שתף קטע נבחר

מחיר מזג האוויר: אלו ירקות עלולים להתייקר?

מחירי העגבניות, הכרוב האדום והקישואים זינקו כבר ביום חמישי שלפני הסופה בעשרות ומאות אחוזים בגלל הקור. מחירי המלפפון עלו גם הם בגלל הירידה בטמפ' ועוד צפויים לעלות. למרות פגיעת ברד בשטחים פתוחים, וגגות שעפו מחממות – עיקר הפגיעה בירקות עלולה להיות מהקרה הצפויה בלילות הקרובים. בפירות - רק ההדרים נפגעו ורוב הפירות משווקים בכלל מקירור

בעוד ארגוני החקלאים מדווחים על נזקים בגידולי פרחי ירקות למאכל, נזקים עתידיים לתפו"א וגזר, פגיעת ברד בחסה ובכרוב, חשש לריקבונות בעקבות השטפונות ושטחי תות שדה שנפגעו מהצפות, את נזקי הסופה לחקלאות עדיין אי אפשר עדיין לאמוד וכך גם קשה לומר בכמה יעלו המחירים לצרכן בשבועות הקרובים.

 

 

לפי הערכת חברת הייצוא החקלאי, אגרקסקו, למעלה מאלף חקלאים ייפגעו והנזק לחקלאות ייאמד ב-100 מיליון שקל, אולם כרגע התמונה לא נראית קטסטרופלית: באזור הערבה ובקעת הירדן הפגיעות נמוכות, הפירות המשווקים לצרכן - רובם בכלל מגיעים מקירור (תפוח ואגס למשל) ועיקר עליות המחירים בירקות אירעו בכלל לפני שיא הסופה ובעיקר בשל הירידה בטמפרטורות עם תחילת החורף. מה זה אומר לגבי סל הירקות והפירות שלנו? כיצד יושפעו המחירים בשווקים ובמרכולים?

 


מחירון משרד החקלאות רגע לפני הסופה (בשקלים)

מחירון משרד החקלאות רגע לפני הסופה (בשקלים)
ירק ממוצע שבועי סיטונאי לק"ג 5-1 בדצמבר (בסוגריים: המחיר בתקופה המקבילה אשתקד) מחיר ממוצע סיטונאי לק"ג ביום חמישי 12 בדצמבר (בסוגריים: המחיר בתקופה המקבילה אשתקד)
עגבניות 2.40 (3.70) 4.20 (2.90)
מלפפונים 3.60 (3.20) 7.70 (2.20)
גזר בתפזורת 2.05 (3.35) 1.75 (2.80)
פלפל ירוק בהיר 3.80 (3.35) 4.95 (3.35)
קישואים 3.05 (3.50) 11.35 (3.50)
כרוב אדום 4.80 (2.40) 6.20 (2.20)
תפו"א לבן ארוז 4.55 (3.55) 4.45 (3.15)
בצל 3.40 (3.15) 2.35 (2.80)
בננות 2.45 (3.05) 3.20 (3)

 

החשש העיקרי: לילות של קרה

"יש נזקים, בעיקר בשטחים פתוחים, ועלולה להיות עליית מחירים, אבל כרגע לא ניתן להעריך אם היא תהיה דרמטית, צריך לחכות לאמצע השבוע, כי כרגע החשש העיקרי שלנו הוא מלילות של קרה", אמר ל-ynet גורם בענף החקלאות. "אתמול בלילה היתה קרה וכנראה תהיה קרה גם הלילה ומחר וזה החשש הגדול".

 

לדבריו, "עיקר הנזקים - בשטחים הפתוחים. יש נזקים לחסות, קולורבי וכרוב שניזוקו מהברד. את גודל הנזקים נעריך בהמשך. גם החממות נפגעו. חלק מהניילונים עפו. מבנים קרסו פה ושם. יש עשרות דונמים של שטחים שנפגעו, אך עוד אין לנו תמונת מצב סופית".

 

העגבניות התייקרו כי הן מבשילות לאט בגלל הקור

באתר משרד החקלאות מוצגים המחירים הממוצעים של ירקות ופירות של השבוע שבין 1 ל-5 בדצמבר. בנוסף, אפשר לראות שם את מחירי יום חמישי האחרון, 12 בדצמבר, רגע לפני שיא הסופה. לרוב, המחירים טרום הסופה גבוהים לעומת מחירי השנה שעברה, אם כי לא תמיד.

 

למשל, עגבניות נמכרו בשבוע של 1-5 בדצמבר ב-2.40 שקלים לק"ג מחיר סיטונאי, לעומת 3.70 שקלים לק"ג בשנה שעברה. כלומר: מחיר נמוך לעומת אשתקד ובכלל. ביום חמישי התמונה התהפכה: מחירן הסיטונאי של העגבניות קפץ ב-75% ל-4.20 שקלים לק"ג, בעוד שבשנה שעברה המחיר לק"ג ביום המקביל עמד על 2.90 שקלים. המחיר לצרכן עומד על כ-6-2 שקלים לק"ג ברשתות. האם הוא יעלה עוד יותר?

 

חקלאי מסביר: "המחיר של העגבניות צנח לאחרונה מאוד. הרשתות מכרו עגבניות ב-2-1 שקלים לק"ג ואלה לא היו מחירי מבצע. ברגע שמזג האוויר החל להתקרר, היתה האטה בהבשלה. הקפיצה במחיר קשורה לזה ועדיין לא קשורה לסופה".

 

תהיה גם התייקרות בעגבניות שקשורה בנזקי הסופה?

 

"אם ניילונים עפו ומבנים קרסו - אז יתכן שכן. עיקר ההתייקרות תבוא בגלל ההתקררות, שתגרום לחוסר בעגבניות אחרי שמחירן ירד מאוד. הקור מאט את ההבשלה של הצמח והעבודה של החקלאים. כך או כך, זה לא יגיע לרמות מטורפות של מחסור. אפשר לסכם שאם מזג האוויר ימשיך להיות קר - תהיה האטה והתייקרות קלה. אם תהיה קרה - יהיה נזק ועלייה יותר גדולה במחיר, אך לא מטורפת, הכל תלוי במספר ימי הקרה".

 

המלפפונים התייקרו ביום חמישי ב-113%. צפויה עוד התייקרות 

מה יקרה במלפפונים? ק"ג מלפפון עלה בשבוע של 5-1 בדצמבר 3.60 שקלים לק"ג, מחיר סיטונאי (לעומת 3.20 שקלים לק"ג בשנה שעברה). ביום חמישי, רגע לפני שיאה של הסופה, מחירו זינק ל-7.70 שקלים לק"ג (לעומת 2.20 שקלים ביום המקביל בשנה שעברה) – עלייה של 113%.

 

"המחיר של המלפפון עלה מאוד עוד לפני הסופה", הוא מסביר. "הלילות קרים, יש פחות יבול, מוציאים פחות מלפפונים מהשטח, לכן היתה עליית מחירים לפני כמה ימים. מה שגורם למחסור במלפפונים זה בעיקר הקור והוא יימשך עוד כמה ימים. ברשתות אמנם ממשיכים למכור את המלפפון במחירים שפויים, אך אני מעריך שמחירו יעלה בימים הקרובים למחירים גבוהים מאוד.

 

"בימים האחרונים, הותר ייבוא חופשי ללא מכס מירדן שמאזן וממתן את המחסור, אז גם מהכיוון הזה לא תהיה קטסטרופה, אבל המחירים יהיו גבוהים לצרכן: 8-7 שקלים".

 

הקישואים התייקרו ב-270% - לא בגלל הסופה

גם מחירי הקישואים זינקו ביום חמישי האחרון, רגע לפני הסופה. מחיר סיטונאי של קישואים עמד בשבוע של 5-1 בדצמבר על 3.05 שקלים לק"ג - נמוך לעומת המחיר בתקופה המקבילה אשתקד: 3.50 שקלים. ביום חמישי, טרום הסופה, המחיר הסיטונאי קפץ ל-11.35 שקל לק"ג – עלייה של 272%. המחיר לצרכן, כזכור, עומד על פי 1.2-3.

 

"מחירי הקישואים עלו עוד לפני הסופה ובלי קשר לסופה", מסבירים בענף. "היה חוסר בקישואים בגלל התקררות והסופה לא הוסיפה לזה. הקישוא הוא גידול מאוד רגיש, כל שינוי במזג האוויר גורם מיד למחסור. עקב כך יש תמיד הרבה תנודות במחירים שלו".

 

אז את נזקי הסופה נראה בטווח הקצר בעיקר בגידולים בשטחים הפתוחים?

 

"כנראה. קשה להיכנס לשטחים פתוחים כי קר ורטוב. אז זה כנראה יבוא לידי ביטוי ביבול החסות, קולורבי, כרוב וגזר, שהמחיר שלו התרסק לאחרונה. אז זה לא ייקר את הגזר מאוד לצרכן - רק יעצור את ההתרסקות במחירו. תפוחי אדמה עדיין משווקים מקירור, אבל זה ייקר את התוצרת החדשה שתתעכב. בכל מקרה, זה לא יגרום לנזק במיידי בתפו"א כי יש כמות אדירה של דונמים לייצוא. אם יהיה חסר בתפו"א, אז הייצוא יצטמצם - יפנו תפו"א לשוק המקומי והמחיר לא יעלה מאוד. בכל מקרה לא צפוי מחסור. בגזר, זה אותו הדבר, גם אם היתה פגיעה - לא נורא. יש כמות אדירה של גזר באדמה".

 

יש גם כמות אדירה של פלפלים

מה לגבי פלפל? מחיר סיטונאי של פלפל ירוק בהיר בשבוע של 5-1 בדצמבר עמד על 3.80 שקלים לק"ג (לעומת 3.35 שקלים בתקופה המקבילה בשנה שעברה) ובחמישי האחרון כבר עלה ל-4.95 שקלים לק"ג (לעומת 3.35 שקלים לק"ג בשנה שעברה) – עלייה של 30%.

 

"גם בפלפלים יש כמות אדירה שמיועדת לייצוא, חלקה הגדול כבר נקטף", מסביר החקלאי. "הסופה תעצור את ההבשלה והמחירים יעלו באופן טבעי. אם לא יהיה ייצוא השוק המקומי יקרוס. אם יהיה ייצוא - יהיה איזון בין הביקוש להיצא. כשמכרו פלפל ב-4 שקלים מחיר סיטונאי – זה היה מחיר לא טוב לחקלאי. מחיר הפסד".

  

אז נצפה להתייקרות תלולה בירקות, או לעלייה סבירה?

 

"נדע בימים הקרובים אבל המחיר של הירקות, בטח של העגבניות, לא יהיה גבוה מאוד. לא צפויות עליות היסטריות. נערוך סקר בשטחים בימים הקרובים ונדע מה קורה. בחקלאות הבעיות הן בעיקר מחירי המים הגבוהיים ומצוקת העובדים. אנחנו נמשיך לספק לצרכן הישראלי ירקות טריים וטובים ואם ירק מתייקר: תאכלו בטטות גזר, תפו"א – ירקות חורף. יש מספיק ירקות.

 

בפירות - אין פגיעות משמעותיות

צבי אלון ממועצת הצמחים סיפר ל-ynet על המתרחש בענף הפירות: "הבננות - גאוות ליבנו - לא נראה שנפגעו קשות, אין נזקים משמעותיים, אנחנו לא מצפים שיחסרו בננות ומה שכן קרה - לא ישפיע דרמטית על המחיר. אנחנו גם לא רואים הרבה נזקים באבוקדו שזה הפרי העיקרי שקוטפים עכשיו, שרק 40% ממנו הולך לשוק מקומי. שאר הפירות, הם פירות מהקירור".

 

מה לגבי הדרים?

 

עיקר הצריכה כרגע היא של קליפים, קלמנטינות. היה נזק באזור המרכז - מברד כבד שירד שם. יש נזקים, אנחנו מקווים שאלה לא נזקים גדולים. חשוב לזכור שמיום רביעי היו בעיות של כניסה לשטחים בגלל גשם ובוץ לכן הקטיף נעצר. חשוב לזכור שגם כשיורדות הטמפרטורות - בלי שיש סופות - לוקח לירק יותר זמן  להבשיל, אז יש במילא כמויות יותר קטנות וכשזה קורה, לפעמים המחיר עולה".  

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
המקצוענים
צילום: ירון ברנר
עגבניות. מחירן צנח מאוד לאחרונה. עכשיו עולה בחזרה
צילום: ירון ברנר
צילום: אמיר לוי
מלפפונים. המחיר לצרכן יעלה לכ-8-7 שקלים
צילום: אמיר לוי
צילום: יעל גרטי
קישואים. התייקרות של 270% - עוד לפני הסופה
צילום: יעל גרטי
מומלצים