מתחת למדי הצבא: עידו הר על "ימי גיוס"
בסרטו הדוקומנטרי "ימי גיוס", עידו הר מתעד את גיוסם של ארבעה צעירים מכל העולם. בדרך יצא למסע בין ישראל, צרפת, ארצות הברית ורוסיה, שם נתקל בבעיות שאפילו וודקה לא פתרה. "הסרט החזיר אותי לרגע הגיוס שלי", הוא אומר. הערות הבמאי
חוויית הגיוס לצה"ל מוכרת לרוב אזרחיה הבוגרים של מדינת ישראל. מדובר בחוויה מרוממת עבור רבים, מפחידה עבור אחרים ובכל מקרה מהווה צומת מרכזית באמצע החיים. הגיוס היה נקודת ציון גם בביוגרפיה של הבמאי עידו הר, ובסרטו "ימי גיוס" הוא מבקש לבחון אותה - לא רק מתוך התבוננות פנימית, אלא יוצא החוצה למסע מסביב העולם - בישראל, רוסיה, צרפת וארצות הברית - ובמהלכו הוא מלווה ארבעה צעירים לפני גיוסם. לרגעים הצילומים הרגישו כמו מסע כומתה מפרך:
"הסרט הוא מעין דיאלוג בין כאלה שבוחרים ללכת לצבא, לבין כאלה שהבחירה נעשית עבורם", מספר הר ל-ynet. "זה היה מסע מאוד ארוך ושוחק, העשייה של הסרט שבהרבה מובנים החזירה אותי לרגע הגיוס שלי. עם כל הרצון והמוטיבציה לפעמים גם קיים פער בין החגיגה הגדולה של מה שמתרחש מסביב, לבין מה שקורה בפנים - אותה ההתרגשות או סערת רגשות שאתה מרגיש ברגע הזה והבדידות הזאת גם. והסרט הזה מנסה לטייל באיזורים האלה שבין מה שקורה בחוץ, לבין מה שבפנים. וזה משהו שמאוד חשוב לי להעביר".
במאים נוספים מספרים על סרטיהם ב-ynet :
- יבגני רומן על "איגור ומסע העגורים"
- יריב הורוביץ על "רוק בקסבה"
- מיכאל מאיר על "עלטה"
- גור בנטביץ' על "לרדת מהעץ"
- דן תורג'מן על "רימון הזהב"
כדי להעביר את התחושה שחולקים נערים לפני גיוס בכל העולם, נדד הר בין שלוש יבשות - אסיה, אירופה ואמריקה - בניסיון לתעד את ההתמודדות שלהם עם האתגר,
התקוות והחששות וטקסי החניכה. בדרך הוא נתקל בלא מעט בעיות, ורובן ככולן הגיעו ברוסיה. הר בחר לצאת לקאזאן שבחבל טטרסטן, שבדרום מזרח רוסיה. הוא לא זכה לשיתוף פעולה מצד השלטונות המקומיים, אז נדרש לאלתר בעצמו. באמצעות תושייה רבה ולא מעט אלכוהול, צלח גם את המשימה הזאת.
למדור הערות הבמאי שלנו, מספר הר על הגיבורים הרוסים הצעירים שעמדו להתגייס לצבא האדום וגם הסכימו להתגייס לסרט, ואז ערקו. מדוע נדרש לצאת אל הכפרים מסביב לקאזאן כדי לאתר גיבור חדש, כיצד גישר על פערי השפה שלו ואיך מהתרגום במהלך שלב העריכה התגלו אוצרות קולנועיים קטנים. וכמובן, מה היה תפקידה של הוודקה בריכוך היחס העוין של שוטר טטרי. זאת אחרי שניסיון לשחד את פקידי הגיוס בקאזאן נכשל, למרות שהוצע להם בקבוק קוניאק משובח ויקר.