הנשיא השביע את הרבנים: "קרבו רחוקים"
בטקס שנערך בבית הנשיא הושבעו הרב דוד לאו והראשון לציון יצחק יוסף כרבנים הראשיים לישראל. שמעון פרס ביקש מהרבנים הנבחרים לפעול ברוח בית הלל - ושרת המשפטים קראה להם להציג יהדות מקרבת, שאינה רק "רשימת איסורים מרחיקה". בלטו בהיעדרם הרבנים הראשיים היוצאים והשר לשירותי דת
במעמד בני משפחה, חברים, רבנים, דיינים ואישי ציבור, הצהירו הבוקר הרבנים הראשיים החדשים, דוד לאו ויצחק יוסף, אמונים למדינת ישראל, בטקס שנערך במשכן הנשיא בירושלים, והתחייבו לשפוט את העם משפט צדק בתפקידם כחברי בית הדין הרבני הגדול. באירוע השתתפו גם נשיא המדינה שמעון פרס, שרת המשפטים ציפי לבני וסגן השר לשרותי דת אלי בן-דהן.
<< הכל על העולם היהודי - בפייסבוק של ערוץ היהדות. כנסו >>
פרס אמר לרבנים הראשיים: "עם ישראל זקוק לכם היום אולי יותר מאי-פעם. הוא צמא לפגוש את פניה המאירות של המסורת היהודית. הוא צמא לנתיב הבהיר של מוסר הנביאים... הוא מתפלל לרבנות מכובדת ומוערכת שתשיב רוח גדולה בערכי הנצח ובחי היום-יום, ושתדעו לקרב רחוקים, לכבד שונים, ולשאת ברמה את עשרת הדיברות".
"בחלקכם נפלה זכות גדולה לקרב בין אחים – דתיים ושאינם דתיים", הוסיף, "להסיר מחיצות של חשדנות וניכור, לחרוץ ברגישות דין אמת וצדק ולנווט את מערכת בתי הדין הרבניים ברוח בית הלל, להטות אוזן אנושית השואבת משאר רוחכם התורני, ולשמש תל תלפיות לכל דורש".
בהתייחסו לייחוסם המשפחתי כבניהם של הרבנים הראשיים לשעבר, ביקש מהם הנשיא "ללכת בדרכי אהבת התורה והבריות בהן פסעו משכבר אבותיכם הגדולים - מרן הראשון לציון הרב עובדיה יוסף, והרב ישראל מאיר לאו, לענות על שטף החיים ולפגוש אתגרים חדשים שהתעוררו עם חילופי העתים".
פרס הוסיף כי "על הרבנות להרביץ תורה לעשות דין צדק ולהטות כתף לבניית המדינה", וציין כי הוא אינו שותף לעמדה הרואה סתירה בין יהדות לערכי הדמוקרטיה, שכן "הדמוקרטיה נולדה בעריסה יהודית". כברכה לשנה החדשה איחל ש"נבורך ברבנות שתפעל לאחדות העם, רבנות עם נשמה".
ומי לא בא?
בלטו בהיעדרם מהאירוע הממלכתי החגיגי שני הרבנים הראשיים היוצאים - יונה מצגר, שכהונתו הסתיימה בחשדות פליליים וחקירת משטרה בעניינו, ושלמה עמאר, על רקע ניסיונותיו לסכל את מינוי של הרב הנבחר יצחק יוסף, וכן השר לשרותי דת, נפתלי בנט, שהובס בבחירות לרבנות בכישלון המועמדים שבהם תמך.
הרב הראשי הספרדי, יצחק יוסף, סיפר בנאומו כי הפעם הקודמת שבה ביקר במשכן הנשיא הייתה כנער צעיר, לפני יותר מ-40 שנה, כשאביו הצהיר אמונים למדינה עם כניסתו לאותו התפקיד. הוא חזר על דבריו ששמע ממנו אז והבטיח ליישמם בעצמו: לא לענות דין בתפקידו השיפוטי, ולא להקשות על חייהם של מתגיירים ואחרים בשבתו כרב או כדיין.
הרב יוסף אמר כי הוא רואה עצמו רב של עם ישראל כולו, ופנה לעיתונאים: "אני יודע שיש גורמים שמנהלים מערכות
תקשורתיות נגד הרבנות ובתי הדין. תנו לנו הזדמנות להרים את קרנה של הרבנות והדיינות".
הרב הראשי האשכנזי, דוד לאו, אמר כי "התפקיד שלנו כרבנים הוא להעביר את המורשת הלאה ולהאיר את אורה של היהדות לכלל ישראל", והתחייב אף הוא לפעול לאחדות העם. כן הצהיר כי יהפוך כל אבן בארון הספרים היהודי למציאת פתרונות לשאלות הלכתיות סבוכות - פרטיות וציבוריות - הנמצאות על שולחן הרבנות ובתי הדין, ואמר כי מעתה, כל מצוקה הלכתית אישית של איש או אישה מישראל היא גם הבעיה שלו עצמו.
שרת המשפטים, ציפי לבני, קראה לרבנים להשפיע לטובת ציבורים שחשים מרוחקים מהרבנות - חילונים, נשים, חסרי דת מזרע ישראל ויהודים לא-אורתודוכסים. היא הוסיפה כי היא מאמינה ביכולתם של הרבנים הנבחרים להוות "משב רוח רענן ומרפא" בכך שיציגו יהדות מקרבת שאינה רק "רשימת איסורים מרחיקה".