שתף קטע נבחר

 

העולם לא מושלם: אלוהים מנמיך ציפיות

די מהר אחרי שאלוהים ברא את העולם, הוא מגלה שברואיו אינם מתנהלים כפי שקיווה. במקום לברוא אדם חדש, הוא מכיר באי השלמות של העולם ומבין שדווקא הוא זה שעליו להשתנות. דב אלבוים מארח את פרופ' קנוהל בפרק הראשון של סדרה חדשה העוסקת בשינוי והתחדשות בתרבות היהודית

סיפור הבריאה הראשון מתאר עולם שנוצר בשישה ימים, ובו מתבונן אלוהים כל יום במה שברא, וחש שבע רצון – הכול מושלם ובנוי כהלכה: "וירא אלהים את כל אשר עשה והנה טוב מאוד".

 

<< הכל על העולם היהודי - בפייסבוק של ערוץ היהדות. כנסו  >>

 

 

בסיפור הבריאה השני תגובתו הראשונה של האל למעשה ידיו היא "לא טוב היות האדם לבדו". לעומת הגרסה הראשונה של הסיפור, כאן מתואר עולם של העדר וחיסרון. "האל, תוך כדי היצירה, מרגיש את הפגמים ומרגיש את הצורך למלא אותם", אומר פרופ' ישראל קנוהל.  

 

 

שני סיפורי הבריאה מובילים אל האתגר העצום שמציבה בפנינו התרבות היהודית: האם אפשר להשתנות ולהתפתח? האם אדם יכול להתהוות לכדי משהו שלא היה בעבר? האם אלוהים יכול להשתנות? סביב השאלות אלו תנוע סדרת המפגשים בהנחיית דב אלבוים, ובשיתוף בית אבי חי

 

להכיר בחוסר השלמות

במפגש הראשון ישוחח דב אלבוים עם חוקר המקרא פרופ' ישראל קנוהל על השינוי שעובר אלוהים נוכח כישלון חזון העולם המושלם שלו.

כאמור, לפי הפרק הראשון בספר בראשית, אלוהים מסיים את מעשה הבריאה בתחושת שלמות, אלא שמהר מאוד הוא נתקל במצב שהוא היפוכו של החזון שלו.

 

"אלוהים מרוב התסכול והאכזבה מכך שהאתגר הנפלא שלו לא הוגשם, מה הוא מחליט? להרוס את הכל", אומר פרופ' קנוהל. "האל פותח את מעיינות רבה מציף את העולם, מחזיר אותו לתוהו ובוהו, ועכשיו יש רגע של צורך בבנייה מחודשת".

 

לדברי קונהל, אפשר היה לצפות שבתום המבול, האל ילמד מכישלונו ויברא אדם חדש, אלא שלא. "אלוהים לא פועל בדרך הזאת. מה הוא משנה? הוא משנה את הציפיות שלו מברואיו", אומר קנוהל. "אלוהים עובר תהליך של הבנה שהברואים שלו לא יכולים להיות מושלמים, שהרע הוא חלק בלתי ניתן להסרה מהמציאות. ומה הוא צריך בעצם לעשות? להנמיך את הציפיות שלו. אם רוצים להתקיים בעולם – צריך להכיר בחוסר השלמות".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: בית אבי חי
האם אדם יכול להשתנות? דב אלבוים
צילום: בית אבי חי
צילום: בית אבי חי
אם רוצים להתקיים בעולם, צריך להכיר בחוסר השלמות. פרופ' ישראל קנוהל
צילום: בית אבי חי
מומלצים