צפו: כך ממחזרים בדלי סיגריות
שני מיליון איש נוהגים לשלוח בדלי סיגריות לחברת "טרהסייקל", שממחזרת אותם ומייצרת מהם משטחי פלסטיק ומוצרים אחרים. ומי מממן את כל זה? לא תאמינו. מנכ"ל החברה מסביר על התהליך - ומציג תיעוד מצולם
כמה פעמים העפתם עם קצות האצבעות סיגריה אל עבר האופק? עכשיו קחו שאיפה גדולה וקבלו את העובדה הבאה - 4.5 טריליון בדלי סיגריות מחוץ לפחי האשפה בשנה הם 767 מיליון ק"ג פסולת! מעבר לזיהום ולפגיעה בסביבה (מספיק בדל סיגריה בודד בשביל לזהם ליטר מים), מדובר בכמויות עצומות של לכלוך ברחובות, בחופים ובפארקים או אתרי הטבע. למעשה, בדלי סיגריות הם הגורם המזהם ביותר ברחבי העולם, כשדנים בלכלוך אזורי חוץ והשלכת פסולת שלא בפח האשפה.
כתבות נוספות בערוץ כלכלה ירוקה וקיימות :
העובדות שלא מספרים לכם על משק המים
שימו לב, הטבע בישראל בדרך לקטסטרופה
לפני כשנה וחצי, ועם היסטוריה של התמודדות עם זרמי פסולת מעניינים בהחלט, החלטנו ב"טרהסייקל" להשיק את תוכנית פסולת הסיגריות שלנו, שפועלת באותה המתכונת כמו יתר תכניות האיסוף שלנו – איסוף וולונטרי של צרכנים ומשלוח חינמי של הפסולת שנאספה.
מה שהתחיל כתוכנית נסיונית בקנדה, הפך בשנים האחרונות לתוכנית הדגלת שלנו, הפועלת בשמונה מדינות (קנדה, ארה"ב, צרפת, הונגריה, שבדיה, ספרד ואוסטרליה וגרמניה), במקביל למשא ומתן על השקה במדינות נוספות. ההצלחה לא איחרה לבוא - בתוך פחות משנה נאספו למעלה מ-20 מיליון בדלי סיגריות, כאשר כשני מיליון משתתפים לוקחים חלק בתוכנית.
מה עושים עם הבדלים שנאספים? בניגוד לדעה הרווחת, בדלי סיגריות אינם מתכלים - הם עשויים מחומר
פלסטי שנקרא צלולזה אצטית, אשר גם בהתפרקות איטית ארוכת שנים אינו מאבד מהרעילות שלו. בשל כך, עוברים הבדלים שאנו אוספים תהליך סטריליזציה באמצעות הקרנת גמא (שמונעת התפתחות בקטריאלית), בטרם הם נגרסים ומותכים לכדי תמיסת פלסטיק.
תהליך ההמסה וההתכה (אקסטרוזיה) דומה מאד לתהליכי המיחזור שאנו מבצעים עבור זרמי פסולת אחרים, כמו שקיות החטיפים שאנו אוספים בישראל. בסיומו של התהליך הופכת התמיסה לפתיתי פלסטיק קטנטנים (המשולבים בדרך כלל עם חומר פלסטי ממוחזר נוסף), בהם ניתן להשתמש כדי לייצר שלל מוצרי פלסטיקה, ובעיקר משטחי פלסטיק או חומרי גלם לשימוש בתעשייה (היות שבדלי הסיגריות הם חומר רעיל, ולמרות שתהליך המיחזור מנקה למעלה מ-99% מהרעלנים בו, מוצרים שקשורים במזון לא מיוצרים מחומר גלם ממוחזר זה). הטבק, האפר והנייר, אגב, מופרדים עוד בשלב הגריסה ועוברים לקומפוסטציה כחומר אורגני.
כיצד ממומנת התוכנית? באופן מפתיע, המימון מגיע דווקא מחברות הטבק, שלמרות תדמיתן השלילית בוחרות לשתף פעולה עם חברת יזמות סביבתית קטנה ומתחילה לטובת מיחזור הבדלים. יש לציין שחברות הטבק עושות זאת "מאחורי הקלעים", מבלי לגזור את הרווח השיווקי הפוטנציאלי מהמהלך ומתוך אחריות תאגידית-סביבתית בלבד, עובדה מפתיעה בפני עצמה.
ומי הם אלה שאוספים? ובכן, בדומה לתטכניות אחרות ש"טרהסייקל" מפעילה, כל אדם פרטי או ארגון יכולים להירשם לאיסוף ולשלוח אלינו באופן עצמאי את פסולת הסיגריות שלהם, אך בשל ייחודו של זרם הפסולת הזה, בתוכניות מיחזור פסולת הסיגריות אנו רואים יותר ויותר שיתופי-פעולה עם נקודות איסוף גדולות ופומביות יותר: בתי קפה, מסעדות וברים, ארגונים ללא מטרות-רווח שעוסקים בניקיון חופים ושטחים פתוחים, ואפילו רשות מוניצפלית שלמה שנרתמת לאיסוף באזורים הומים במרכז העיר, בהם פוזרו מיכלים ייעודיים לאיסוף בדלי הסיגריות למיחזור.
האם אנחנו מעודדים עישון?
המורכבות האמיתית של תוכנית האיסוף היא דווקא באופן בו היא נתפסת. היות שסיגריות הן מוצר מזיק - על כך אין ויכוח - ובדומה למוצרים אחרים שאינם בריאים ואנו אוספים, מתעוררת שאלה: האם אנו מעודדים צריכת סיגריות בכך שאנו מעודדים את איסוף הבדלים? האם זה אתי ולגיטימי לעבוד עם החברות היצרניות?
לא מדובר בסוגייה חדשה. "טרהסייקל" סופגת לא מעט ביקורת על עידוד צריכה של המוצרים שאנו אוספים. התשובה שלנו היא שאיננו שולטים במה שאנשים צורכים וגם לא מתיימרים לעשות זאת. אנחנו כאן כדי להציע פתרון סביבתי למוצרים הנצרכים ממילא ולפסולת המיוצרת מהם. הרי אנשים לא יפסיקו לעשן בגלל שהם לא יכולים למחזר את הבדלים שלהם, הם פשוט לא ימחזרו אותם. לבעיה הזו אנו מבקשים
לתת פתרון. כמובן שלצד זה, ישנה דרישת גיל מינימלי להשתתפות בתכניות בדלי הסיגריות, היות שבכל זאת עבודה מול קהל של קטינים עם מוצר זה הינה טעונה ובעייתית.
תוכנית האיסוף והמיחזור של פסולת הסיגריות היא אחת המעניינות ביותר במסגרת עבודתנו ב"טרהסייקל". המימון, כאמור, מגיע מאם כל חטאת, הרי הן חברות הטבק; העיסוק בסוג פסולת שהוא יותר לכלוך מאשר כל דבר אחר ויש להתמודד עם האיסוף המורכב שלו ככזה; ובעיקר, העיסוק במוצר שנוי במחלוקת ובעל תדמית שלילית לחלוטין.
העובדה שמשהו טעון ושנוי במחלוקת, עם זאת, איננה סיבה למשוך ידיים מעיסוק בו – עישון הוא עסק מזהם, גם פנימה לגוף וגם החוצה לסביבה. את השני, לפחות, אנו ב"טרהסייקל" יכולים לנסות ולפתור ברמה מסוימת, ולמצוא ערך חיובי בפסולת הסיגריות במקום לתת לה לזהם את הרחובות, החופים והשטחים הפתוחים שלנו. המשימה שלנו היא למחזר את הכל ובתוקף כך, לא יכולנו לומר לא לאפשרות להפוך זרם פסולת בעייתי כל כך, מגעיל כל כך ושלילי כל כך למוצר שימושי ובעל ערך.
טום סזאקי הוא מייסד ומנכ"ל "טרהסייקל" - חברה בינלאומית שפועלת ב-24 מדינות עם למעלה מ- 35 מיליון משתתפים לאיסוף ומיחזור זרמי פסולת קשים לטיפול, מאריזות מזון, לעטים, מוצרי היגיינה ופסולת אלקטרונית, ועד חיתולים משומשים ובדלי סיגריות.
תוכניות האיסוף שמפעילה החברה הן חינמיות ואליהן מצטרפת גם תרומה לעמותות ובתי ספר בתמורה לכל פריט פסולת שנאסף על-ידי המשתתפים. כל אדם פרטי או ארגון יכולים להשתתף באיסוף, פשוט על-ידי הרשמה מהירה. לפרטים נוספים: www.terracycle.co.il