החיק הקר של היהדות: לשבור את מונופול הגיור
אגף הגיור זונח את התלמיד לאחר עשרת חודשי הלימוד, ובעלי צרכים מיוחדים לא מעניינים אותו. המנופול נשמר למרות אחוז המתגיירים הנמוך, ובאגף מכשילים את הארגונים האחרים. כך מחבלים ברצונם של המועמדים לגיור להצטרף לעם. כתב אישום
רק 35% מאלה המתחילים בתהליך הגיור, מסיימים אותו בהצלחה. ומה על היתר? כשני-שלישים מהתלמידים שהשקיעו את מיטב זמנם ומרצם בניסיון להצטרף אל העם היהודי, נכשלים באחד השלבים שבמהלך הדרך. ומה קורה כשמכוני גיור אחרים מציעים אלטרנטיבות ותוכניות לשיפור? אגף הגיור מטרפד בכל דרך אפשרית כל מאמץ להוביל לשינוי אמיתי במצב העגום.
<< עוד חדשות, כתבות ותוכן - בעמוד הפייסבוק של ynet >>
<< הכל על העולם היהודי - בפייסבוק של ערוץ היהדות. כנסו >>
מדו"ח מבקר המדינה שפורסם לאחרונה עולה כי משנת 2000 ועד היום, למדו במכון ללימודי יהדות כ-37 אלף תלמידים, ממוצע שנתי של כ-2,500 תלמידים, אבל רק כשליש השלימו בפועל את התהליך.
צרכים מיוחדים? לא בבית ספרנו
כבר שנים מספרים לנו שבית הדין אשם. שהוא לא מעביר את התלמידים,
ומסרב לגייר אוטומטית את הלומדים לגיור. אבל הגיע הזמן להתחיל לדבר גם על מונופול ההכנה לגיור (דה-פקטו), המתקיים ב-15 השנים האחרונות. אגף הגיור דואג לטפח אותו ולגרום לכך שארגונים אחרים הפועלים בתחום ירימו ידיים ויפרשו.
אם תשאלו את אגף הגיור כמה זמן אורך תהליך הגיור, תשובתו תהיה עשרה חודשים, אך בפועל הממוצע עומד על שנה ושלושה חודשים. למה? כי לחלק מהתלמידים נדרש זמן רב יותר ללמוד את החומר, ולהגיע מוכן לבית הדין. חלקם עוברים את המבחן רק בפעם השנייה או השלישית. ומה עושה אגף הגיור? מתנער לחלוטין מהקשיים, וזונח את התלמיד לאחר עשרת חודשי הלימוד.
ומה על מתגיירים בעלי צרכים מיוחדים? לא בבית ספרנו. מה על אלה שיש להם הפרעת קשב או אחרים המתגוררים ביישובים רחוקים שאין בהם כיתת הכנה לגיור? מצטערים, לא מענייננו. אגף הגיור שבוי בקונספציה שלא מאפשרת לו לסייע למי שרוצה להתגייר.
מנסים לתקן את מה שקלקלו
כ-1,200 תלמידים למדו בשנה האחרונה בכיתות האולפן של "עמי אולפני גיור" מבית אור עציון, מתוכם 71 תלמידים שלאחר 10 חודשי לימוד הדורשים תעצומות זמן ונפש, כשלו בדיון הראשון או השני וכמעט שוויתרו על הגיור כליל.
מתוקף תפקידנו כמכון גיור שמטרתו לצרף יהודים לחיק ישראל - שכנענו אותם לשוב אל כיתות הלימוד כדי להכינם לקראת בחינות חוזרות בבתי הדין. ואכן, הממצאים מרניני לב ומרגשים - מתוך 71 מתגיירים שניאותו לחזור לקורס, 50 סיימו את ההליך בהצלחה והצטרפו לעם היהודי, עשרה בעיצומו של התהליך, ו-11 בלבד החליטו לעת עתה לפרוש. מדובר ב-85% אחוזי הצלחה, 50% מעל הממוצע הארצי העגום.
למרות הנתונים שאינם מותירים ספק במידת הנחיצות של תוכניות הגיור החיצוניות, בוחר אגף הגיור להמשיך בסירובו העיקש לתמוך בהן, ומסרב לתקצב אותן. בכך הוא מחבל בניסיונם הכן של אלפים המבקשים להצטרף לעם ישראל, ופוגע במטרותיו שלו עצמו.
חובה מוסרית ולאומית
מכון "עמי אולפני גיור" ייאבק ככל שיידרש בניסיונות של אגף הגיור לחבל ברצון המתגיירים המבקשים הזדמנות נוספת להשלים את התהליך, בניגוד לכל היגיון. פנינו ליועץ המשפטי לממשלה,
לוועדת הקליטה והעלייה ולכלל הגורמים הרלוונטיים, על מנת לקיים דיון דחוף בנושא.
למרות ההחלטה השרירותית של אגף הגיור, פנינו גם השנה בשותפות עם בתי הדין המשתייכים לאגף, למאות תלמידים שלא הצליחו לעבור בהצלחה את ההליך, על מנת שיגיעו בקרוב להשתלמות נוספת בת שבועיים בתל אביב, חיפה ואשקלון, ולא נשקוט עד שהאגף ישנה את מדיניותו בנושא ויתמוך תקציבית בתוכניות אלו.
זוהי חובתנו המוסרית והלאומית, ונמשיך לפעול כדי להגדיל את אחוז המתגיירים החיוור, ולהעלות את מספרם מ-2,000 בשנה, לעשרת-אלפים ויותר - מצווה זו הינה בדמנו ובנפשנו, וחייבת להוות אתגר לאומי אמיתי לכלל העוסקים בסוגיית הגיור בישראל.
- נפתלי קנדלר הוא מנכ"ל מכון "עמי אולפני גיור" מבית אור עציון בראשות הרב דרוקמן