שתף קטע נבחר

 

לויפן שמוליק: אמא, הבן שלך דוקטור. ליידישפיל

נאום מרגש של שמוליק עצמון בתום הצגה בגרמניה, הוביל להקמת 'היידישפיל' המופיע כיום בפני קהל גדול שאינו דובר את השפה. 'בשנה האחרונה היו לפחות 20 מופעים מול קהלים דרוזים וערבים', הוא מספר - רגע אחרי הזכייה בתואר ד"ר לשם כבוד

בתום הצגה שעלתה על הבמה בגרמניה, פנה שמוליק עצמון אל הקהל. "אמרתי להם: 'אני מתרגש מאוד להגיד לכם את זה, אבל אם לומר את האמת, שלושתנו עמדנו על הבמה והצחקנו אתכם, אך לבנו היה עם הזיכרון הנורא של השואה. במיוחד אני, כאחד השרידים, לא יכולתי להשתחרר מזה שמפה יצאה הפקודה לרצוח את העם שלי - ורצחתם".

 

<< עוד חדשות, כתבות ותוכן - בעמוד הפייסבוק של ynet >>

<< הכל על העולם היהודי - בפייסבוק של ערוץ היהדות. כנסו  >>

 

 

עצמון, שנולד בפולין ב-1929, שרד את השואה ועלה לארץ כשהיה בן 19. בתום נאומו הקצר, הציעה לו שרת התרבות הגרמנית שנכחה בקהל, לקבל מימון לייסוד תיאטרון חדש בישראל. "כשחזרתי לתל-אביב", מספר עצמון. "פגשתי את צ'יץ, שהיה אז ראש העיר, ישבתי מולו והוא אמר: אני לא לוקח כסף מהגרמנים, אתה תקים את התיאטרון בכסף של תל אביב".  

 

ואכן, ב-1987 ייסד עצמון את היידישפיל בשיתוף עם ראש עיריית תל אביב-יפו דאז, שלמה להט, ובעידוד משרד החינוך והתרבות. מאז העלה התיאטרון יותר מ-80 הפקות, והשתתף בעשרות פסטיבלים בינלאומיים. לאחרונה זכה עצמון בתואר דוקטור לשם כבוד מאוניברסיטת בר אילן, כאות הוקרה על פועלו לשימור והפצת שפת היידיש ותרבותה.

 

26 שנים לאחר הקמתו, הקהל הפוקד את הצגות היידישפיל אינו מורכב מדוברי יידיש בלבד. "אנחנו מופיעים גם בפני דרוזים וערבים עם הצגות ביידיש", מספר עצמון. "בשנה האחרונה היו לפחות 20 מופעים כאלה. זו חוויה בלתי רגילה. כשהקמתי את התיאטרון לפני 20 שנה לא האמנתי שנגיע לדבר כזה". ynet ו"אורות - טלוויזיה יהודית" מזמינים אתכם לצפות בראיון עם אחד ממחיי היידיש.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
"לא האמנתי שנגיע לדבר כזה". שמוליק עצמון
צילום: אורות
מומלצים