12 חברות התעלמו מחוק האריזות - וחטפו קנס
"נגב קרמיקה", "ml", "קרט" וחברות נוספות לא יצרו קשר עם התאגיד שאמור לטפל עבורן במיחזור אריזות וקיבלו קנס של 124 אלף שקל כל אחת. במשרד להגנת הסביבה מבהירים: זה לא נגמר, נגיע לעוד חברות
המשרד להגנת הסביבה הטיל קנסות בסכום כולל של כ-1.5 מיליון שקלים על 12 חברות אשר התעלמו מהוראות חוק האריזות. על החברות, שקיבלו כל אחת קנס של יותר מ-124 אלף שקלים, נמנות בין היתר "נגב קרמיקה", חברת הביגוד "ml", יבואנית המצלמות "קרט" וחברת "חזי בנק" המשווקת כלים סניטריים.
עוד כתבות בערוץ כלכלה ירוקה וקיימות :
הכנרת מאבדת גובה: ירדה 34 סנטימטר ביולי
על רטוב: מתקן ההתפלה בשורק הלך לספק מים
רק חצי מהפסולת של התעשייה עבר למיחזור
סיורים לחרדים: "זרקת מגבון? זה הנזק לביוב"
חוק האריזות שנכנס לתוקפו במרס 2011 נועד להסדיר את הטיפול באריזות של מוצרים לאחר הקנייה. לפי החוק, על כל היצרנים והיבואנים להתקשר עם חברה שהוכרה על-ידי המשרד להגנת הסביבה על מנת שתטפל באריזות מוצריהן. מדובר בחלק מהתפישה החוקתית שמוביל המשרד, לפיה ליצרן וליבואן אחריות מורחבת – כלומר הם ולא הרשויות נושאים בנטל הטיפול בפוסלת.
במסגרת החקיקה הוקם תאגיד בשם ת.מ.י.ר (תאגיד מיחזור יצרנים בישראל), שהוא למעשה חברה לתועלת הציבור שבמניותיה מחזיקים חברות ענק במשק כדוגמת שטראוס, אוסם, יוניליוור והחברה למשקאות קלים. מטרת התאגיד היא לטפל באריזות היצרנים והיבואנים תמורת תשלום בהתאם למשקל האריזות.
החברות אמורות לספק כל חצי שנה נתונים לגבי האריזות שמכרו ולשלם לתאגיד בהתאם. לדוגמא, על טיפול בטון של אריזות קרטון המושלך כפסולת ביתית גובה ת.מ.י.ר 151 שקלים. כסף זה משמש למימון פעילותה ולהצבת מיכלי מיחזור בתחמוי הרשויות המקומיות. לפי החוק ניתן להקים עוד ארבעה תאגידים דומים, אך ת.מ.י.ר הוא היחיד שקיים נכון לעכשיו.
אלא שעשרות חברות לא צייתו להוראות החוק ולא יצרו קשר עם תאגיד המיחזור. 12 מהן שהתעלמו מפניות המשרד להגנת הסביבה בנושא נקנסו כל אחת ב-124,120 שקלים. זאת, לאחר שמסכום הקנס המקורי – 155,150 אלף שקל – נוכו 20 אחוז מכיוון שמדובר בהפרה ראשונה.
"התעלמות וטענות לא ענייניות"
"יישום החוק לא יכול לצאת לפועל ללא שיתוף פעולה מלא של יצרנים ויבואנים", הסבירה ל-ynet טל שוחט, ראש אגף אריזות במשרד להגנת הסביבה. "עשינו פעולות הסברה, פרסמנו מודעות בעיתונות ושלחנו הודעות באמצעות איגוד לשכות המסחר. לפני שנה אף שלחנו 301 התראות. 200 מפעלים ויבואנים התקשרו עם ת.מ.י.ר וחלקם הודיעו על אי צורך. 12 חברות לא התקשרו - חלקם פשוט התעלמו מכך, וחלקן טענו טענות לא ענייניות".
לדברי שוחט, "בשלב זה אי אפשר לחזור מהעיצום הכספי והחברות יצטרכו לשלמו. במקביל, נבצע הליך אכיפה גם נגד יתר החברות ובכלל זה גם חברות לא גדולות".
השר להגנת הסביבה, עמיר פרץ, הוסיף כי "התהליך שבו כל סוגי הפסולת יסודרו ויטופלו ובכך יינתן סיכוי שהפסולת תיהפך לחומר גלם חדש נמצא בעיצומו ולא נתפשר עם שום גורם שמפריע. התעלמות היא כמו מקל בגלגלי התהליך, שאין לנו כל כוונה לתת לאיש לעצור אותו".
החברות בתגובה: "החוק לא חל עלינו", "מדובר בטעות"
בקבוצת "נגב" אישרו כי קיבלו את הודעת המשרד להגנת הסביבה על הקנס. "היות והמכתב
אינו מפורט דיו ובכלל זה אינו מפרט את כלל העובדות העומדות בבסיס הטלת העיצום הכספי, אין לקבוצת נגב אפשרות להתייחס, בשלב זה, לדברים", נמסר, "נציין, כי מאז קבלת המכתב החלה קבוצת נגב בניסיון לברר את הבסיס להטלת העיצום הכספי ולאחר סיומה של הבדיקה תשקול צעדיה בעניין זה".
חברת "ml" מסרה בתגובה כי "החוק הינו חוק חדש. אנו לומדים את החוק והנושא בטיפול מול הגורמים הרלוונטיים במשרד להגנת הסביבה. מבדיקה שערכה החברה נמצא כי החוק כלל אינו חל על החברה".
מחברת ניופאן, הבעלים של "קרט", נמסר: "מדובר בטעות ביסודה. קרט היא חטיבה בחברת ניופאן, והגישה את דו"ח האריזות לחברת ת.מ.י.ר כנדרש באישור רואה חשבון חיצוני במסגרת הדיווח הכולל של ניופאן". חברת חזי בנק העדיפה שלא להגיב.