כך הרגתי את צביקה הדר: רשף לוי על 'לצוד פילים'
בסרט "לצוד פילים" נדרש צביקה הדר לדמות התקף לב - וחודשים לאחר מכן, זה קרה באמת. "הוא היה פחות אמין במציאות", מתלוצץ הבמאי רשף לוי ומספר על הצילומים, הקשר האישי והעקיצות: "היה חשוב לנו להכניס בדיחות אנטישמיות"
"לצוד פילים" - סרטו החדש של התסריטאי והבמאי רשף לוי - עוסק בנער צעיר שאיבד את אביו ויוצא לנקום באמצעות שוד בנק. מי שמסייעים לו במבצע הם סבו וחבריו הקשישים מבית האבות. לכאורה מדובר בעוד דרמה קומית משפחתית ישראלית מקומית, אולם לטענת היוצר, העלילה היא עיבוד שלו למחזה "המלט" של שייקספיר, והסיפור - הוא בכלל הסיפור המשפחתי שלו עצמו, יחסיו עם אביו שהלך לעולמו ולא זכה להכיר את שבעת נכדיו - ילדיו של לוי.
"למען האמת זה סרט על אבא שלי, שהיה לוחם לח"י וטרוריסט ונפטר מאלצהיימר לפני כמה שנים", מספר לוי למדור הערות הבמאי. "זהו ניסיון שלי בעצם להחיות אותו חזרה על הבד ולראות מה היה קורה אילו אבא שלי היה פוגש את הילדים שלי, את הדור הזה של הילדים המאובחנים עם הרטלין". בסרט מייצג את הדור הצעיר הנער גיל בלנק, בעוד שאת הזקנים שבחבורה מגלמים ששון גבאי, מוני מושונוב, ופטריק סטיוארט הבריטי. עוד משתתפים בסרט: יעל אבקסיס, משה איבגי, רותם זיסמן-כהן ואורחים רבים אחרים מהעשייה העכשווית בקולנוע הישראלי וזאת מן העבר.
במאים נוספים מספרים על סרטיהם ב-ynet :
- יריב מוזר על "שבלולים בגשם"
- דנה גולדברג על "אליס"
- אבי נשר על "פלאות"
- רוני ליבנה על "מערבולות"
- סאמח זועבי על "איש ללא סלולרי"
עוד תפקיד מפתיע ב"לצוד פילים" היה שמור לצביקה הדר, שהתפנה מעיסוקיו הטלוויזיוניים הרבים כדי להצטרף לצוות השחקנים כאביו של הגיבור. מדובר בתפקיד צנוע קטן יחסית שמסתיים בשלב מוקדם של הסרט עם מותו הטרגי של האב המאבטח מהתקף לב במהלך משמרת לילית בבנק. צחוקו המרושע של הגורל: חודשים ספורים לאחר הצילומים, הדר עצמו לקה בלבו - עם תוצאות פחות הרסניות מבסרט, למרבית המזל.
"זה נקרא עין הרע", אומר לוי, "מיד אחרי שהוא עבר התקף לב, התקשרתי אליו ואמרתי לו שבפעם הבאה הוא משחק רופא, כי אני לא מוכן לקחת על עצמי את הדבר הזה - שאני עושה משהו לבן אדם בסרט ואז הוא חוטף את זה". על הסט נדרש הדר לדמות התקף ולרייר ולוי משבח אותו על כך. "הלכנו על הצד הקלאסי עם הכאבים בצד שמאל והוא עשה את זה מאוד מאוד טוב ואמיתי. אגב, כשהוא קיבל את ההתקף לב האמיתי שלו, אנשים אמרו לו שזה לא אמין. אז כנראה שהוא משחק יותר טוב ממה שהוא חי. זו בעיה של אמינות שיש לצביקה".
מי שבאמת כמעט חטף התקף לב על הסט היה פטריק סטיוארט, הזכור לנו כקפטן פיקארד מהאנטרפרייז וכפרופסור אקסווייר מהאקס-מן, ופתאום, אם לא די בכך שהתבקש לגלם את דארת' ויידר בסצנה מפתיעה אחת בהפקה ישראלית, הוא גם נדרש לרקוד ולשיר את "פאפה פיקולינו". השחקן בן ה-72 הודה כי מעולם לא עשה כן בסרט, אך התגייס מיד למשימה בעזרת הכוריאוגרף שצוות אליו. "פטריק בא אלי ביום הראשון ואמר לי: 'רשף, אני מאוד מפחד, אני לא רקדתי אף פעם בסרט. אני חייב להתאמן'. והוא התאמן בערבים על הריקוד וספר צעדים. עשינו מלא טייקים. הוא ממש הזיע והרגנו אותו".
אגב, באמצעות נוכחותו של סטיוארט בסרט כלורד בריטי מתנשא בין חבריו הישראלים, התאפשר ללוי להטמיע בתסריט (אגב, לוי טוען כי תפקידם של התסריטאים חשוב מזה של הבמאים) לא מעט ציניות ובדיחות עלינו הישראלים. "היה חשוב לנו להכניס ככה הרבה בדיחות אנטישמיות נגד ישראלים, כי לנו מותר", הוא מסביר, "אנחנו ישראלים ומותר לנו לצחוק על עצמנו, אבל אם מישהו אחר יגיד את זה, אנחנו כבר נתבע אותו".
בדיחות אלו ואחרות הפכו לפי לוי את העשייה לחוויה אדירה עבור הצוות כולו. "העשייה של הסרט היתה מאוד מהנה, אנחנו מאוד נהנינו על הסט. השחקנים מאוד צחקו, וגם התרגשו ובכו. אני בכיתי כמה פעמים", מודה הבמאי ומנסה להסביר את רכבת ההרים הרגשית בסרט ועל הסט, "מה שאני מנסה לעשות בסרטים שלי זה לשלב את הקטסטרופה עם הקומדיה - לקחת את הסיפור הכי קיצוני והכי אדג'י, ולשלב אותו עם הקומדיה האהובה עלי כל כך".
עוד על עשיית "לצוד פילים", החברות עם צביקה הדר והעבודה המשותפת איתו על הסרט, האירוח של פטריק סטיוארט כחבר מן המניין, ההחלטה לבנות סט באולם ולהתאים אותו לנוף הירושלמי, וההקרנה המרגשת של הסרט בפני 500 הורים שכולים - על כל זאת ועוד בכתבת הערות הבמאי עם רשף לוי.