שירותי כיבוי: סוף לגביית יתר על מכתב מעו"ד
עורכי-הדין יפסיקו לגבות 250 שקל עבור הוצאות במשלוח מכתבי דרישה לתשלום חוב מחייבים של הרשות הארצית לכבאות והצלה. בזכות בקשה לתביעה ייצוגית, הרשות והמשרד לביטחון פנים הפחיתו את סכום הגבייה לעד 26 שקל. 3.5 מיליון שקל שנגבו לכאורה שלא כדין - לא יוחזרו לציבור
נציגי הרשות הארצית לכבאות והצלה לא יגבו יותר מחייבים סכום מנופח של 250 שקל עבור קבלת מכתב גבייה מעו"ד, כך לפי "הודעת חדילה" שהגישה הרשות יחד עם המשרד לביטחון פנים לביהמ"ש לעניינים מנהליים בת"א, כתגובה לבקשה לתביעה ייצוגית.
- למה מכבי אש גובים 250 ש' על מכתב מעו"ד?
- רשות השידור תחדל לחייב ביתר על מכתב מעו"ד
- רשות השידור גבתה מכם 60 מיליון ש' לעו"דים
מ-11 בנובמבר והלאה, ההוצאות שידרשו עורכי-הדין הפרטיים שעובדים עבור הרשות, לא יהיו עוד בהתאם לכללי לשכת עורכי-הדין (התעריף המינימלי המומלץ), אלא לפי תקנות המסים (גביייה) (קביעת הוצאות מרביות). עקב כך, עורכי-הדין הללו ייגבו 19 שקל (כולל מע"מ) על משלוח מכתב מעו"ד או 26 שקל (כולל מע"מ) על מכתב בדואר רשום. לפי הוראת חשב המשרד לבטחון פנים - עורכי-דין שכבר שלחו מכתבים לחייבים אחרי 17 באוקטובר 2013, מתבקשים לאתר את החייבים ולהחזיר להם את ההפרש.
יחד עם זאת, כיוון שהודיעה לבית-המשפט שתחדול מהנוהג הזה, התביעה הייצוגית מתבטלת ולכן הרשות לא תשיב לציבור את הכספים שגבתה לכאורה שלא כדין - המוערכים ב-3.5 מיליון שקל שנגבו מ-15 אלף חייבים.
לפי הבקשה לתביעה, אותה הגישו עורכי-הדין עורכי-הדין דורון רדעי וניצן גדות, הגובים של הרשות גבו מחייבים על מכתב - פי 13 מהקבוע בחוק. רדעי וגדות כבר הגישו בקשה דומה לתביעה נגד רשות השידור, שגבתה סכומים דומים מחייבים על מכתב מעו"ד. בעקבות הבקשה ההיא לתביעה – רשות השידור חזרה בה מגביית היתר. כעת, גם הרשות הארצית לכבאות והצלה נאלצת לסגת לאחור.
עליה לגבות לפי פקודת המסים (גבייה)
את הבקשה לתביעה ייצוגית הגיש בעלים של משרד שמאות מקרקעין, שנדרש לשלם לאיגוד ערים לשרותי כבאות והצלה בני ברק תשלומים עבור ביקורת בשנים 2010-2009. חובו השנתי כולל תשלום בסך 250 שקל כשכר טרחה לעו"ד, על שליחת מכתב התראה לפי תביעה בסכום קצוב וכן על פתיחת תיק + הנפקת שובר תשלום. החייב שילם את חובו ב-8 ביולי 2013.
בבקשה נטען שהגבייה הזאת נעשית לפי שיטה ישנה שבוטלה במקביל להקמת הרשות הארצית לכבאות והצלה בפברואר 2013. הרשות הוקמה לפי הוראות חוק מיוחד שנחקק ב-2012, בעקבות אסון השריפה בכרמל, במקום 24 איגודי כבאות עירוניים שפעלו עד אז בישראל. איגודי הערים הללו הם ששכרו עורכי-דין לביצוע עבודות גבייה.
האגרות שצרכנים משלמים עבור שירותי הכבאות וההצלה נקבעו בתקנות שירותי הכבאות (תשלומים בעבור שירותים), התשל"ה – 1975. לעניין הוצאות האכיפה של האגרות האלה - חוק הכבאות הישן (1959) וחוק הכבאות החדש (2012) מפנים לפקודת המסים (גבייה) ואז לתקנות המסים (גבייה) (הוצאות מרביות) שהותקנו ב-2011.
מכאן שתקנות המסים (גבייה) (הוצאות מרביות) הן התקנות שלפיהן הרשות אמורה לגבות כסף מחייבים על פעולות אכיפה. התקנות האלה קובעות מגבלה לסכומים שאותם ניתן להוסיף לסכום החוב המקורי בגין נקיטת פעולות כגבייה. לפי התקנות – מכתב דרישה לתשלום יעלה לחייב 16 שקל + מע"מ, קרי 19 שקל סכום מירבי. מכתב דרישה לתשלום בדואר רשום יעלה 26 שקלים (כולל מע"מ).
גבייה עצמאית של איגוד הערים - בלתי חוקית
"הגבייה של איגוד הערים הינה בלתי חוקית בעליל", נטען בבקשה לתביעה. "אין כל תוקף ונפקדות לפעולות גבייה של או בשם איגודי הערים באופן עצמאי באשר מדובר בתאגידים שחדלו להתקיים מבחינה משפטית". עוד נטען כי "איגודי הערים מעולם לא הוסמכו לגבות בגין הגבייה סכומים שעולים על הסכומים המרביים שנקבעו בתקנות המסים (גבייה) (הוצאות מרביות)".
בנוסף, טענו באי כוחו של התובע ש"פתיחת תיק + שובר תשלום" אינו מהווה הליך אכיפה הנכלל בתקנות המסים ולפיכך לא ניתן לגבות תשלום כלשהו בגינו. "עקב כך, משלשלת הרשות לכיסה סכומי כסף רבים שאינם מגיעים לה". התובע הייצוגי ביקש מביהמ"ש "להורות לרשות הארצית להשיב לציבור את הסכומים שנגבו ממנו שלא כדין בעבר וכן לחדול מגבייה זו בעתיד".