחת לנורמה או בגבול התחתון שלה כדאי לטפל בפיקוח דיאטנית קלינית או רופא כבר לפני ההריון, וליטול תוסף אם יש צורך. הדבר יצמצם את האנמיה שתתפתח בהריון ואת הסימפטומים הנובעים ממנה כמו עייפות, סחרחורות, תחושת קור, חיוורון וכו'.

כמו כן הדבר מבטיח שהעובר יקבל אספקת ברזל תקינה דבר שישפיע גם על התפתחותו לאחר הלידה. מחסני הברזל של התינוק עד גיל 4 חודשים מבוססים על מה שקיבל מאימו בזמן ההריון.ברור היום כי אנמיה בילדים עד גיל 3 קשורה בפגיעה ביכולת לימוד ויכולת קוגניטיבית.

 

ויטמין B-12 - אם הבדיקות מראות שהמצב תקין מומלץ לדאוג כי התפריט יכיל B-12 בכמות מספיקה. הויטמין נמצא בעיקר בבשר, עוף, הודו ודגים. גם מוצרי חלב וביצים מכילים אותו. כשרמות הויטמין נמוכות, יש צורך בתוסף ואז מומלץ ליטול טבליות למציצה, דבר שמשפר את ספיגתו בגוף.

 

חומצה פולית - ברור היום מעל לכל ספק שיש קשר בין חוסר בחומצה פולית להתפתחות מומים מולדים בעובר. מדובר במומים במערכת העצבים שמתפתחת בשבועות הראשונים להריון, אותם שבועות שהאישה כלל לא מודעת להריון. כלומר, נשים רבות שמתחילות לקחת חומצה פולית עם היוודע ההריון, עלולות למעשה ל"פספס את הרכבת". לכן, ההמלצה הגורפת היום היא ליטול חומצה פולית בכמות של 400-800 מק"ג, לפחות 3 חודשים לפני ההריון המתוכנן. למי שסובלת גם מאנמיה בברזל, כדאי לדעת שטבליות רבות מכילות ברזל וחומצה פולית ביחד.

 

ברזל - כשספירת הדם ורמות הברזל בדם תקינות, מומלץ להקפיד לצרוך מזונות המכילים אותו. הכי קל לספק ברזל לתפריט מבשרים למיניהם. בנוסף, מצוי הברזל בקטניות, פירות יבשים, שקדים, ירקות ירוקים, סלק ושומשום - אבל רק אם עבר טחינה (הצורה המומלצת לצרוך אותו היא כטחינה משומשום מלא). שילוב מזונות מכילי ברזל עם אלה המכילים ויטמין C כמו פרי הדר, קיווי, גמבה, גויאבה, ישפר את ספיגת הברזל בגוף. לעומת זאת, רצוי להרחיק אותם ממזונות המכילים קפאין (קפה, תה, קולה, קקאו) המפריעים לספיגתו.

 

לא רצוי ליטול תוספת ברזל בטבליות אם אין צורך בכך. אם מתברר שיש צורך בנטילת ברזל, הרי שברזל בטבליות גורם אצל חלק מהנשים להפרעות במערכת העיכול ואז מומלץ לנסות תכשיר אחר או תכשיר המכיל כמות קטנה יותר של ברזל. כדאי שתדעו כי רוב התכשירים המוגדרים "ברזל עדין או רך" מכילים כמות קטנה יותר של ברזל מהתכשירים הרגילים, ובמצבי אנמיה חמורה הם עשויים שלא להספיק. מומלץ ליטול ברזל ביחד מזון המכיל ויטמין C ולהתרחק ממוצרי חלב.

 

משקל - לפני ההריון חשוב להגיע למשקל תקין:

 

עודף משקל - עודף משקל יסכן את ההריון, יעלה סיכוי לסוכרת, יתר לחץ דם ורעלת הריון. בנוסף, הוא גורם לעומס על מערכות הגוף השונות, מגביר את הכובד על מפרקים, שרירים, גידים ורצועות, בעיקר באיזור האגן. עומס כזה עשוי להוביל למצב שיאלץ אשה הרה להעביר את ימי סוף ההריון בשכיבה. מומלץ מאוד לרדת במשקל לפני ההריון ולא לחכות לרגע האחרון מכיוון שזהו, כידוע, תהליך ארוך (ותלוי גם במשקל ההתחלתי).

 

בתקופה בה אישה מנסה להיכנס להיריון, לא כדאי לעשות דיאטת הרזיה שמכילה פחות מ-1300 קלוריות ובוודאי לא לנסות דיאטות משוגעות ולא מאוזנות, מכיוון שעד היוודע ההריון עשויה דיאטה דלה מידי או לא מאוזנת לגרום לנזק. מי שמתחילה הריון בעודף משקל, לא כדאי שתנסה לרדת במשקל בזמן ההריון. ניתן בהחלט לצמצם את העליה אצל אישה כזאת בהדרכת דיאטנית.

 

תת משקל - תת משקל עלול לפגוע בפוריות או להקטין את הסיכוי להריון תקין ולעובר בריא. אישה שמשקלה מתחת ל-10% פחות מהמשקל הרצוי, רצוי שתעלה במשקל לפני ההריון. מובן שהעליה במשקל צריכה להיות בעזרת תזונה מאוזנת של מזון בריא ולא של מזונות שומניים או ג'אנק פוד. גם כאן מומלץ להתייעץ בדיאטנית. מי שמתחילה הריון בתת משקל צריכה לעלות בזמן ההריון יותר מ-12 ק"ג.

 

משקל תקין - מי שמשקלה תקין, רצוי שתשמור על משקל זה עד ההריון. לרוב הנשים יתאים תפריט המכיל 1600-2000 קלוריות ביום (עם וריאציות אישיות לפי חילוף החומרים, פעילות גופנית , גיל וכו'). עם תחילת ההריון מומלץ להוסיף לתפריט כ-300 קלוריות ליום, אלו יספקו את הדרוש לאם ולעובר לתקופתה ההריון, כו כן, רצוי לאכול מזונות עשירים בברזל וסידן.

 

תוספי ויטמינים - מי שמרגישה כי התזונה שלה אינה מספיקה או מי שעושה דיאטת הרזיה לפני ההריון, וגם לכל מי שרוצה להיות בטוחה שגופה באמת מקבל את כל הדרוש, יכולה ליטול מולטי-ויטמין. רצוי לבחור כזה שלא מכיל כמויות ויטמינים עודפות, לשם כך יש להתייעץ עם דיאטנית. רצוי לבחור חברה אמינה וליטול מולטי ויטמין שלא מכיל יותר מ-100% R.D.A או D.R.I. (קצובת הויטמינים המומלצת ליום).

 

כדאי לשמור על משקל תקין לפני הכניסה להריון (צילום: shutterstock ) (צילום: shutterstock )
כדאי לשמור על משקל תקין לפני הכניסה להריון(צילום: shutterstock )

 

יש לשים לב במיוחד שלא ליטול ויטמין A בכמות העולה על 5000 יחידות בינלאומית ליום, דבר העלול לגרום למומים מולדים. אפשר בהחלט לבחור גם, לפני הריון, בפורמולה המותאמת למצבי הריון והנקה, מכיוון שטבליות אלה מכילות את הויטמינים והמינרלים החשובים בהריון. חשוב לבדוק שאין כפילות בין נטילת מספר תוספים בו זמנית.

 

אז מה אוכלים?

להלן המלצות תזונתיות לנשים וגברים המתכננים הריון. רצוי להקפיד על הנחיות אלה לפחות 3 חודשים לפני מועד המתוכנן לכניסה להריון:

 

מומלץ לשלב בתפריט את כל קבוצות המזון:

 

ירקות - כל המרבה הרי זה משובח, ולפחות 5 ירקות ביום תוך גיוון בסוגים ובצבעים. הירקות יתרמו ויטמינים, מינרלים ופיטוכימיקלים בצורתם הטבעית.

 

פירות - גם אלה מומלצים מאוד ותרומתם התזונתית דומה לאחיהם הירקות, אבל בגלל שיש בהם גם סוכר, הכמות צריכה להיות מוגבלת ל-3-4 מנות פרי ביום, וגם במקרה רצוי לגוון בסוגים ובצבעים. אפשר לשלב כוס מיץ פרי במקום 2 פירות. רצוי להוסיף פירות יער טריים בעונתם, או מיובשים או קפואים או מיץ מהם.

 

בשר - מנה בשרית מומלצת בכל יום בגלל תכולת הברזל וויטמין B-12 . אפשר בהחלט לגוון עוף, הודו אדום, דגים ובקר. הצמחונים מוזמנים להחליף את הבשר בקטניות או חלב וביצה. תחליפי בשר מסויה מומלצים בהגבלה. מי שאינו סובל מרמות כולסטרול גבוהות יכוה לאכול ביצה בכל יום.

 

חלב ומוצריו - אלה חשובים כמובן בגלל תכולת הסידן הגבוהה. מומלץ לבחור גם מוצרים פרוביוטיים ( המכילים את חיידקי המעי הידידותיים) בגלל יתרונותיהם בריאותיים הרבים. כמו כן, רצוי לבחור מוצרים מועשרים בסידן. אם תבחרו במוצרים בטווח אחוזי שומן שבין 3-5% תוכלו לודא ספיגת סידן מיטבית עם כמות שומן וקלוריות סבירות. קופסת גבינה + כוס חלב + גביע יוגורט יספקו 600-800 מ"ג סידן ביום (תלוי בסוג הגבינה). מי שאינו צורך מוצרי חלב צריכה לדאוג לתחליפים מועשרים בסידן כמו סרדינים, טחינה משומשום מלא, כרוב וכו'.

 

לחם ופחמימות אחרות - בקבוצה זו רצוי לבחור מוצרים מלאים, עשירים בסיבים כמו לחם מלא, אורז מלא, קוסקוס, קורנפלקס עם סיבים וכו'. חשוב מאוד שלא לוותר על קבוצה זו מתוך מחשבה שהיא גורמת להשמנה. הפחמימות דרושות לאספקת אנרגיה לכל פעילויות הגוף.

 

חשוב לאכול את כל אבות המזון בעת ההריון (צילום: index open) (צילום: index open)
חשוב לאכול את כל אבות המזון בעת ההריון(צילום: index open)

 

שומנים - חשוב לצרוך שומנים חד ורב בלתי רוויים כמו זיתים, שמנים צמחיים (אם אפשר מכבישה קרה), אבוקדו, טחינה, שקדים ואגוזים. רצוי לא לעבור כמות יומית של כף או 2 כפות ביום בגלל תכולה גבוהה בקלוריות ובשומן. מומלץ לבחור טחינה משומשום מלא או ממרח שקדים שהם עשירים בסידן וברזל.

 

הצעה לתפריט

תפריט יומי מומלץ מכיל 1600 קלוריות, כ-750 מ"ג סידן, כ-12 מ"ג ברזל - זהו תפריט מאוזן המכיל כמות מספקת של סידן וברזל. הוא מומלץ לתקופה שלפני ההריון לנשים בריאות שכמות קלוריות זו לא גורמת להן לירידה במשקל. התפריט אינו מהווה בשום אופן הצעה לדיאטת הרזיה. בכל בעיה ספציפית מומלץ לפנות לדיאטנית קלינית להתאמת תפריט. גברים יכולים להוסיף לתפריט זה עוד 2 מנות פחמימות, ו-1-2 מנות חלבון.

 

בוקר

3/4 כוס דגני בוקר מלאים + 1/2 כוס חלב 3% מועשר בסידן

 

במשך הבוקר -

כריך מ- 2 פרוסות לחם מלא + גבינה 5% מכל סוג מועשרת בסידן/ טחינה / אבוקדו

ירקות חתוכים מסוגים וצבעים שונים

מנת פרי

 

ארוחת צהריים

מנה בשרית לא מטוגנת, כמו למשל 1/4 עוף או 150 גרם הודו אדום או כוס קטניות

2 תפו"א או בטטה בינונית או כוס פחמימה מלאה מבושלת כמו בורגול, פסטה, קינואה, אפונה, או תירס

ירקות מבושלים, סלט ירקות, מרק ירקות

 

אחרי הצהריים - חטיף גרנולה או 2-3 עוגיות מקמח מלא

פרי

 

ארוחת ערב

2 פרוסות לחם מלא + גבינה 5% מועשרת בסידן או חומוס או ממרח שקדים

גביע יוגורט או ביצה או 1/2 קופסת טונה או סרדינים

ירקות + כף טחינה משומשום מלא

 

במשך היום ניתן להוסיף עוד כוס חלב וחובה לשתות 10 כוסות שתיה לא מתוקה ורצוי מעט קפאין.

 





 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
מה שאתם אוכלים, משפיע על סיכויי הפוריות
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים