הצעת חוק: כל תוכניות הבנייה בחופים יבוטלו
חוק החופים מ-2004 אוסר על בנייה סמוך לקו המים, אולם תוכניות רבות שאושרו לפני שנכנס לתוקף עדיין מהוות איום. הצעה שזוכה לתמיכה נרחבת בקרב חברי הכנסת מבקשת לבטל אותן סופית. "זאת לא מלאכה פשוטה", מודה היוזם ח"כ דב חנין, "יש לא מעט בעלי אינטרס שיתנגדו"
האם העננה הרובצת מעל החופים בישראל בדרך להיעלם? 74 חברי כנסת הביעו תמיכה בהצעה לתיקון לחוק החופים, שמטרתו לבטל את כל תוכניות הבנייה בחופים שאושרו לפני כניסת החוק לתוקף ב-2004.
כתבות נוספות בערוץ כלכלה ירוקה וקיימות :
כך נולד המשרד להגנת הסביבה. פרק מספר
הישראלים שהופכים את הביוב של העולם לנייר
2013 בסביבה: העולם התחמם, אבל למי אכפת
למה צריך מדענים אם לא מקשיבים להם?
החוק אוסר על בנייה במרחק של עד 100 מטר מקו החוף וקובע כי צורך באישור מיוחד ומחמיר לבנייה במרחק של עד 300 מטר. אישור של ההצעה, שתונח על שולחן הכנסת בשבוע הבא, ישים סוף למאבקים בתוכניות בנייה רבות שאושרו לפני כניסת החוק לתוקף אך לא יצאו אל הפועל עד כה.
דו"ח של מרכז המחקר של הכנסת שפורסם ביוני 2013 קבע כי תוכניות הבנייה הללו מאיימות על 16 אחוז משטחי החוף הפנויים בישראל. מדובר בין היתר בכפר נופש בבצת, כפר נופש בנחשולים, מתחם נופש באכזיב, בנייה בשבי ציון, בנייה על חופי הכנרת ובנייה באזור הדרומי של בת ים בסמוך לחוף הסלע. יש לציין כי התיקון אינו מדבר על הריסת בנייה שכבר קיימת.
"חוק החופים במדינה הוא טוב, אבל יש בו לקונה המאפשרת לתוכניות בנייה היסטוריות
להתקיים", אמר ל-ynet חבר הכנסת דב חנין (חד"ש) שעומד מאחורי ההצעה. לדבריו, יש תוכניות בנייה כמעט לכל נקודה בחופי ישראל, חלקן עוד מהתקופה העותמאנית ומימי המנדט הבריטי.
"מדובר בתמיכה של 74 חברי כנסת", הוסיף ח"כ חנין, "ויש לזכור ששרים, סגני שרים ויו"ר הכנסת לא יכולים לחתום, כך שזה מוריד כמעט 40 חתימות. בשבוע הבא ההצעה תונח על השולחן ואני מקווה שתקודם עוד במושב הזה, אבל זאת לא מלאכה פשוטה. יש לא מעט בעלי אינטרס שיתנגדו".
עו"ד עמית ברכה, מנכ"ל ארגון "אדם טבע ודין'" אשר ניסח את הצעת החוק, סיפר: "לנגד עינינו עמדנו עשרות המאבקים שניהלנו במשך שנים נגד בנייה על החופים, כמו למשל מגדלי חוף הכרמל, פלמחים, סי אנד סאן ועוד". לדבריו, "ההצעה נועדה לשים קץ לאיומים על החופים שקמים עלינו חדשות לבקרים ולהבטיח שהחופים ישארו פתוחים לציבור הרחב".
היוזמה בכנסת עוררה התרגשות בקרב פעילי סביבה. "פתאום נראה שיש סיכוי לחיים טובים במדינה שלנו", אמרה ענת שמעוני, פעילה בפורום הישראלי לשמירה על החופים. עכשיו הכדור בידיים של הכנסת.